Uutuus

Vår på Svalbard med M/S QuestMagisk midnattssol och sagolika vinterlandskap

Följ med TEMA och polaresearangören PolarQuest på ett storslaget äventyr i midnattssolens rike! I maj bjuder Svalbard på en förunderlig renhet, vackra pastellfärger och spektakulära vyer. Midnattssolens strålar faller på gnistrande isformationer, fjordisen ligger tjock och bergstopparna är inbäddade i ett vitt snötäcke. Det är en mäktig upplevelse att vara på plats när Arktis pärla vaknar till liv. Fjällräven och Svalbardsrenen bär fortfarande vinterskrud, valrossar ses ofta vila på isflaken och har vi tur får vi se isbjörnen jaga efter säl. Fågellivet börjar återvända till Svalbard och det är en bra tid för att se praktejder och fjällripa.

Tärkeää tietoa

Maat: Huippuvuoret/Svalbard

Matkatyyppi: Kiertomatka - Risteily - Safarimatka

Matkan pituus: 10 päivää

Ryhmän koko: 12-22 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

  • Upplev den arktiska våren
  • Sagolika vinterlandskap
  • Magisk midnattssol
  • Spaning efter arktiska djur
  • Fågellivets återkomst

Päiväohjelma
Maj 2024

Dag 1 – Helsingfors – Oslo
Det stora äventyret kan börja! Vi flyger från Helsingfors till Oslo och övernattar en natt på flygplatshotell i Oslo.

Dag 2 – Longyearbyen
Från Longyearbyen flygplats tar vi en egen transfer-buss till  hotellet där vi checkar in.

Dag 3 – 9 – Svalbard
Utforska Longyearbyen på egen hand innan du möter upp dina guider och medresenärer för lunch. Under eftermiddagen går vi ombord på fartyget M/S Quest och expeditionskryssningen kan starta. Kanske hinner vi med en första utflykt innan vi beger oss antingen söderut eller norrut, beroende på is och vindförhållanden. Nu reser vi i sann expeditionsanda och följande är endast exempel på platser vi kan komma att besöka:

Alkhornet
Vid inloppet till Isfjorden ligger det karaktäristiska fågelberget Alkhornet, en spetsig, flera hundra meter hög klippa. Här syns ofta vitkindade gäss, spetsbergsgrisslor, vittrutar, snösparvar och tretåiga måsar. I klippskrevorna runt fågelberget har flera polarrävar sina lyor och har vi tur får vi se dessa söta, små djur som frenetiskt letar efter mat.

Prins Karls Forland
Denna långsmala ö längs Spetsbergens västkust är täckt av en magnifik, snöklädd bergskedja. Ön är hemvist för både valrossar, polarrävar, knubbsälar och havsfåglar.

Kongsfjorden och Krossfjorden
I bildsköna Kongsfjorden ligger den lilla forskarbyn Ny-Ålesund, känd som startplatsen för Nobiles och Amundsens försök att nå Nordpolen och i intilliggande Krossfjorden njuter vi av den vackert skulpterade 14-juliglaciären. På klipporna vid sidan av den isblåskiftande glaciären häckar spetsbergsgrisslor och tretåig mås.

Raudfjorden
Den natursköna Raudfjorden karaktäriseras av många glaciärer och är ett favorittillhåll för säl. Klipporna och stränderna bjuder även på ett sjudande fågelliv.

Virgohamna, Danskøya
Det var härifrån som Andrée, Frænkel och Strindberg år 1897 startade sin ödesdigra färd mot Nordpolen med ballongen Örnen. Färden avslutades då de tvingades nödlanda på packisen norr om Svalbard. Här började den långa isvandring som tog dem till Vitön, där deras kvarlevor återfanns först 33 år senare. I Virgohamna på Danskøya finns rester av ballonghuset och högar med de järnfilspån som männen blandade med svavelsyra för att framställa ballongens vätgas.

Bellsund
På bergssluttningarna vid vackra Vårsolbukta i Bellsund häckar alkekungar i tiotusental. Vi går iland och vandrar över tundran upp mot fågelberget, där vi på nära håll kan njuta av hur dessa charmiga fåglar cirkulerar runt oss.

Hornsund
Majestätiska Hornsund utgörs av flera storslagna fjordar på Spetsbergens sydvästkust, där glaciärer kalvar ut vackra, blåskimrande isberg. På fjordisen brukar storsälen hålla till och ibland seglar valrossar förbi oss, vilandes på ett bekvämt isflak. Detta är ett favorittillhåll för en del av Svalbards många isbjörnar och har vi tur kanske någon av dem lufsar fram på fjordisen.

Dag 10 – Longyearbyen – Oslo – Helsingfors
Tidigt på morgonen kliver vi av vårt expeditionsfartyg och påbörjar vår resa hem. Flygresa från Oslo till Helsingfors. Tack för denna gång och hjärtligt välkomna åter till oss på TEMA.

Vänligen observera: Ovanstående platser är bara exempel. Vår exakta färdrutt beror helt på väder, isförhållanden, djurliv och myndighetsregleringar. Det finns mängder av vackra platser att uppleva på Svalbard och vi strävar alltid efter att maximera er upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Flyg t/r Helsingfors
• Samtliga övernattningar
• 9 frukostar
• 8 luncher
• 7 middagar
• Inträden enligt program
• Reseledare

MATKATIETOA

Dag 1 – Helsingfors – Oslo
Flyg från Helsingfors till Oslo. En övernattning på flygplatshotell i Oslo.

Dag 2 – Longyearbyen
Vi anländer till Svalbards huvudort Longyearbyen och checkar in på vårt hotell. Lunch. En övernattning i Longyearbyen.

Dag 3 – 9 – Svalbard
Longyearbyen på egen hand. Under eftermiddagen går vi ombord på fartyget M/S Quest och expeditionskryssningen kan starta. Fullpension ombord. 7 nätter ombord.

Dag 10 – Longyearbyen – Oslo – Helsingfors
Tidigt på morgonen kliver vi av vårt expeditionsfartyg och påbörjar vår resa hem. Flygresa från Oslo till Helsingfors. Tack för denna gång och hjärtligt välkomna åter till oss på TEMA.

Hyvä tietää

I grundpriset ingår
Flygresa till och från Oslo. TEMAs reseledning, samtliga övernattningar i Oslo och del i dubbelhytt, måltider, utflykter och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Dubbelhytt superior går att boka på förfrågan mot ett tillägg är 600 EUR per person.

För att boka en enkelhytt kontakta vänligen TEMAs försäljning. 

OBS! Ni träffar er guide på  dag tre vid lunch tid i Longyearbyen!

Förhöjd anmälningsavgift
Denna resa har en förhöjd anmälningsavgift på 900 euro per person.

Om M/S Quest
Ett litet, bekvämt expeditionsfartyg med en hemtrevlig atmosfär.

M/S Quest byggdes i Danmark 1992 för att trafikera Grönlands kuster och 2007 startade hon sin karriär som ett litet och bekvämt expeditionsfartyg. År 2004/2005 restaurerades hon totalt invändigt och 2018 genomgick hon en upprustning av passagerarutrymmena. M/S Quest tar 50 passagerare i 24 hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. Trippelhytterna på däck tre har våningssängar, medan alla andra hytter har två separata sängar eller dubbelsäng. I hytterna finns även skrivbord med stol och plats att förvara kläder och annan utrustning. Superiorhytterna är rymliga och har dubbelsäng, en fåtölj samt TV. Redarhytten har dubbelsäng, två stora fönster, en separat sittgrupp samt TV.

I fartygets matsal serveras god mat mellan landstigningarna och i panoramaloungen har man en vidunderlig utsikt över det omgivande landskapet. Här kan man höra guiderna berätta om områdets flora, fauna och historia. I loungen finns en välsorterad bar och ett litet bibliotek med polarlitteratur. Bryggan är alltid öppen för besök och fartyget har rymliga observationsdäck där man kan stå och njuta av det vackra landskapet samt spana efter djurliv. Ombord finns en internationell besättning som talar engelska och det råder en mycket hemtrevlig atmosfär. På M/S Quest finns det fem gummibåtar och svensk- och engelsktalande guider.

Mat och dryck ombord
Alla måltider & kaffe och te ombord ingår i resans pris.

Dricks
Expeditionsbranschen är en internationell bransch och därför skiljer sig vissa policys från vad vi är vana vid i Norden. En sådan fråga är dricks. Att ge dricks är högst personligt och frivilligt, men för dem som vill ge något för bra service ombord är ca USD 14 per passagerare och dag en generell rekommendation. Dricksen kan i slutet av resan antingen läggas till er skeppsnota eller ges kontant.

Övrigt
Ingår alla utflykter?
Alla utflykter ingår i resans pris.

Har hytterna fönster och privat dusch/WC?
Fartygets alla hytter är så kallade utsideshytter med fönster samt privat dusch/WC.

Måste jag vara i god fysisk form för att delta på en expeditionskryssning?
För att få ut så mycket som möjligt av resan bör du kunna ta dig i och ur en gummibåt och gå obehindrat. Under de resor där vi har flera guider delas ofta expeditionsdeltagarna upp i olika grupper iland, baserat på intresse, dagsform och allmän fysisk förmåga. Oftast går en grupp på en längre promenad i ett högre tempo, medan andra gruppen gör en kortare tur i lugnt tempo, håller sig runt stranden eller kryssar i gummibåtarna. Även om vi vill spendera så mycket tid som möjligt på utfärder är du alltid välkommen att stanna kvar ombord om du inte känner dig i form. Om du har ett sjukdomstillstånd som kräver kontinuerlig vård, eller har genomgått en större operation de senaste två åren, ber vi dig att kontakta oss. Har du kraftigt nedsatt syn/hörsel eller är begränsad i din rörlighet behöver du ha ett resesällskap som kan ge dig en hjälpande hand. Guiden måste kunna finnas till hands för alla passagerare.

Hur ser en dag på era expeditionskryssningar ut?
Våra gummibåtar är en viktig del av expeditionen. Med dessa tar vi oss enkelt och säkert iland för att utforska naturen så mycket vi bara kan. Om vädret tillåter är målet att göra en utflykt under förmiddagen och en utflykt under eftermiddagen. Mellan landstigningarna äter vi gott, spanar från däck och hör våra guider berätta om områdets djurliv, natur och historia. Färdplanen är flexibel för att man ska kunna fånga tillfällen då exempel valrossar ligger på stranden eller om valar skådas föröver. Den exakta färdplanen beror även på väderförhållanden.

Hur är vädret på Svalbard?
En sommarsemester i Arktis innebär många timmars ljusterapi. Midnattssolen lyser över Svalbard från mitten av april till slutet av augusti. Temperaturen på Svalbard under sommarmånaderna varierar från några minus till några plus. Medeltemperaturer i Longyearbyen är: i maj -5 C, juni +2 C, juli +4 C, augusti +3 C och september -1 C. Temperaturen kan dock sjunka något i de östligare delarna av ögruppen och på grund av vindar kan man förvänta sig temperaturer som upplevs mycket lägre än medeltemperaturen.

Hur klär man sig på en Svalbardsresa?
För att delta på våra expeditioner rekommenderar vi ett varmt underställ, ett eller ett par rejäla mellanlager, vind- och vattentät jacka/byxa och ett par högskaftade fodrade gummistövlar. Eftersom vi ska ut på en expedition är det informell klädsel som gäller ombord. Det är även bra om du har med ett par bekväma skor att ha ombord på fartyget (med gummisula ifall det skulle vara blött och halt ute på däck).

När ska man resa för att se isbjörn på Svalbard?
Vi ser isbjörnar under hela säsongen och varje resa är unik. Isbjörnar är vilda djur och vi kan därför aldrig säga att vi kommer att se dem eller hur många vi kan komma att se. Något som vi dock kan garantera är att våra erfarna guider gör sitt yttersta för att du ska få möta detta imponerande djur.

Hur är mobiltäckningen på Svalbard?
Under större delen av expeditionen kommer du att vara utan mobiltäckning. Detta då vi befinner oss mitt ute i vildmarken, långt ifrån civilisationen. Täckning finns endast i och en bit utanför Longyearbyen. Fartyget kan vid nödfall bli kontaktat via satellittelefon under hela resan.

Är risken för att bli sjösjuk på Svalbard stor?
Även om det inte är särskilt vanligt, kan det bli hårda vindar vissa dagar på Svalbard. Vi rör oss dock aldrig långt ute på öppet hav, där risken för sjösjuka såklart alltid är större. Våra små fartyg kan gå relativt nära land och om det blåser hårt söker vi lä i någon fjord. Det finns alltid risk för att bli sjösjuk och vi rekommenderar att du tar med dig medicin mot sjösjuka om du har anlag för detta. Vädret på Svalbard är oftast väldigt snabbt omväxlande, så om det blåser hårt en dag, är chansen stor att det lugnat ner sig till nästa dag.

Finns det en läkare ombord på Svalbardsexpeditionerna?
På Quest finns det en läkare ombord. På våra mindre fartyg har befälhavarna medicinsk utbildning. Fartygen är alltid inom helikopteravstånd från Longyearbyen, där det finns ett mindre sjukhus. Om du har funderingar kring huruvida ert hälsotillstånd är tillräckligt bra för en expedition, kontakta alltid PolarQuest med dina frågor innan ni bokar.

Vad behöver jag för försäkring när jag ska resa till Svalbard?
Vi rekommenderar att du tar kontakt med ditt försäkringsbolag och hör efter vad du har för reseskydd genom dem. Det är viktigt att försäkringen täcker den typ av resa som du planerar att göra. Ibland behöver man göra ett tillägg när man ska resa till Svalbard. Se också efter att du har en avbeställningsförsäkring som täcker hela resans belopp.

Hotelli/majoitus

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
08.05.2024 10 päivää Vår på Svalbard med M/S Quest Helsinki 6 750 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

  • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
  • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
  • Ateriat
  • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
  • Maistiaisia
  • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.