Uutuus

Suuri Kanadan kiertomatkaMontrealista Kalliovuorten yli Vancouver Islandille 

Kanadan luonto on ainutlaatuista – Niagaran virtaavista vesistä ja loputtomista preerioista Kalliovuorten upeisiin maisemiin ja smaragdinvärisiin järviin. Myös historia ja kulttuuri ovat läsnä karujen pioneeriseikkailujen ja koristeellisen ranskalaisen arkkitehtuurin muodossa. Vaikka kaupungit ovatkin ulkonäöltään erilaisia, niitä yhdistää yksi asia – loputon vieraanvaraisuus. Lämpimästi tervetuloa uutuusmatkallemme ystävälliseen Kanadaan! 

Tärkeää tietoa

Maat: Kanada

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 16 päivää

Ryhmän koko: 20-30 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä (napsauta saadaksesi lisätietoja)

Kohokohdat

 • Niagaran mahtavat vesiputoukset
 • Kanadan kalliovuoret
 • Columbian Icefield ja Glacier Skywalk
 • Kelownan viinitilat
 • Vancouver Island, valassafari ja kaunis Victoria

Päiväohjelma
Kesä 2024

Päivä 1 – Suuri seikkailu alkaa – Saapuminen Kanadaan
Lentomatkan jälkeen saavumme Kanadan toiseksi suurimpaan kaupunkiin, Montrealiin, jossa Tema-opas toivottaa sinut tervetulleeksi. Pitkähkön lentomatkan jälkeen on vuorossa bussikuljetus keskeisellä paikalla sijaitsevaan hotelliimme. Tänään ei ole yhteistä ohjelmaa, vaan voit totutella aikaeroon ja valmistautua seuraavaan päivään.

Päivä 2 – Montreal
Tänään tutustumme kaupunkiin, jossa osataan nauttia elämästä – "joie de vivre", kuten Kanadan ranskankielisessä osassa sanotaan. Vierailijoita puhutellaan ensin ranskaksi, mutta jos et pärjää ranskalla, paikalliset vaihtavat kielen nopeasti englanniksi. Kaikki kyltit ja ruokalistat ovat kuitenkin saatavilla molemmilla kielillä.

Vuoden 1976 olympialaisista ja monista kansainvälisistä festivaaleista huolimatta Montreal on edelleen melko tuntematon kaupunki. Useimmille ihmisille ei ole jäänyt mieleen mitään erityistä rakennusta, joka kuvaisi kaupunkia ja sen arkkitehtuuria. Sekä Biodome että Biosphere ovat kuitenkin kauniita, moderneja rakennuksia, jotka erottuvat vanhan sataman Vieux Portin ja Notre Damen basilikan vastakohtina.

Iltapäivä on varattu omille tutkimusretkille Montrealissa. Suorakulmaisten kortteleiden ja omaleimaisten kaupunginosien ansiosta on helppo löytää tie takaisin hotellillemme. Ranskalaisen kulttuurin lisäksi kaupungista löytyy myös China Town, Pikku-Italia ja Latinalaiskortteli. The Villagessa sijaitsee yksi kaupungin suosituimmista ravintolakaduista, Rue Sainte Catherine. Vierailijalle kuitenkin Montrealin vanhakaupunki, Vieux-Montreal, on ehkä viehättävin ja houkuttelevin kaupunginosa.

Päivä 3 – Ganananoque ja tuhansia saaria
Tämän päivän aloitamme Saint Lawrence -jokimaisemissa. Maisema on melko tasaista ja kauniin vihreää. Pikku Ganananoquesta lähdemme jokiristeilylle 1000 saaren alueeksi kutsutun alueen sydämeen. Luonnonkaunis alue houkuttelee niin kanadalaisia kuin kansainvälisiäkin vierailijoita kalastamaan, melomaan ja harrastamaan muita ulkoilma-aktiviteetteja. Lounasaikaan saavumme historialliseen Kingstoniin, missä Pyhän Laurentiuksen joki alkaa virrata lähtee virtaamaan Ontario-järvestä. Ranskalaiset perustivat tänne merkittävän kauppapaikan ja rakensivat Fort Frontenacin, tarkoituksenaan valvoa kaupankäyntiä.

Iltapäivällä matkustamme Ontario-järven pohjoisrantaa pitkin ja saavumme myöhään iltapäivällä Kanadan suurimpaan kaupunkiin, Torontoon. Se on koko maan tärkein kauppa- ja talouskeskus ja tunnettu myös modernista, lähes futuristisesta arkkitehtuuristaan. Torontoon majoitumme kolmeksi seuraavaksi yöksi.

Päivä 4 – Toronto
Aamiaisen jälkeen on vuorossa kaupunkikierros, jonka aikana tutustumme Toronton tärkeimpiin nähtävyyksiin. Kierroksemme aikana näemme sekä CN-Towerin että Downtownin viihde- ja talousalueen. Ajelemme ohi vilkkaan sataman ja värikkään Lawrence Marketin, joilla myydään erilaisia paikallisia tuotteita – miksipä ei pysähtyä lounaalle tänne? Iltapäivä on varattu omille aktiviteeteille, jolloin voit tehdä ostoksia vaikkapa joko kuuluisassa Eaton Centressä tai Bloor-Yorkvillen ostosalueella.

Halukkailla on mahdollisuus mennä ylös CN-Toweriin, jossa voit kokea ainutlaatuisen elämyksen "EdgeWalk"-reitillä tornin reunalla. 356 metrin korkeudessa pääset nauttimaan fantastisesta näköalasta!

Miltä kuulostaisi illallinen 360 asteen näköalaravintolassa (varausta suositellaan)?

Päivä 5 – Niagaran putoukset
Tänään teemme kokopäiväretken yhdelle maailman kuuluisimmista vesiputouksista, Niagaran putouksille. Itse asiassa se on yhteisnimitys kolmelle Erie- ja Ontariojärvien välissä sijaitsevalle vesiputoukselle. Kolmella putouksella on yhdessä maailman suurin virtaama vesiputouksissa, mikä on yksi syy siihen, miksi ne ovat niin voimakkaita – ja niin suosittuja vierailukohteita. Arvioiden mukaan putouksilla vierailee vuosittain lähes 30 miljoonaa ihmistä.

Päivän aikana vierailemme Niagara-on-the-Lakessa, viehättävässä 1800-luvun kaupungissa, josta Niagara-joki aloittaa matkansa alas putouksille. Näemme ja koemme yhden maailman voimakkaimmista vesiputouksista lähietäisyydeltä. Matkaammekin Niagara Hornblower -veneellä niin lähelle putouksia kuin mahdollista, odotettavissa onkin melkoisen kostea päivä.

Illansuussa olemme takaisinTorontossa ja illallisen voit nauttia mieluisessasi ravintolassa.

Päivä 6 – Calgary
Aikaisin aamulla lähdemme aamulennolla preerioiden yli seuraavaan provinssiin, Albertaan, jossa sijaitseva Calgary on maailmankuulu olympiakaupunki. Siellä järjestettiin olympialaiset vuonna 1988.

Alueella on kuitenkin paljon vanhempi historia, sillä uskotaan, että mustajalka-intiaanit ovat asuneet alueella jo noin 11 000 vuotta sitten. Vaikka se on nykyään suurkaupunki, se tunnetaan niin ekoturismista kuin talviurheilustakin, sillä korkeat vuoret eivät sijaitse kaukana kaupungin keskustasta. Meille suomalaisille kaupungin talviurheilutarjonnasta tulee varmasti ensimmäisenä mieleen NHL:ssa pelaava Calgary Flames -jääkiekkojoukkue.

Kun olemme tutustuneet kaupunkiin hieman paremmin, lähdemme lännessä sijaitseville Kanadan Kalliovuorille, Banffiin, jossa yövymme seuraavat kaksi yötä.

Päivä 7 – Banffin kansallispuisto ja kallioinen Bergen
Olemme nyt noin 1500 metriä merenpinnan yläpuolella, ja voimme nauttia meitä ympäröivästä upeasta luonnosta. Päiväretkemme kulkee Banffin kansallispuiston läpi, ohitamme Bow Fallsin ja Tunnel Mountain Driven ennen kuin nousemme Sulphur Mountainille Banffin Gondolilla. Ylös päästyämme kävelemme yhdessä lyhyehkön matkan huipulle ja näköalapaikalle, josta avautuvat upeat näkymät.

Päivä 8 – Columbia Icefield ja Lake Louise
Tänään matkustamme luonnonkaunista Icefield Parkwayta pitkin. Tätä tietä reunustavat upeat järvet, jäätiköt ja vesiputoukset. Matkalla on myös mahdollisuus nähdä villieläimiä, kuten vuorikauriita, peuroja, hirviä tai jopa musta- tai harmaakarhuja. Teemme pysähdyksen Peytossa ja Bow Lake -järvellä ja ohitamme Saskatchewan-joen risteyksen ennen kuin saavumme Columbia Icefields -jäätikölle. Täällä matkustamme juuri näihin luonnonolosuhteisiin suunnitellulla "lumibussilla", joka mahdollistaa pääsyn ”off-roadille”. Columbia Icefield on 325 neliökilometrin kokoinen jäätikkö, joka on pysyvästi jään ja lumen peitossa. Iltapäivällä saavumme Lake Louiseen, joka on sinivihreine vesineen Victoria-jäätikön terävää taustaa vasten todennäköisesti Kanadan Kalliovuorten kuvatuin kohde. Lake Louisen alueelle majoitumme seuraavaksi kahdeksi yöksi.

Päivä 9 – Jasperin kansallispuisto
Tämän päivän ohjelmassa on Jasperin kansallispuisto, joka on maailman toiseksi suurin kansallispuisto. Täällä, jos missään, herää suuri kunnioitus luontoa kohtaan. Jäätiköt ovat muodostaneet tänne järviä, kallioseinämiä ja vesiputouksia. Täällä koet monenlaisia vaikutelmia – ympäröivät joet virtaavat äänekkäästi ja samalla hiljaiset metsät ottavat meidät syleilyynsä. Vierailtuamme Maligne Canyonissa, palaamme takaisin majapaikkaamme Lake Louiseen.

Päivä 10 – Lake Louisesta Kelownaan
Tänään tutustumme Yohon kansallispuistoon ja Emerald-järveen. Yoho-sana viittaa cree-intiaanien kunnioitusta tarkoittavaan sanaan. Sanan merkityksen ymmärrämmekin hyvin katsellessamme näitä ainutlaatuisia luonnonmuodostelmia. Jäätiköt ovat muodostaneet tänne järviä, kallioseinämiä ja vesiputouksia. Jälleen kerran saamme kokea monia erilaisia vaikutelmia jokien ja metsien keskellä. Glacierin kansallispuisto jatkuu aina Rogers Passille saakka, jossa sijaitseva rautatie aikoinaan lopultakin yhdisti tämän laajan maan. Retkemme kulkee yli toisen aikavyöhykkeen, joten ethän unohda tarkistaa kellonaikaa.

Iltapäivällä maisemat muuttuvat, kulkiessamme halki maaseudun. Päivän päätteeksi saavumme Okanagan-järvelle ja Kelownaan, jonne majoitumme seuraavaksi kahdeksi yöksi.

Päivä 11 – Kelownan viinitilat
Okanaganin kaunis laakso ulottuu yli 250 kilometrin päähän. Alueen erilainen maaperä ja mikroilmasto luovat täydelliset olosuhteet viininviljelylle. Tänään vierailemmekin kahdella eri viinitilalla oppiaksemme lisää kanadalaisesta viininvalmistuksesta. Toinen tiloista voi ylpeillä jääviinistään eli makeasta jälkiruokaviinistä, joka valmistetaan viinirypäleistä, jotka on jätetty viiniköynnösten päälle pakkasen tultua. Toisella tilalla, jolla panostetaan sekä luonnonmukaiseen että biodynaamiseen viljelyyn, maistelemme viiniä ja nautimme maukkaan lounaan.

Mielenkiintoisen aamupäivän jälkeen voit rentoutua hotellissa, jossa on upeat kylpyläpalvelut. Sään niin salliessa voit pulahtaa myös hotellin uima-altaaseen tai lähteä melomaan hotellin kajakilla.

Iltapäivä ja ilta on varattu omille aktiviteeteille.

Päivä 12 – Vancouver Island
Aamiaisen jälkeen otamme kurssin kohti länsirannikkoa. Ajelemme pitkin Coquihalla Highwayta, joka vie meidät jälleen lähes 1300 metrin korkeuteen, kunnes saavumme valtamerelle ja Tsawwasseniin, josta matkamme jatkuu lautalla. Lauttamatka kauniin saariston halki Vancouver Islandille kestää noin puolitoista tuntia.

Saavuttuamme Vancouver Islandille odottaa meitä lyhyt ajomatka Victoriaan, Brittiläisen Kolumbian provinssin pääkaupunkiin.

Päivä 13 – Victoria
Aloitamme aamun lyhyellä kävelyllä satamaan, jossa nousemme Zodiak-veneisiin. Nyt meitä odottaa yksi tämän matkan kohokohdista – valaiden bongaus. Safarimme kestää noin kolme tuntia. Ryhävalaiden ja miekkavalaiden keskinäinen leikki veneen ympärillä on ikimuistoinen kokemus.

Victoria tunnetaan nimellä "Puutarhakaupunki". Vancouverin saarella vallitseekin leuto ja miellyttävä ilmasto, jonka ansiosta saarella viihtyy monenlainen kasvisto. Iltapäivän aikana teemme yhteisen kaupunkikierroksen viehättävässä Victoriassa.

Päivä 14 – Mantereelle ja Vancouveriin
Ennen kuin matkamme jatkuu lautalla mantereelle, vierailemme maan ehkä tunnetuimmassa puutarhassa, Butchart Gardensissa.

Saavuttuamme Brittiläisen Kolumbian suurimpaan kaupunkiin Vancouveriin, tutustumme kaupunkiin kaupunkikierroksen merkeissä. Kierroksen aikana näemme muun muassa Granville Islandin, Lions Gate -sillan ja tutuksi tulee myös Canada Place Vancouver Waterfrontin alue, jonne on mahdollista palata nauttimaan kaupungin kauneimmista näkymistä vapaapäivän aamuna.

Illalla kokoonnumme yhteiselle matkanpäätösillalliselle muistelemaan menneiden kahden viikon tapahtumia.

Päivä 15 – Kotimatka
Nyt on tullut aika sanoa hyvästit Kanadalle, ainakin tällä kertaa. Kotimatka alkaa.

Päivä 16 – Saapuminen Helsinkiin
Tänään saavumme Helsinkiin ja haluammekin kiittää tästä kerrasta ja toivottaa uudelleen tervetulleeksi TEMAn mielenkiintoiseen maailmaan!

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki – Vancouver
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 14 aamiaista
• 2 lounasta
• 6 illallista
• 2 viininmaistajaista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Banff Gondola
• Jokiristeily 1000 Islands/Saint Lawrence-joki
• Glacier Skywalk
• Valassafari
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lentomatka Helsinki – Montreal. Kaksi hotelliyöpymistä Montrealissa.

Päivä 2
Kaupunkikierros Montrelissa sisältäen vierailun Notre Damen Basilikassa. Aamiainen ja tervetuloillallinen.

Päivä 3
Montreal – Toronto, 540 km. Veneretki St Lawrence-joella. Aamiainen ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Torontossa.

Päivä 4
Kaupunkikierros Torontossa. Aamiainen.

Päivä 5
Kokopäiväretki Niagaran putouksille, 300 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 6
Lento Toronto – Calgary. Kaupunkikierros Calgaryssa. Bussimatka Banffiin, noin 130 km. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Banffissa.

Päivä 7
Kokopäiväretki luonnonkauniissa Banffissa. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 8
Banff, Icefield Parkway ja Columbia Icefield. Aamiainen ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Lake Louisessa.

Päivä 9
Kokopäiväretki Jasperin kansallispuistossa. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 10
Lake Louise – Kelowna. Yohon kansallispuisto ja Emerald Lake. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Kelownassa.

Päivä 11
Retki Okanagan laaksoon ja viininmaistajaiset. Aamiainen ja lounas.

Päivä 12
Kelowna – Victoria, 470 km. Coquihalla Highway ja lauttamatka Vancouver Islandille. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Victoriassa.

Päivä 13
Valassafari ja kaupunkikierros Victoriassa. Aamiainen.

Päivä 14
Victoria – Vancouver 115 km. Vierailu Butchartin puutarha-alueella ja kaupunkikierros Vancouverissa. Aamiainen ja matkanpäätösillallinen. Yksi hotelliyöpyminen Vancouverissa.

Päivä 15
Lentomatka Vancouver – Helsinki. Aamiainen.

Päivä 16
Saapuminen Helsinkiin.

Kanada

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen lento Helsinki – Vancouver, majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, Tema-oppaan opaspalvelut kiertomatkan ajan sekä matkaohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.


Valuutta

Kanadan dollari (CAD)

Ennen matkalle lähtöä kannattaa vaihtaa ainakin pienehkö summa Kanadan dollareiksi, jottet heti saavuttuasi joudu etsimään rahanvaihtopistettä tai pankkiautomaattia. Useimmat kansainväliset luottokortit hyväksytään Kanadassa ja niillä voi nostaa rahaa pankkiautomaateista. Joissain hotelleissa saatetaan kysyä luottokorttitietoja, jotta huoneen minibaaria voi käyttää.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), virvokkeet, juomarahat ja matkamuistot. Esimerkiksi kolmen ruokalajin lounas/illallinen maksaa noin 20-30 CAD.


Viisumi

Kaikkien matkustajien on 15. maaliskuuta 2016 alkaen rekisteröidyttävä ”Electronic Travel Authorization” -sivustolle, sähköiseen matkustusluvan saamiseksi ennen Kanadaan saapumista. Kirjaudu hallituksen verkkosivustolle rekisteröityäksesi. Maksu on 7 CAD (Kanadan dollaria) per henkilö. Maahantulolupa on voimassa 5 vuotta (maahantulolupa rekisteröidään passiin, joten jos passisi vanhenee sillä välin, sinun on haettava uutta ETA-lupaa uuteen passiisi). Viranomaiset ovat myös ladanneet videon, jossa näytetään, miten lupaa haetaan.

Kirjauduthan myös ”Minun matkani" -osioon täydentääksesi passitiedot, jotka tarvitaan lentoyhtiötä varten.


Juomaraha

Tarjoilijoiden, taksinkuljettajien ja vastaavien palveluammattien harjoittajien juomarahat ovat Kanadassa pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Monet palvelualalla työskentelevät ansaitsevat minimipalkkaa ja elävät juomarahoillaan. Kanadassa ravintolalaskuista ja taksikyydeistä maksetaan noin 15 prosenttia juomarahaa. Huomaa myös, että Brittiläisessä Kolumbiassa kaikkiin tavaroihin lisätään 12 prosentin arvonlisävero.


lmasto ja vaatetus

Vancouverin kesä kestää syyskuun loppuun asti, ja kuukauden keskilämpötila on noin 15 astetta. Vancouver Islandilla olemme avomerellä, ja tuulet voivat olla voimakkaita. Veneretkille suositellaan sadevaatteita tai vettä hylkivää takkia ja housuja. Veneretket tehdään Zodiakki-veneillä, joissa kussakin veneessä on 6 henkilöä.


Koska ohjelmassa on lyhyitä vaelluksia melkoisen karussa maastossa (enimmäkseen vaellusreiteillä), suositellaan mukavia, jo ”sisäänajattejua” kenkiä, joissa on kumipohja. Niille, jotka aikovat tehdä "vaelluksen" Whistlerissä vietettävän vapaanpäivän aikana, suosittelemme vaelluskenkiä.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.


Muuta

Kanadassa sähkövirran jännite on 110 V eli sama kuin Yhdysvalloissa. Pistokemalli on erilainen kuin Suomessa. Jos sähkölaite on säädettävissä 110-125 voltille, sitä voi käyttää hankkimalla pistorasiaa varten erillisen väliosan eli adapterin.


Lue lisää Kanadasta

Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.


Lue myös

Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.