Risteillen läpi Panaman kanavankahden valtameren kohtauspaikka

Jo Panaman kanava ja sen historia itsessään on huikea kokemus ja ikimuistoinen elämys. Tällä risteilymatkalla kertyy unohtumattomia hetkiä useasta mielenkiintoisesta maasta. Vierailemme Amerikan sekä etelä- että pohjoisrannikolla, patikoimme Costa Rican taianomaisen kauniin luonnon keskellä, teemme tutkimusretkiä Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvassa Antiguassa ja pääsemme opettelemaan paikallisten herkkujen valmistusta kokkikurssilla – kaikki tämä tietysti asiansa osaavan ja kohteet hyvin tuntevan Tema-oppaan johdolla.  

Tärkeää tietoa

Maat: Yhdysvallat, Panama, Costa Rica, Guatemala, Meksiko

Matkatyyppi: Risteily

Matkan pituus: 19 päivää

Ryhmän koko: 25-32 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä

Kohokohdat

 • Panaman kanava
 • Antiguan maailmanperintökaupunki
 • Costa Rican kaunis luonto
 • Suuri sininen
 • Värikäs Meksiko

Päiväohjelma
Syksy 2020 (lähtö: 1.10.2020)

Päivä 1 – Saapuminen San Diegoon

Seikkailumme alkaa matkalla kohti San Diegoa, jonne saaavumme vielä saman vuorokauden puolella. Tema-opas toivottaa meidät tervetulleiksi ja kun koko ryhmä on koossa, siirrymme bussilla hotellillemme. Illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen ja saamme tietää enemmän tulevien päivien mielenkiintoisesta matkaohjelmasta. 

Päivä 2 – San Diego


Tänään teemme kaupunkikiertoajelun yhdessä USA:n jännittävimmistä kaupungeista. Näemme muun muassa kauniin rannikon ja hedelmällisiä puutarhoja, kaupungin ainutlaatuista arkkitehtuuria unohtamatta. Ajelemme pitkin merenrantaa, Embarcaderoa, ja matkamme jatkuu läpi San Diegon sydämessä sijaitsevien historiallisten korttelien. Erityistä huomiota herättävät viktoriaanisen aikakauden julkisivut Gas Lampin korttelissa. Jatkamme tutustumista kaupunkiin tekemällä kävelyn läpi kaupungin helmen, Balboa Parkin – saamme nauttia puiston kauniista ja monipuolisesta luonnosta, samoin kuin hyvin säilyneestä arkkitehtuurista. Puisto on koko USA:n suurin urbaaninen kulttuuripuisto, josta löytyy niin museo, puutarhoja kuin kuuluisa San Diegon eläintarhakin.

Nyt otamme suunnan kohti pohjoista ja pientä La Jollan rannikkokaupunkia. Tämä rannikon helmi voi ylpeillä aidon miellyttävällä ilmapiirillä, viehättävällä rannikolla ja merileijonien yhdyskunnalla. Palaamme takaisin San Diegoon, kohti sen vanhaa kaupunkia, jonka sanotaan olevan myös Kalifornian synnyinpaikka. Kaupungissa jää mukavasti aikaa myös omille tutkimusretkille. Voit tutustua lähemmin historialliseen arkkitehtuuriin, värikkäisiin käsityöputiikkeihin ja mielenkiintoisiin gallerioihin.

Päivä 3 – Risteilijälle


Aamiaisen jälkeen voit nauttia vielä rentouttavasta rantahetkestä tai tehdä kävelykierroksen San Diegossa, kameraa unohtamatta. Lounaan jälkeen ajelemme kohti satamaa ja siirrymme risteilyalus Rotterdamille, joka tulee olemaan ikimuistoinen kotimme seuraavien kahden viikon ajan. Myöhemmin iltapäivällä on tullut aika jättää USA ja matkamme todellinen seikkailu on alkamassa.

Päivät 4–5 – Merellä


San Diegosta seilaamme Tyynellämerellä noin kaksi päivää, kunnes saavumme ensimmäiseen pysähdyspaikkaamme Meksikoon. Voit rentoutua risteilijän aurinkokannella, asettua aurinkotuoliin, vain nauttia kauniista maisemista ja lukea lempikirjaasi, tai osallistua risteilijän tarjoamiin aktiviteetteihin, joita on tarjolla runsain mitoin. Myös ruokailupaikoista ja baareista voit valita juuri mieleisesi, hetkeen sopivan paikan. Risteilijällä on kirjasto, elokuvateatteri, kauppoja, Casino, kuntosali ja Spa, jossa voit hemmotella itseäsi (hoidot varataan ja maksetaan paikan päällä). Sinä itse päätät, millä tavalla haluat rentoutua ja hemmotella itseäsi.

Tema-opas pitää sinut ajan tasalla yhteisten informaatiotilaisuuksien muodossa, saat tietää mitä kaikkea mielenkiintoista risteilijällä tapahtuu. Osallistumalla oppaan infotilaisuuksiin, et varmasti jää mistään paitsi.

Päivä 6 – Manzanilla, Meksiko


Aamulla saavumme yhteen Meksikon tärkeimmistä ja myös vilkkaimmista satamakaupungeista, jota kutsutaan lempinimellä ”Purjekalojen pääkaupunki”. Elämä täällä onkin keskittynyt hyvin pitkälti meren ympärille, mistä myös kaupungin vaakuna kertoo. Vaakunassa näemme monimastoisen purjeveneen, laivarotan, ankkurin, kookospalmun ja luonnollisesti myös purjekalan.

Päivä 7 – Merellä


Reittimme jatkuu Meksikon etelärannikkoa seuraten kohti Huatulcoa.

Päivä 8 – Huatulco, Meksiko


Toinen pysähdyspaikkamme on Meksikon Huatulcossa, joka on suosittu lomanviettopaikka meksikolaisten keskuudessa. Huatulcossa saa nauttia auringosta, hiekkarannoista ja yhdeksästä kauniista merenlahdesta, joista jokaisesta heijastuvat erilaiset sinisen sävyt. Kaksi lahdista on luonnonsuojelualueita. Tänään voit itse päättää, millä tavalla tutustut Huatulcoon. Voit varata retken laivalta, tai jos haluat, voit tutkia kaupunkia myös ominpäin.

Päivä 9 – Puerto Quetzal, Guatemala


Puerto Quetzal on portti Tyynelle valtamerelle ja täällä meitä odottaa ikimuistoinen päiväretki, jonka teemme bussilla. Ajelemme pitkin maaseutua ja retkemme kohokohta on vaikuttava Antigua, joka löytyy myös Unescon maailmanperintöluettelosta. Reittimme varrelle jää rannikkomaisemia, luontoa ja sokeriplantaaseja, ja mitä lähemmäs Antiguaa saavumme, sitä vulkaanisemmaksi seutu muuttuu.Vierailemme kulttuurikeskus La Azoteassa ja tutustumme muun muassa kahvimuseoon ja Casa Kójomiin (K´jokom tarkoittaa musiikkia useilla Maya-kansojen kielillä), museoon, joka on omistettu Maya-kansojen musiikille. Saapuessamme Antiguaan, joka sijaitsee noin 1 500 m merenpinnan yläpuolella, vierailemme keskuspuistossa, katedraalissa, valtioneuvoston palatsissa, kirkossa ja La Mercedin luostarissa.

Yhteisen retkemme päätteeksi sinulle jää vielä aikaa tehdä omia tutkimusretkiä, jonka jälkeen nautimme lounaan vanhassa Casa Santo Domingon luostarissa, joka toimii nykyään loistokkaana hotellina ja kulttuurikeskuksena, josta löytyy useita pieniä museoita, modernia ja siirtomaa-aikaista taidetta, keramiikkaa ja käsitöitä.

Päivä 10 – Corinto, Nicaragua


Risteilyaluksemme ankkuroituu Corintoon kahdeksaksi tunniksi. Corinto on Nicaraguan ainoa todellinen satama Tyynenmeren rannikolla.

Päivän retki vie meidät siirtomaa-aikaiseen Léonin kaupunkiin. Kaupunkia leimaavat huikea katedraali, siirtomaa-aikaiset kadut ja hyvin säilynyt vanha arkkitehtuuri, jolle on tyypillistä yksikerroksiset talot puu- ja tiilikattoineen. Léonin kaupungin perusti vuonna 1524 espanjalainen valloittaja ja Léon toimi Nicaraguan pääkaupunkina yli 200 vuotta, ennen kuin Managuasta tuli maan uusi pääkaupunki vuonna 1851. Tänä päivänä Léon on maan toiseksi tärkein kaupunki Managuan jälkeen. Se sijaitsee hienolla paikalla aivan Momotomobo Volcanon kupeessa. Alkuperäinen Léonin kaupunki tuhoutui vuoden 1609 tulivuorenpurkauksen yhteydessä. Vierailemme kauniissa keskuspuistossa ja La Asunciónin katedraalissa, joka on uusimpia tulokkaita Unescon maailmanperintöluettelossa. Katedraalissa on mahdollisuus kiivetä sen “huipulle”, josta on upeat näkymät yli koko viehättävän kaupungin, vaikuttavan vuoren häämöttäessä horisontissa. Katedraali on Keski-Amerikan suurin ja sen rakentaminen kesti kokonaiset 67 vuotta. Ruben Darion, modernin espanjankielisen kirjallisuuden isän, hautapaikka sijaitsee juuri tässä katedraalissa.Iltapäivän omistamme taiteiden maailmalle, vierailemme myös kuuluisassa Chorotegan museossa. Vierailtuamme Ortiz Guardian Art Galleryssa, ei enää ihmetytä, miksi gallerian sanotaan olevan alueen merkittävin yksityinen taidegalleria. Matkalla Puerto Corintoon pistäydymme museossa, jossa on yli 1 500 eri puolilta maata löydettyä esinettä − alueen kattavin kokoelma esineitä esikolumbialaiselta ajalta.

Päivä 11 – Puntarenas, Costa Rica


Lämpimästi tervetuloa villin kauniiseen Costa Ricaan! Tämän päivän teemamme on eläimet ja luonto, joiden monimuotoisuuden saamme havaita päiväretkiemme aikana. Ensimmäinen vierailukohteemme on The Natuwa Sanctuary – paikallinen eläinsuojeluyhdistys, jonka tehtävänä on pelastaa ja suojella uhanalaisia eläinlajeja Costa Ricassa. Uhanalaisimmista lintulajeista mainittakoon puna-ara ja vihreä ara (papukaijoja). Kun linnut ovat jälleen valmiita elämään luonnossa, päästetään ne vapaiksi ja näin ollen arojen yhdyskunta saa mahdollisuuden kasvaa. Täällä elävät kolme nuorta ja myös kuuluisaa jaguaaria, jotka onnistuttiin pelastamaan ainoastaan muutaman päivän ikäisinä. Ilman vanhempia jääneet jaguaarit ovat nimeltään Onka, Baguira ja Dinamú. Jaguaarit ovat elävä esimerkki paikallisessa yhteisössä siitä, kuinka tärkeä tehtävä The New Sanctuarylla on – ja samalla myös siitä, kuinka erinomaisesti yhteisö on onnistunut tässä vaativassa tehtävässä. Nyt ihmisten on siis helpompi ymmärtää eläinten merkittävä rooli sademetsien ekosysteemissä.

Nyt on aika sanoa hyvästit mielenkiintoiselle Natuwa Sanctuarylle ja matkamme jatkuu rannikolle Guacalilloon, missä Tarcoles-joki laskee mereen. Alue on tunnettu mangrovemetsästään, jossa viihtyvät useat eri lintulajit, kuten kolibrit, Panaman isotöyhtösnapsu, harmaahaikarat, mangrovevierot ja uhanalainen puna-ara. Jotta pääsisimme mahdollisimman lähelle Costa Rican upeaa luontoa, siirrymme ponttooniveneeseen, joka kuljettaa meitä pitkin jokea. Mangrovemetsikön ja lintujen lisäksi saatamme nähdä liskoja ja krokotiilejä, eleleehän joen varrella yksi alueen suurimmista krokotiiliyhdyskunnista. Ikimuistoisen jokiretken jälkeen nautimme maukkaan costaricalaisen lounaan, minkä jälkeen otamme kurssin kohti Puerto Calderaa ja risteilyalustamme.

Päivä 12 – Merellä


Risteilymme jatkuu seuraten Keski-Amerikan tyyntä rannikkoa kohti Panaman kanavaa.

Päivä 13 – Panaman kanava


Jo vuonna 1513 otettiin ensimmäinen askel Panaman kanavan historiassa kun espanjalainen tutkimusmatkailija Balboa ylitti Panamankannaksen ensimmäisenä eurooppalaisena. Pian tämän jälkeen syntyi unelma väylästä, joka yhdistäisi Tyynenmeren ja Atlantin toisiinsa. Tämä kanava rakennettaisiin laivaliikennettä varten, nyt laivojen ei enää tarvitsisi seilata pitkin pitkää ja vaarallista reittiä Etelä-Amerikan kärjen Cap Hornin kautta. Sen aikainen tekniikka ja tietämys eivät kuitenkaan vielä riittäneet aloittamaan kanavan rakentamista.

Muutama sata vuotta myöhemmin alkoi varsinainen kanavahanke. Vuonna 1880 ranskalainen insinööri päätti aloittaa yhden ihmiskunnan historian merkittävimmistä rakennusprojekteista. Useiden syiden, muun muassa ammattitaidon puutteen ja sairauksien, seurauksena projekti vaati ainakin 20 000 ihmisen hengen. Maanjäristykset ja monet miljoonat dollarit olivat osa kanavahanketta ja se avattiin liikenteelle vuonna 1914.Nyt on meidän vuoromme kokea se, mitä miljoonat alukset ja niiden matkustajat ovat aikaisemmin kokeneet − Panaman kanava, yksi historian merkittävimmistä rakentamisen taidonnäytteistä ja myös yksi tämän matkan kohokohdista. Panaman kanavan sulut ovat parillisia, näin ollen laivaliikenne kulkee molempiin suuntiin. Sulkukammiot ovat noin 34 metriä leveitä ja 320 metriä pitkiä. Kanava on yhä tänä päivänäkin tärkeä maailmankaupalle ja edelleenkin merkittävä oikoreitti laivoille. Kanavaa on laajennettu ja vuonna 2016 päättyi kanavan laajennusprojekti ja uudistettu kanava avattiin.

Päivä 14 – Meripäivä


Jälleen saamme nauttia uudesta päivästä merellisissä maisemissa. Keski-Amerikka jää nyt taaksemme ja oamme kurssin kohti koillista ja Arubaa, joka on viimeinen pysähdyspaikkamme enenn kuin saavumme Floridaan ja Fort Lauderdaleen.

Päivä 15 – Oranjestad, Aruba

Tervetuloa Arubaan ja sen pääkaupunkiin Oranjestadiin! Aruba on yksi neljästä Alankomaiden kuningaskuntaan kuuluvasta saaresta ja myös pienin niin kutsutuista ABC-saarista (Aruba, Bonaire ja Curaçao). Uskotaan, että alueen ensimmäiset asukkaat olivat Arawak-intiaaneja, joiden historia ulottuu jo 1000-luvulle saakka. Espanjalaiset saapuivat tänne vuonna 1499. Eurooppalaiset jättivät Aruban pitkäksi aikaa rauhaan, kunnes alue siirtyi Alankomaille vuonna 1636. Tänään meitä odottaa mielenkiintoinen retki Arubassa. Tämän ikimuistoisen retken aikana näemme Arubaa niin merenpinnan yläpuolelta kuin alapuoleltakin. Lyhyen bussimatkan jälkeen saavumme paikkaan, jossa vaihdamme ”kulkuneuvoa”. Nyt on aika siirtyä Seaworld Exploreriin eli niin kutsuttuun puolisukellusveneeseen, joka kehitettiin alunperin Australiassa, missä sitä käytettiin Isolla valliriutalla. Nimensä mukaisesti puolisukellusvene ei laskeudu kokonaan vedenpinnan alapuolelle, vaan matkustajat veneessä siirtyvät ilmastoituun tilaan, joka sijaitsee noin kaksi metriä vedenpinnan alapuolella. Täällä istumme mukavan leppoisasti ja ihailemme ikkunan läpi merenalaisia maisemia. Retkemme aikana näemme III maailmansodan aikana uponneen Antillan hylyn. Merenalaisen seikkailun jälkeen on aika palata jälleen maan kamaralle. Ensin ajelemme kohti California Lighthousea, jossa saamme ihailla vaikuttavaa kivilohkareiden kokoelmaa, joka on muodostanut alueelle poikkeavan kauniin maiseman. Halukkaille tarjoutuu tilaisuus kiivetä yhden kalliomuodostelman huipulle, josta avautuvat niin sielua kuin silmiäkin hivelevät näkymät. Päiväretken jälkeen ajelemme takaisin Oranjestadiin, missä sinulle jää aikaa tutustua kaupunkiin omin päin. Vaihtoehtoisesti voit palata takaisin alukselle ja nauttia sen tarjoamista palveluista. 

Päivät 16–17 – Merellä


Otamme kurssin kohti pohjoista ja Floridaa. Merimatka Karibianmeren halki Kuuban ja Haitin välistä Floridaan kestää reilut kaksi päivää, joiden aikana saamme nauttia risteilyaluksen antimista.

Päivät 18–19 – Fort Lauderdale, Miami, USA – Kotimatka


Risteillen läpi Panaman kanavan -matkamme on lähestymässä loppuaan ja me toivomme, että olette nauttineet tästä fantastisesta elämyksestä, jonka TEMA-matkat yhdessä Holland America Linesin kanssa on toteuttanut. Nautimme laivalla aamiaisen, jonka jälkeen on aika jättää hyttimme ja risteilyalus. Ennen lentoasemalle saapumista ehdimme tehdä vielä lyhyehkön kaupunkikiertoajelun värikkäässä Miamissa. Kotimatka kohti Helsinkiä alkaa.

Päivä 19 – Saapuminen Helsinkiin


Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa teidät uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen jännittävään maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–USA
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus ikkunallisissa hyteissä
• 16 aamiaista
• 14 lounasta
• 15 illallista
• Matkaohjelman mukaiset retket
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1

Lähtö Helsingistä ja saapuminen San Diegoon. Tervetuloillallinen. Kaksi hotelliyöpymistä San Diegossa.

Päivä 2

Opastettu kaupunkikierros San Diegossa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3

Kuljetus risteilyalus Eurodamille. Risteily alkaa. Aamiainen ja illallinen. 15 yöpymistä risteilyaluksella.

Päivä 4

Merellä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 5

Merellä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 6

Saapuminen Manzanilloon, Mexsiko. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 7

Merellä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 8

Saapuminen Huatulcoon, Meksiko. Vapaapäivä Huatulcossa. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 9

Saapuminen Puerto Quetzaleen, Guatemala. Päiväretki Antiguaan. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 10

Saapuminen Corintoon, Nicaragua. Päiväretki Léoniin. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 11

Saapuminen Puntarenasiin, Costa Rica. Päiväretki Natuwan luonnonsuojelualueella ja veneretki Guacalilloi-joella. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 12

Merellä.

Päivä 13

Risteillen läpi Panaman kanavan. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 14

Merellä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 15

Aruba ja sen pääkaupunki Oanjestad. Päiväretki Arubassa. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 16

Merellä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 17

Merellä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 18

Saapuminen Fort Lauderdaleen, USA. Kaupunkikiertoajelu Miamissa. Lentokenttäkuljetus ja kotimatka kohti Helsinkiä alkaa. Aamiainen. Lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 19

Saapuminen Helsinkiin.

Yhdysvallat

Asukasluku: 302 milj. 

Pinta-ala: 9 372 614 km² 

Valuutta: Yhdysvaltain dollari (USD) 

Uskonto: Protestanttinen kristinusko vallitseva, lisäksi myös roomalaiskatolisia ja pienempinä vähemmistöinä mm. mormoneita, juutalaisia, muslimeja ja buddhalaisia. 

Kieli: Englanti. Suurin vähemmistökieli on espanja, jota puhuu arviolta 30 miljoonaa ihmistä. 

Aikaero: Mantereella viisi aikavyöhykettä. New York: Suomen aika -7 t, San Francisco: Suomen aika -10 t.

Panama

Asukasluku
3,4 milj. Pinta-ala
78 200 km² Valuutta
Panaman balboa (PAB) Uskonto
Roomalaiskatolisuus Kieli
Espanja

Costa Rica

Asukasluku 4,8 milj.
Pinta-ala 51 100 km²
Valuutta Colón (CRS)
Uskonto Roomalaiskatolisia n. 80 %, kasvavana vähemmistönä protestanttisia herätysliikkeitä, lisäksi perinteisiä paikallisia uskontoja.
Kieli Virallinen kieli on espanja, lisäksi puhutaan joitakin intiaanikieliä.

Guatemala

Asukasluku: 16,5 milj. 

Pinta-ala: 109 000 km² 

Valuutta: Quetzal 

Uskonto: Roomalaiskatolilaisia, protestantteja ja perinteisiä mayauskontoja. 

Kieli: Virallinen kieli on espanja. Maassa puhutaan lisäksi noin kahtakymmentä intiaanikieltä. 

Aikaero: Talvella: Suomen aika -8 t.

Meksiko

Asukasluku 129 milj.
Pinta-ala 1 972 550 km²
Valuutta
Meksikon peso (MXN)
Uskonto
Ei ole 'virallista' uskontoa.
Kieli
Espanja
Aikaero
Cancún: Talvella Suomen aika -7 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki - USA, majoitus kahden hengen ikkunallisessa hytissä, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita. 

Risteilyohjelmasta
Ohjelmaan voi tulla muutoksia, joista päätöksen tekee laivanvarustamo. Johtuen esimerkiksi säätilasta, voidaan reittiä muuttaa, mutta luonnollisesti laivanvarustamo pyrkii pitämään aina alkuperäisestä ohjelmasta kiinni.    

Majoitus USA:ssa
Huomioithan, että kahden hengen huone tarkoittaa lähes poikkeuksetta huonetta, jossa on kaksoisvuode. Jotta hotelli voi taata erilliset vuoteet, peritään siitä lisämaksu, joka on keskimäärin noin 30 € per henkilö. Mikäli haluatte kaksi erillistä vuodetta, tulee ne varata ja myös maksaa etukäteen.   

Hotellista ja sinne saapumisesta
Lähtöselvityksen yhteydessä Helsinki-Vantaan lentoasemalla kysytään hotellitietoja USA:ssa. Hotellitiedot 1.10.2020 lähdölle ovat seuraavat:

The US Grant

326 Broadway, San Diego, California 92101, USA

Tel: +1 619-232-312

Varustamosta
Holland America Line on englantilaisamerikkalainen yritys ja yksi maailman vanhimmista laivanvarustamoista, joka on perustettu jo vuonna 1873. Tuolloin yrityksen nimi oli Netherlands-America Steamship Company. Yritystoimintaan kuului matkustajaliikenne ja kuljetustoiminta Euroopasta Amerikkaan. Vuonna 1875 Holland America Line järjesti ensimmäisen risteilynsä ja vuonna 1971 yritys luopui kuljetustoiminnasta ja keskittyi nyt ainoastaan risteilyjen järjestämiseen.

Tänä päivänä Holland America Linella on suuri valikoima keskikokosia risteilyaluksia, jotka tarjoavat mahdollisuuden risteillä eksoottisiin ja jännittäviin paikkoihin lähes kaikkialla maailmassa. Varustamo on tunnettu korkeatasoisista risteilyistä, fantastisesta palvelusta, erinomaisesta ruoasta ja ympäristöystävällisestä toiminnastaan. Muun muassa näistä syistä on TEMA-matkat valinnut yhteistyökumppanikseen Holland America Linen

Risteilyaluksesta
Risteilyalus ei ole sama kaikille lähdöille. Kaikki risteilijät tarjoavat kuitenkin samantasoisen, laadukkaan ja miellyttävän risteilyn matkustajilleen. Laivalla on erinomainen aktiviteettitarjonta, muun muassa kokkauskursseja, erilaisia esityksiä, musiikkia ja paljon muuta. Laivan aktiviteeteista pitää Tema-opas sinut ajan tasalla.

Risteilyaluksella on myös suuri kuntosali ja kaksi suurta uima-allasta. Laivan Tutkimuskeskuksesta saat hyödyllistä tietoa niistä kohteista, joissa vierailemme risteilyn aikana. Tema-opas kertoo myös tarkemmin eri kohteista ja retkien sisällöstä ennen retkille lähtöä. Ja mikä parasta, suurin osa aktiviteeteista sisältyy matkan hintaan.

Maksullisia palveluja ovat muun muassa spa, kauneussalonki ja parturi-kampaamo.

Risteilyaluksella on myös WIFI. Hinta 30 USD  / vuorokausi tai 150 USD / 12 vuorokautta.

Lähtö: 1.10.2019: Risteilyalus Eurodam

Hyteistä
Matkan hintaan sisältyy Ocean View -hytti (ikkunallinen merinäköalalla). Kaikissa hyteissä on oma suihku, WC, säilytystilat, jääkaappi ja hiustenkuivaaja. Lisämaksua vastaan voit varata parvekkeellisen hytin. 

Hyttien määrä on rajoitettu ja esimerkiksi parvekkeelliset hytit voidaan myydä nopeastikin loppuun. Mikäli harkitset hyttiluokan korottamista, kannattaa se tehdä mahdollisimman pian, heti varauksen yhteydessä. Jos jostain syystä haluaisitkin risteilyaluksella vaihtaa takaisin alkuperäiseen hyttiluokkaan, ei se välttämättä ole mahdollista.

Parvekkeellisen hytin (Verandah) lisämaksu on 590 € per henkilö jaetussa kahden hengen hytissä.

Muistathan ottaa adapterin mukaan!

Ruoasta ja juomista risteilijällä
Risteilyaluksella ei tarvitse koskaan tuntea olevansa nälkäinen tai janoinen. Ravintoloiden, välipalapaikkojen, baarien ja kahviloiden määrä on runsas, josta voit valita juuri sinulle sopivan vaihtoehdon. Useimmat näistä sisältyvät matkan hintaan. Jos haluat käyttää risteilyaluksen 24 h huonepalvelua, sisältyy se myös matkan hintaan.  

Juomista vesi, mehu, kahvi, tee ja maito sisältyvät matkan hintaan. Muun muassa erikoiskahveista (cappuccino, café latte jne...), pullovedestä ja smootheista peritään lisämaksu. Myöskään alkoholijuomat eivät sisälly matkan hintaan. Voit kuitenkin varata jo mieleisesi juomapaketin, johon kuuluvat esimerkiksi viinit, etukäteen tai risteilyaluksella. Juomapaketin ostaminen laivalla on kalliimpaa kuin sen varaaminen etukäteen. Juomapakettien varaaminen etukäteen tapahtuu Holland America Linen varausjärjestelmässä. Linkki tullaan lähettämään kaksi kuukautta ennen lähtöpäivää.  

Viisumista
Pohjoismaalaiset eivät tarvitse viisumia maihin, joissa vierailemme risteilymme aikana. Niin kutsuttu matkustusvaltuutus kuitenkin vaaditaan USA:han ja se sinun tulee itse hankkia. Tämän tarvitset lentomatkaa varten. Lisätietoja sähköisen matkustusvaltuutuksen hakemisesta saat klikkaamalla alla olevaa linkkiä:

Lue lisää ESTA:sta!

Valuutta ja sen vaihtaminen
Risteilijällä käypä valuutta on Yhdysvaltan dollari (USD). Jos haluat vaihtaa paikallista valuuttaa, onnistuu myös se risteilyaluksella. Usein satamien läheisyydessä on myös valuutanvaihtotoimistoja ja pankkiautomaatteja.

Yleisimmät luottokortit käyvät maksuvälineinä suuremmissa kaupungeissa ja kaupoissa.

Risteilyaluksella maksaminen
Holland America Linen asiakkaana saat automaattisesti oman tilin, Käytännössä se tarkoittaa, että risteilijällä ei käytetä käteistä rahaa laisinkaan, vaan sisäänkirjoittauduttaessa rekisteröidään luottokorttisi tiedot (Visa, Master, American Express tai Discover) omaan avainkorttiisi, joka toimii kaikkialla maksuvälineenä. 

Luottokortiltasi "varataan" summa, joka on USD 60 per henkilö per risteilypäivä. Mikäli käytät tämän summan ennen kuin risteily päättyy, voit kuitenkin käyttää avainkorttiasi maksuvälineenä USD 60 per henkilö per risteilypäivä aina risteilyn päättymiseen saakka.  

Juomarahoista
USA:n juomarahakulttuuri poikkeea hyvin paljon meidän pohjoismaalaisesta juomarahakulttuurista. Ravintoloissa juomarahana on tapana maksaa noin 15-18%. Huomioithan myös, että USA:ssa verot vaihtelevat riippuen tuotteesta 1-10% välillä, joka lisätään tuotteiden, kuten ruoan ja juomien, hintaan. 

Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin USD 25 / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta. 

Risteilijällä on käytössä niin kutsuttu "Hotel service charge", joka jokaisen matkustajan tulee maksaa kaikista risteilijän tarjoamista palveluista. TEMA-matkat on kuitenkin sisällyttänyt tämän summan matkan hintaan, joten sinun ei tarvitse huolehtiä tästä maksusta.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. 

Ilmasto
Vähän ennen lähtöpäivää kannattaa tarkistaa netistä (esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather) ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.

Vaatetuksesta ja varustuksesta
Päiväsaikaan risteilijällä voi pukeutua varsin rennosti, esimerkiksi shortsit, T-paita ja sandaalit käyvät vallan mainiosti. Iltaisin ja illalliselle on tapana pukeutua hieman paremmin. Miehiltä ei vaadita pukua, mutta suorat housut, paita ja pikkutakki on hyvä pakata mukaan, myös tummat farkut pikkutakin kanssa illalliselle on sopiva "pukukoodi". Naisten "pukukoodi" illalla ja illalliselle on mekko, hame tai siistit housut. 

Retkillä sekä lämpötila että ilmankosteus voivat olla korkeita. Mukaan kannattaa pakata kevyitä puuvillaisia vaatteita, päähinettä ja aurinkolaseja unohtamatta. Muutama pari kävelyyn sopivia kenkiä, vaikkapa lenkkareita, on myös hyvä pakata mukaan. Joissain vierailukohteissamme saattaa lämpötila laskea joitakin asteita, joten otathan mukaan myös vähän lämpimämpää vaatetta. 

Tema-oppaalta saat neuvoja retkivarustuksesta, Laivan tutkimuskeskus tarjoaa myös tietoa ilmastosta eri kohteissa.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Risteilyt

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.