Risteillen läpi Panaman kanavankahden valtameren kohtauspaikka

Jo Panaman kanava ja sen historia itsessään on huikea kokemus ja ikimuistoinen elämys. Tällä risteilymatkalla kertyy unohtumattomia hetkiä useasta mielenkiintoisesta maasta. Vierailemme Amerikan sekä länsi- että itärannikolla, nautimme Costa Rican taianomaisen kauniista luonnosta, teemme tutkimusretkiä Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvassa Antiguassa ja pääsemme opettelemaan paikallisten herkkujen valmistusta kokkauskurssilla Meksikossa – kaikki tämä tietysti asiansa osaavan ja kohteet hyvin tuntevan Tema-oppaan johdolla.  

Tärkeää tietoa

Maat: Yhdysvallat, Panama, Costa Rica, Guatemala, Meksiko

Matkatyyppi: Risteily

Matkan pituus: 18 päivää

Ryhmän koko: 18-32 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä (napsauta saadaksesi lisätietoja)

Kohokohdat

 • Panaman kanava
 • Antiguan maailmanperintökaupunki
 • Costa Rican kaunis luonto
 • Nautinnolliset hetket risteilijällä
 • Värikäs Meksiko

Päiväohjelma
Talvi 2022 (lähtö 28.1.)

Päivä 1 – Saapuminen Miamiin
Suuri seikkailumme alkaa matkalla kohti värikästä Miamia. Tema-opas toivottaa meidät tervetulleiksi ja kun koko ryhmä on koossa, siirrymme bussilla hotellillemme, joka sijaitsee kuuluisalla Miami Beachilla. Illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen ja saamme tietää enemmän tulevien päivien mielenkiintoisesta matkaohjelmasta.

Päivä 2 – Everglades ja Miami
Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Evergladesin subtrooppisella alueella sijaitsevaa villin kaunista kansallispuistoa. Puisto on merkitty Unescon maailmanperintöluetteloon jo vuonna 1979. Kansallispuiston kasvimaailma muistuttaa hyvin paljon Karibian saarten kasvimaailmaa. Evergladesin suoalueella esiintyy noin 300 lintulajia, matelijoita, sekä erittäin harvinaisia eläimiä kuten manaatteja, alligaattoreita unohtamatta. Tämän ainutlaatuisen luonnon keskellä teemme ikimuistoisen retken niin kutsutulla ”airboatilla” eli rämeveneellä, joka on työntöpotkurilla toimiva latteapohjainen vesi- ja suokulkuneuvo. Näin pääsemme näkemään Evergladesin suoaluetta mitä parhaimmalla tavalla.

Upean luontokokemuksen jälkeen on aika palata kuivalle maalle ja otamme kurssin jälleen kohti Miamia ja jännittävää Pikku Havannaa, joka on tunnettu muun muassa suuresta kuubalaisväestöstä, elämänilosta täyttyvästä katuelämästä, erinomaisista ravintoloista, vauhdikkaista musiikin rytmeistä ja erilaisista kulttuureista. Kävelemme pitkin historiallista Calle Ochoa, joka vie meidät suoraan Pikku Havannan sydämeen. Sen erilaiset tuoksut ja äänet värikkäissä kortteleissa jäävät varmasti mieleen Little Havanasta. Yksi alueen alkuperäisimmistä paikoista on varmastikin Maximo Gomex Park, paremmin tunnettu Domino Parkina, joka sijaitsee SW 15 Avenuen kulmassa. Juuri täällä tapaavat ensimmäisen polven kuubalaispakolaiset (heidät tunnetaan myös nimellä ”historicos”), jotka näemme innostuneina lempiharrastuksensa parissa – pelaamassa dominoa, turisteista ja kameroista välittämättä.

Nautittuamme maukkaan kuubalaistyylisen lounaan päivän ohjelmamme jatkuu kohti kuuluisaa Brickell Avenueta, Miamin taloudellista keskusta ja sieltä edelleen Bayside Market Placelle, suositulle ostosalueelle. Päivän yhteinen ohjelmamme päättyy tänne ja iltapäivä onkin varattu omille tutkimusretkille. Market Placelta pääsee kätevästi hotellille taksilla noin 10-15 minuutissa. Suosittelemme kävelyä Miami Beachin rantakaistaleella, joka on mukava paikka katsella niin paikallisia ihmisiä kuin värikkäiden talojen julkisivujakin, joista useimmat edustavat upeaa Art deco -tyyliä.

Päivä 3 – Risteilijälle

Aamiaisen jälkeen voit nauttia vielä rentouttavasta rantahetkestä tai tehdä kävelykierroksen Miami Beachilla, kameraa unohtamatta. Lounaan jälkeen ajelemme kohti Fort Lauderdalen satamaa ja siirrymme risteilyalus Nieuw Amsterdamille, joka tulee olemaan ikimuistoinen kotimme seuraavien kahden viikon ajan. Myöhemmin iltapäivällä on tullut aika jättää USA ja matkamme todellinen seikkailu on alkamassa.

Päivät 4–5 – Merellä
Fort Lauderdalesta seilaamme Karibianmerellä noin kaksi päivää, kunnes saavumme ensimmäiseen pysähdyspaikkaamme Kolumbiaan. Kuuban ja Haitin jäädessä taaksemme otamme kurssin kohti etelää ja Cartagenaa. Voit rentoutua risteilijän aurinkokannella, asettua aurinkotuoliin, vain nauttia kauniista maisemista ja lukea lempikirjaasi, tai osallistua risteilijän tarjoamiin aktiviteetteihin, joita on tarjolla runsain mitoin. Myös ruokailupaikoista ja baareista voit valita juuri mieleisesi, hetkeen sopivan paikan. Risteilijällä on kirjasto, elokuvateatteri, kauppoja, Casino, kuntosali ja Spa, jossa voit hemmotella itseäsi (hoidot varataan ja maksetaan paikan päällä). Sinä itse päätät, millä tavalla haluat rentoutua ja hemmotella itseäsi.

Tema-opas pitää sinut ajan tasalla yhteisten informaatiotilaisuuksien muodossa, saat tietää mitä kaikkea mielenkiintoista risteilijällä tapahtuu. Osallistumalla oppaan infotilaisuuksiin, et varmasti jää mistään paitsi.

Päivä 6 – Cartagena, Kolumbia
Aamun sarastaessa saavumme Cartagenan satamaan. Espanjan kuningaskunnan aikana kaupungissa oli merkittävä linnoitusjärjestelmä ja yksi tärkeimmistä siirtomaa-ajan satamista, josta kuljetettiin muun muassa arvokkaita kultalasteja Espanjaan. Cartagena oli myös merirosvojen suosima kohde, jonne he onnistuivatkin hyökkäämään säännöllisesti ja pääsivät hyödyntämään espanjalaisten rikkauksia. Väsyneinä jatkuvista hyökkäyksistä, kaupungin siirtolaiset päättivät rakentaa uuden puolustusjärjestelmän. Linnoituksista tulikin yksi koko Etelä-Amerikan vahvimmista puolustuksellisesti. Päivän retkemme aikana näemme muun muassa Mangan mielenkiintoisoisen asuinalueen ja saamme ihastella tyypillisiä kartanoita 1800-luvun lopun tasavallan ajalta.

Päiväretkemme jatkuu nyt kohti vanhaa Cartagenaa, jossa vierailemme mielenkiintoisessa merenkulkumuseossa. Opastettu kierros vie meidät aina värikkään kansanperinteen juurille saakka. Hetkisen kuluttua näemme 1700-luvulta peräisin olevan San Pedro Claverin kirkon, joka on tunnettu upeista patsaista ja sen ”vanhan maailman” sisustuksesta, joka muistuttaa meitä lähetyssaarnaaja Peter Claveria. Hän oli orjien oma suojelupyhimys, joka kanonisoitiin ensimmäisenä henkilönä läntisellä pallonpuoliskolla. Tämä oli myös merkki siitä, että katolisuus oli nyt juurtunut Kolumbiaan.

Seuraavan pysähdyksen teemme Inkvisitiopalatsissa, joka toimi tuomioistuimena kaikille niin, joita epäiltiin harhaoppisuudesta. Täällä näemme muun muassa tuon aikaisia kidutusvälineitä, asiakirjoja ja maalauksia. Palatsissa selkenee myös se mitä inkvisitiolla tarkoitetaan ja mitä se tuolloin merkitsi Cartagenassa. Vierailumme aikana pääsemme kurkistamaan pienestä kalteroidusta ikkunasta kaupungin asukkaille inkvisition aikana ilmoitettuja uutisia, jotka harvoin olivat hyviä uutisia. Yhteisen kaupunkikierroksen jälkeen jää vielä omaa aikaa tutustua kaupungin jännittäviin kujiin ja tehdä vaikkapa tuliaisostoksia. Nyt on aika palata jälleen aluksellemme.

Päivä 7 – Panaman kanava

Jo vuonna 1513 otettiin ensimmäinen askel Panaman kanavan historiassa kun espanjalainen tutkimusmatkailija Balboa ylitti Panaman kannaksen ensimmäisenä eurooppalaisena. Pian tämän jälkeen syntyi unelma väylästä, joka yhdistäisi Tyynenmeren ja Atlantin toisiinsa. Tämä kanava rakennettaisiin laivaliikennettä varten, nyt laivojen ei enää tarvitsisi seilata pitkin pitkää ja vaarallista reittiä Etelä-Amerikan kärjen Cap Hornin kautta. Sen aikainen tekniikka ja tietämys eivät kuitenkaan vielä riittäneet aloittamaan kanavan rakentamista.

Muutama sata vuotta myöhemmin alkoi varsinainen kanavahanke. Vuonna 1880 ranskalainen insinööri päätti aloittaa yhden ihmiskunnan historian merkittävimmistä rakennusprojekteista. Useiden syiden, muun muassa ammattitaidon puutteen ja sairauksien, seurauksena projekti vaati ainakin 20 000 ihmisen hengen. Maanjäristykset ja monet miljoonat dollarit olivat osa kanavahanketta ja se avattiin liikenteelle vuonna 1914. Nyt on meidän vuoromme kokea se, mitä miljoonat alukset ja niiden matkustajat ovat aikaisemmin kokeneet − Panaman kanava, yksi historian merkittävimmistä rakentamisen taidonnäytteistä ja myös yksi tämän matkan kohokohdista. Panaman kanavan sulut ovat parillisia, näin ollen laivaliikenne kulkee molempiin suuntiin. Sulkukammiot ovat noin 34 metriä leveitä ja 320 metriä pitkiä. Kanava on yhä tänä päivänäkin tärkeä maailmankaupalle ja edelleenkin merkittävä oikoreitti laivoille. Kanavaa on laajennettu ja vuonna 2016 päättyi kanavan laajennusprojekti ja uudistettu kanava avattiin.

Päivä 8 – Merellä
Reittimme jatkuu Keski-Amerikan lounaisrannikkoa seuraten kohti vihreää Costa Ricaa.

Päivä 9 – Punta Arena, Costa Rica
Lämpimästi tervetuloa villin kauniiseen Costa Ricaan! Päivämme alkaa vierailulla Esparzan kaupungissa, joka on yksi tämän alueen viehättävimmistä kaupungeista. Perinteisestä costaricalaisesta pikkukaupungista löytyvät lähes poikkeuksetta vihreä kaupungin puisto ja kaunis kirkko. Täällä tapaamme kauniisiin perinteisiin asuihin pukeutuneita tanssijoita, jotka viihdyttävät meitä ja samalla saamme tietää enemmän paikallisista perinteistä ja tavoista.

Päivän ohjelma jatkuu luontopainotteisena ja teemme patikkaretken pilvimetsässä, joka on vuoristoissa esiintyvä kasvillisuustyyppi trooppisella ja subtrooppisella vyöhykkeellä. Kävelemme pitkin kauniita polkuja, joiden fantastinen kasvillisuus näyttää muodostavan mitä erikoisempia lähestulkoon taideteosta muistuttavia muodostelmia. Kävelymme päättyy alamäkeen, jonka jälkeen olemme saapuneet kolibripuutarhaan. Kolibrit on pienten ja värikkäiden lintujen muodostama heimo, joiden lähes akrobatiaa hipovia liikkeitä voimme nyt ihailla. Tämän ikimuistoisen kokemuksen jälkeen seikkailumme pilvimetsässä jatkuu ja hetkisen kuluttua saavumme ensimmäiselle neljästä riippusillasta. Yhteensä riippusillat muodostavat lähes kilometrin pituisen matkan. Patikoimme noin 40 metrin korkeudessa puiden latvojen yläpuolella ja näemme pilvimetsää nyt erilaisesta perspektiivistä. Reittimme varrelle jää pieniä puroja ja vesiputouksia ja oppaamme kertoo meille enemmän alueen luonnosta. Tämän jännittävän kävelyretkemme aikana saamme nauttia fantastisesta luonnosta. Näemme useita eri lintulajeja, kauniita perhosia, pieniä nisäkkäitä, upeita orkideoita, saniaisia, ananaskasveja ja paljon muuta. Vierailu perhospuistossa on yksi päivän kohokohdista. Alueella lentelevien perhosten väriloisto on vaikuttava ja todennäköistä on, että silmiemme edessä lentelee sinimorphoperhosia, monarkkiperhosia, ritariperhosia ja caligo-sukuun kuuluvia perhosia. Maistelemme paikallista erikoisuutta agua dulce –juomaa ja nautimme perinteisen herkullisen costaricalaisen lounaan.

Päivä 10 – Corinto, Nicaragua

Risteilyaluksemme ankkuroituu Corintoon kahdeksaksi tunniksi. Corinto on Nicaraguan ainoa todellinen satama Tyynenmeren rannikolla.

Päivän retki vie meidät siirtomaa-aikaiseen Léonin kaupunkiin. Kaupunkia leimaavat huikea katedraali, siirtomaa-aikaiset kadut ja hyvin säilynyt vanha arkkitehtuuri, jolle on tyypillistä yksikerroksiset talot puu- ja tiilikattoineen. Léonin kaupungin perusti vuonna 1524 espanjalainen valloittaja ja Léon toimi Nicaraguan pääkaupunkina yli 200 vuotta, ennen kuin Managuasta tuli maan uusi pääkaupunki vuonna 1851. Tänä päivänä Léon on maan toiseksi tärkein kaupunki Managuan jälkeen. Se sijaitsee hienolla paikalla aivan Momotomobo Volcanon kupeessa. Alkuperäinen Léonin kaupunki tuhoutui vuoden 1609 tulivuorenpurkauksen yhteydessä. Vierailemme kauniissa keskuspuistossa ja La Asunciónin katedraalissa, joka on uusimpia tulokkaita Unescon maailmanperintöluettelossa. Katedraalissa on mahdollisuus kiivetä sen “huipulle”, josta on upeat näkymät yli koko viehättävän kaupungin, vaikuttavan vuoren häämöttäessä horisontissa. Katedraali on Keski-Amerikan suurin ja sen rakentaminen kesti kokonaiset 67 vuotta. Ruben Darion, modernin espanjankielisen kirjallisuuden isän, hautapaikka sijaitsee juuri tässä katedraalissa. Iltapäivän omistamme taiteiden maailmalle, vierailemme myös kuuluisassa Chorotegan museossa. Vierailtuamme Ortiz Guardian Art Galleryssa, ei enää ihmetytä, miksi gallerian sanotaan olevan alueen merkittävin yksityinen taidegalleria. Matkalla Puerto Corintoon pistäydymme museossa, jossa on yli 1 500 eri puolilta maata löydettyä esinettä − alueen kattavin kokoelma esineitä esikolumbialaiselta ajalta.

Päivä 11 – Puerto Quetzal, Guatemala
Puerto Quetzal on portti Tyynelle valtamerelle ja täällä meitä odottaa ikimuistoinen päiväretki, jonka teemme bussilla. Ajelemme pitkin maaseutua ja retkemme kohokohta on vaikuttava Antigua, joka löytyy myös Unescon maailmanperintöluettelosta. Reittimme varrelle jää rannikkomaisemia, luontoa ja sokeriplantaaseja, ja mitä lähemmäs Antiguaa saavumme, sitä vulkaanisemmaksi seutu muuttuu. Vierailemme kulttuurikeskus La Azoteassa ja tutustumme muun muassa kahvimuseoon ja Casa Kójomiin (K´jokom tarkoittaa musiikkia useilla Maya-kansojen kielillä), museoon, joka on omistettu Maya-kansojen musiikille. Saapuessamme Antiguaan, joka sijaitsee noin 1 500 m merenpinnan yläpuolella, vierailemme keskuspuistossa, katedraalissa, valtioneuvoston palatsissa, kirkossa ja La Mercedin luostarissa.

Yhteisen retkemme päätteeksi sinulle jää vielä aikaa tehdä omia tutkimusretkiä, jonka jälkeen nautimme lounaan vanhassa Casa Santo Domingon luostarissa, joka toimii nykyään loistokkaana hotellina ja kulttuurikeskuksena, josta löytyy useita pieniä museoita, modernia ja siirtomaa-aikaista taidetta, keramiikkaa ja käsitöitä.

Päivä 12 – Huatulco, Meksiko
Ensimmäinen pysähdyspaikkamme kahdesta Meksikossa on Huatulco, joka on suosittu lomanviettopaikka meksikolaisten keskuudessa. Huatulcossa saa nauttia auringosta, hiekkarannoista ja yhdeksästä kauniista merenlahdesta, joista jokaisesta heijastuvat erilaiset sinisen sävyt. Kaksi lahdista on luonnonsuojelualueita. Tänään voit itse päättää, millä tavalla tutustut Huatulcoon. Voit varata retken laivalta, tai jos haluat, voit tutkia kaupunkia myös omin päin.

Päivä 13 – Merellä

Risteilymme jatkuu koko päivän seuraten Meksikon etelärannikkoa.

Päivä 14 – Puerto Vallarta, Meksiko
Tämä kaunis Meksikon rannikkokaupunki on tunnettu upeista, arvostetuista hiekkarannoistaan ja mielenkiintoisesta historiastaan. Poistumme risteilijältämme hetkiseksi mantereelle ja tutustumme lähemmin tähän Meksikon Tyynenmeren helmeen. Päivän aikana tulee tutuksi myös maukas meksikolainen keittiö kun pääsemme itse kokkailemaan aidosti meksikolaisittain. Siirrymme bussiin, joka kuljettaa meidät Puerto Vallartan keskustaan, jossa meitä odottaa opastettu kävelykierros. Sen aikana tulevat tutuiksi kaupungin tärkeimmät nähtävyydet. Näemme suositun Malecon rantabulevardin, jonka voidaan sanoa olevan kaupungin sydän, vaikuttavan merihevospatsaan, mahtavia merimaisemia ja upean Guadeloupen katedraalin. Päivän aikana tarjoutuu myös tilaisuus ostaa yksi tai useampi matkamuisto Puerto Vallartasta.

Ohjelmamme jatkuu vierailulla tehtaalla, jossa valmistetaan perinteisiä, värikkäitä meksikolaisia makeisia. Toki saamme myös maistiaisia. Puerto Vallartan sydämestä löydämme pienen River Cualen saaren, joka on aina onnistunut hurmaamaan vierailijat putiikeillaan, patsaillaan, eikä vähiten historiallaan. Iltapäivällä saavumme paikkaan, jossa perehdymme meksikolaisen keittiön makujen saloihin. Joidenkin mielestä juuri Puerto Vallartan ruokakulttuuri on yksi Meksikon parhaimmista. Kokkikoulussa opit valmistamaan meksikolaista ruokaa itse. Meksikolaisen keittiön makujen maailmasta löytyy jokaiselle jotain. Kokkauskurssin jälkeen onkin kiva yllättää ystävät ja järjestää meksikolainen ilta Kotisuomessa.

Päivät 15 – 16 Merellä
Reittimme jatkuu kohti pohjoista koko Meksikon niemimaata Baja Californiaa ja seuraten sitten Etelä-Kalifornian rannikkoa kohti San Diegoa.

Päivä 17 – San Diego USA – Kotimatka
Risteillen läpi Panaman kanavan -matkamme on lähestymässä loppuaan ja me toivomme, että olette nauttineet tästä fantastisesta elämyksestä, jonka TEMA-matkat yhdessä Holland America Linesin kanssa on toteuttanut. Nautimme laivalla aamiaisen, jonka jälkeen on aika jättää hyttimme ja risteilyalus. Suuri seikkailumme jatkuu kuitenkin vielä hetken verran yhdessä USA:n jännittävimmistä kaupungeista.

Aloitamme päivän San Diegossa vierailemalla kaupungin todellisessa helmessä – Balboa Parkissa, jossa saamme nauttia niin kasveista, eläimistä kuin upeasta arkkitehtuuristakin. Balboa Park on koko USA:n suurin kaupunkikulttuuripuisto, jossa on muun muassa museo, puutarha ja kuuluisa San Diegon eläintarha.

Nyt otamme kurssin kohti kaupungin pohjoisosaa ja pysähdymme rannikon todellisessa helmessä La Jollan kaupungissa. Kaupunki on tunnettu miellyttävästä ilmapiiristä, kauniista rantakaistaleesta ja merileijonien yhdyskunnasta. Tänään meillä ei ole yhteistä lounasta, joten suosittelemme, että jokainen ostaa pientä purtavaa La Jollassa. Lentoasemalla on myös mahdollisuus nauttia myöhäinen lounas.

Ennen kuin jätämme San Diegon kaupungin, pysähdymme Point Loman ja Cabrillo Nationalin monumentilla. Tänne saapuivat ensimmäiset eurooppalaiset tutkimusmatkailijat ja pääsivät kokemaan Pohjois-Amerikan mantereen länsirannikon. Tästä historiallisesta merkittävästä paikasta on myös todella upeat näkymät yli rannikon.

Kahden ikimuistoisen viikon jälkeen on vuorossa bussimatka San Diegon lentoasemalle, josta kotimatka kohti Helsinkiä alkaa.

Päivä 18 – Saapuminen Helsinkiin
Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa teidät uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen jännittävään maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–USA
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus ikkunallisissa hyteissä
• 16 aamiaista
• 14 lounasta
• 15 illallista
• Kaikki matkaohjelman mukaiset retket
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lähtö Helsingistä ja saapuminen Miamiin. Tervetuloillallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Miamissa.

Päivä 2
Opastettu kierros Evergladesissa ja Miamissa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3
Kuljetus Fort Lauderdaleen ja siirtyminen risteilyalus Nieuw Amsterdamille. Risteily alkaa. Aamiainen ja illallinen. 14 yöpymistä risteilyaluksella.

Päivä 4
Merellä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 5
Merellä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 6
Saapuminen Kolumbiaan. Päiväretki Cartagenaan. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 7
Risteillen läpi Panaman kanavan. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 8
Merellä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 9
Saapuminen Costa Ricaan ja Puntarenasiin. Päiväretki Pilvimetsässä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 10
Saapuminen Corintoon, Nicaragua. Päiväretki Léoniin. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 11
Saapuminen Puerto Quetzaleen, Guatemala. Päiväretki Antiguaan. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 12
Saapuminen Huatulcoon, Meksiko. Vapaapäivä Huatulcossa. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 13
Merellä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 14
Saapuminen Puerto Vallartaan, Meksiko. Päiväretki Puerto Vallartaan ja kokkauskurssi. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 15
Merellä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 16
Merellä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 17
Saapuminen San Diegoon, USA. Päiväretki San Diegossa. Kuljetus San Diegon lentoasemalle ja kotimatka kohti Helsinkiä alkaa. Aamiainen ja lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 18
Saapuminen Helsinkiin.

Yhdysvallat

Asukasluku: 302 milj. 

Pinta-ala: 9 372 614 km² 

Valuutta: Yhdysvaltain dollari (USD) 

Uskonto: Protestanttinen kristinusko vallitseva, lisäksi myös roomalaiskatolisia ja pienempinä vähemmistöinä mm. mormoneita, juutalaisia, muslimeja ja buddhalaisia. 

Kieli: Englanti. Suurin vähemmistökieli on espanja, jota puhuu arviolta 30 miljoonaa ihmistä. 

Aikaero: Mantereella viisi aikavyöhykettä. New York: Suomen aika -7 t, San Francisco: Suomen aika -10 t.

Panama

Asukasluku
3,4 milj. Pinta-ala
78 200 km² Valuutta
Panaman balboa (PAB) Uskonto
Roomalaiskatolisuus Kieli
Espanja

Costa Rica

Asukasluku 4,8 milj.
Pinta-ala 51 100 km²
Valuutta Colón (CRS)
Uskonto Roomalaiskatolisia n. 80 %, kasvavana vähemmistönä protestanttisia herätysliikkeitä, lisäksi perinteisiä paikallisia uskontoja.
Kieli Virallinen kieli on espanja, lisäksi puhutaan joitakin intiaanikieliä.

Guatemala

Asukasluku: 16,5 milj. 

Pinta-ala: 109 000 km² 

Valuutta: Quetzal 

Uskonto: Roomalaiskatolilaisia, protestantteja ja perinteisiä mayauskontoja. 

Kieli: Virallinen kieli on espanja. Maassa puhutaan lisäksi noin kahtakymmentä intiaanikieltä. 

Aikaero: Talvella: Suomen aika -8 t.

Meksiko

Asukasluku 129 milj.
Pinta-ala 1 972 550 km²
Valuutta
Meksikon peso (MXN)
Uskonto
Ei ole 'virallista' uskontoa.
Kieli
Espanja
Aikaero
Cancún: Talvella Suomen aika -7 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki - USA, majoitus kahden hengen ikkunallisessa hytissä, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Huom! Tämän matkan ennakkomaksu on 900 EUR / henkilö, joka tulee maksaa viikon kuluessa matkan varaamisesta. Mikäli asiakas peruu varaamansa matkan, ei ennakkomaksua palauteta. Tarkistathan matkavakuutuksesi korvauspiirin. Jos TEMA joutuu perumaan matkan, maksetaan kaikki suoritetut maksut matkaehtojen mukaisesti takaisin.

Risteilyohjelmasta
Ohjelmaan voi tulla muutoksia, joista päätöksen tekee laivanvarustamo. Johtuen esimerkiksi säätilasta, voidaan reittiä muuttaa, mutta luonnollisesti laivanvarustamo pyrkii pitämään aina alkuperäisestä ohjelmasta kiinni.

Majoitus USA:ssa
Huomioithan, että kahden hengen huone tarkoittaa lähes poikkeuksetta huonetta, jossa on kaksoisvuode. Jotta hotelli voi taata erilliset vuoteet, peritään siitä lisämaksu, joka on keskimäärin noin 30 € per henkilö. Mikäli haluatte kaksi erillistä vuodetta, tulee ne varata ja myös maksaa etukäteen.

Hotellista ja sinne saapumisesta
Lähtöselvityksen yhteydessä Helsinki-Vantaan lentoasemalla kysytään hotellitietoja USA:ssa. Hotellitiedot 28.1.2022 lähdölle ovat seuraavat:

Courtyard South Beach

1530 Washington Avenue, Miami Beach, Florida 33139, USA

Tel: +1 305-607-8887

Varustamosta
Holland America Line on englantilaisamerikkalainen yritys ja yksi maailman vanhimmista laivanvarustamoista, joka on perustettu jo vuonna 1873. Tuolloin yrityksen nimi oli Netherlands-America Steamship Company. Yritystoimintaan kuului matkustajaliikenne ja kuljetustoiminta Euroopasta Amerikkaan. Vuonna 1875 Holland America Line järjesti ensimmäisen risteilynsä ja vuonna 1971 yritys luopui kuljetustoiminnasta ja keskittyi nyt ainoastaan risteilyjen järjestämiseen.

Tänä päivänä Holland America Linella on suuri valikoima keskikokoisia risteilyaluksia, jotka tarjoavat mahdollisuuden risteillä eksoottisiin ja jännittäviin paikkoihin lähes kaikkialla maailmassa. Varustamo on tunnettu korkeatasoisista risteilyistä, fantastisesta palvelusta, erinomaisesta ruoasta ja ympäristöystävällisestä toiminnastaan. Muun muassa näistä syistä on TEMA-matkat valinnut yhteistyökumppanikseen Holland America Linen.

Risteilyaluksesta
Risteilyalus ei ole sama kaikille lähdöille. Kaikki risteilijät tarjoavat kuitenkin samantasoisen, laadukkaan ja miellyttävän risteilyn matkustajilleen. Laivalla on erinomainen aktiviteettitarjonta, muun muassa kokkauskursseja, erilaisia esityksiä, musiikkia ja paljon muuta. Laivan aktiviteeteista pitää Tema-opas sinut ajan tasalla.

Risteilyaluksella on myös suuri kuntosali ja kaksi suurta uima-allasta. Laivan Tutkimuskeskuksesta saat hyödyllistä tietoa niistä kohteista, joissa vierailemme risteilyn aikana. Tema-opas kertoo myös tarkemmin eri kohteista ja retkien sisällöstä ennen retkille lähtöä. Ja mikä parasta, suurin osa aktiviteeteista sisältyy matkan hintaan.

Maksullisia palveluja ovat muun muassa spa, kauneussalonki ja parturi-kampaamo.

Risteilyaluksella on myös WIFI. Hinta 30 USD / vuorokausi tai 150 USD / 12 vuorokautta.

Lähtö: 28.1.2022: Risteilyalus Nieuw Amsterdam

Hyteistä
Matkan hintaan sisältyy Ocean View -hytti (ikkunallinen merinäköalalla). Kaikissa hyteissä on oma suihku, WC, säilytystilat, jääkaappi ja hiustenkuivaaja. Lisämaksua vastaan voit varata parvekkeellisen hytin.

Hyttien määrä on rajoitettu ja esimerkiksi parvekkeelliset hytit voidaan myydä nopeastikin loppuun. Mikäli harkitset hyttiluokan korottamista, kannattaa se tehdä mahdollisimman pian, heti varauksen yhteydessä. Jos jostain syystä haluaisitkin risteilyaluksella vaihtaa takaisin alkuperäiseen hyttiluokkaan, ei se välttämättä ole mahdollista.

Mikäli haluat varata parvekkeellisen hytin, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme!

Muistathan ottaa adapterin mukaan!

Ruoasta ja juomista risteilijällä
Risteilyaluksella ei tarvitse koskaan tuntea olevansa nälkäinen tai janoinen. Ravintoloiden, välipalapaikkojen, baarien ja kahviloiden määrä on runsas, josta voit valita juuri sinulle sopivan vaihtoehdon. Useimmat näistä sisältyvät matkan hintaan. Jos haluat käyttää risteilyaluksen 24 h huonepalvelua, sisältyy se myös matkan hintaan.

Juomista vesi, mehu, kahvi, tee ja maito sisältyvät matkan hintaan. Muun muassa erikoiskahveista (cappuccino, café latte jne...), pullovedestä ja smootheista peritään lisämaksu. Myöskään alkoholijuomat eivät sisälly matkan hintaan. Voit kuitenkin varata jo mieleisesi juomapaketin, johon kuuluvat esimerkiksi viinit, etukäteen tai risteilyaluksella. Juomapaketin ostaminen laivalla on kalliimpaa kuin sen varaaminen etukäteen. Juomapakettien varaaminen etukäteen tapahtuu Holland America Linen varausjärjestelmässä. Linkki tullaan lähettämään kaksi kuukautta ennen lähtöpäivää.

Viisumista
Pohjoismaalaiset eivät tarvitse viisumia maihin, joissa vierailemme risteilymme aikana. Niin kutsuttu matkustusvaltuutus kuitenkin vaaditaan USA:han ja se sinun tulee itse hankkia. Tämän tarvitset lentomatkaa varten. Lisätietoja sähköisen matkustusvaltuutuksen hakemisesta saat klikkaamalla alla olevaa linkkiä:

Lue lisää ESTA:sta!

Valuutta ja sen vaihtaminen
Risteilijällä käypä valuutta on Yhdysvaltan dollari (USD). Jos haluat vaihtaa paikallista valuuttaa, onnistuu myös se risteilyaluksella. Usein satamien läheisyydessä on myös valuutanvaihtotoimistoja ja pankkiautomaatteja.

Yleisimmät luottokortit käyvät maksuvälineinä suuremmissa kaupungeissa ja kaupoissa.

Risteilyaluksella maksaminen
Holland America Linen asiakkaana saat automaattisesti oman tilin, Käytännössä se tarkoittaa, että risteilijällä ei käytetä käteistä rahaa laisinkaan, vaan sisäänkirjoittauduttaessa rekisteröidään luottokorttisi tiedot (Visa, Master, American Express tai Discover) omaan avainkorttiisi, joka toimii kaikkialla maksuvälineenä.

Luottokortiltasi "varataan" summa, joka on USD 60 per henkilö per risteilypäivä. Mikäli käytät tämän summan ennen kuin risteily päättyy, voit kuitenkin käyttää avainkorttiasi maksuvälineenä USD 60 per henkilö per risteilypäivä aina risteilyn päättymiseen saakka.

Juomarahoista
USA:n juomarahakulttuuri poikkeaa hyvin paljon meidän pohjoismaalaisesta juomarahakulttuurista. Ravintoloissa juomarahana on tapana maksaa noin 15-18%. Huomioithan myös, että USA:ssa verot vaihtelevat riippuen tuotteesta 1-10% välillä, joka lisätään tuotteiden, kuten ruoan ja juomien, hintaan.

Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin 45 / USD henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta.

Risteilijällä on käytössä niin kutsuttu "Hotel service charge", joka jokaisen matkustajan tulee maksaa kaikista risteilijän tarjoamista palveluista. TEMA-matkat on kuitenkin sisällyttänyt tämän summan matkan hintaan, joten sinun ei tarvitse huolehtiä tästä maksusta.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa.

Ilmasto
Vähän ennen lähtöpäivää kannattaa tarkistaa netistä (esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather) ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.

Vaatetuksesta ja varustuksesta
Päiväsaikaan risteilijällä voi pukeutua varsin rennosti, esimerkiksi shortsit, T-paita ja sandaalit käyvät vallan mainiosti. Iltaisin ja illalliselle on tapana pukeutua hieman paremmin. Miehiltä ei vaadita pukua, mutta suorat housut, paita ja pikkutakki on hyvä pakata mukaan, myös tummat farkut pikkutakin kanssa illalliselle on sopiva "pukukoodi". Naisten "pukukoodi" illalla ja illalliselle on mekko, hame tai siistit housut.

Retkillä sekä lämpötila että ilmankosteus voivat olla korkeita. Mukaan kannattaa pakata kevyitä puuvillaisia vaatteita, päähinettä ja aurinkolaseja unohtamatta.

Muutama pari kävelyyn sopivia kenkiä, vaikkapa lenkkareita, on myös hyvä pakata mukaan. Joissain vierailukohteissamme saattaa lämpötila laskea joitakin asteita, joten otathan mukaan myös vähän lämpimämpää vaatetta.

Tema-oppaalta saat neuvoja retkivarustuksesta, Laivan tutkimuskeskus tarjoaa myös tietoa ilmastosta eri kohteissa.

Huom! Jokaisella retkellä tulee olla mukana passi tai kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Hotelli/majoitus

 • Öiden lkm: 14
 • Osoite: Holland America Cruise
 • Zuiderdam

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
28.01.2022 18 päivää Risteillen läpi Panaman kanavan Helsinki 5 245 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Risteilyt

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.