Hyvä tietää

Passi, viisumi ja ESTA

Matkustajalla tulee aina olla mukanaan voimassaoleva matkustusasiakirja eli passi tai EU-maissa ja Sveitsissä myös 1.3.1999 jälkeen myönnetty uudenmallinen henkilökortti. Huomaa, että myös lapsella on matkustettaessa oltava oma passi.

Passintarkastus on poistunut Schengen-maiden (EU-maat lukuun ottamatta Iso-Britanniaa, Irlantia, Kyprosta, Bulgariaa ja Romaniaa, sekä Islanti ja Sveitsi) välisessä liikenteessä, mutta matkustajan henkilöllisyys saatetaan poikkeustilanteissa tarkistaa. Lennon lähtöselvityksessä henkilöllisyys tarkistetaan aina.

Tema suosittelee, että passi on määräysten muutosten varalta voimassa Eurooppaan ja lähialueille suuntautuvilla matkoilla kolme (3) kuukautta ja Euroopan ulkopuolelle suuntautuvilla matkoilla kuusi (6) kuukautta matkan jälkeen.

Tiedote, marraskuu 2015: Eurooppalaisen turvallisuustilanteen vuoksi on moni Euroopan valtio kiristänyt vaatimuksiaan henkilöllisyyden todentamiseksi. Tämän vuoksi kehotamme, että pohjoismaiset matkustajat pitävät mukanaan voimassa olevan passin, matkustavat nämä sitten Pohjoismaissa, EU-maissa tai EU:n ulkopuolelle. Muiden maiden kansalaisilla on oltava mukanaan kaikki muut tarvittavat matkustusasiakirjat (kuten passi, viisumi ja muut maahantulodokumentit). Matkustajien on myös varauduttava siihen, että passi- ja turvatarkastukset vievät tavallista enemmän aikaa.

Vinkki: Tärkeimmistä asiapapereista kuten passista, luottokorteista ja lentolipuista on hyvä ottaa kopiot ja säilyttää ne erillään alkuperäisistä sekä jos mahdollista, lähettää skannatut kopiot omaan sähköpostiin.

Muiden kuin EU-maiden kansalaisten on itse tarkistettava kohdemaan suurlähetystöstä tai edustustosta voimassaolevat passi ja viisumimääräykset ja he ovat itse vastuussa määräysten noudattamisesta. Myös mahdollisen transit- eli kauttakulkuviisumin tarve tulee huomioida lennoilla, joilla on välilasku tai koneenvaihto.

Tema tekee viisumiasioissa yhteistyötä Visumservice – Viisumipalvelut -nimisen yrityksen kanssa. Visumservice on viisumipalvelujen asiantuntija ja sillä on toimipiste Helsingissä. Voit hankkia Kiinan tai Intian viisumin sekä Kuuban turistikortin ottamalla suoraan yhteyttä Visumserviceen, ohjeet ja hinnat löydät Visumservicen kotisivulta www.visumservice.fi. Varsinaisen viisumitilauksen voit tehdä Visumservicelle aikaisintaan kuusi (6) ja viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen matkalle lähtöä. Visumservice auttaa mielellään myös muiden viisumien hankkimisessa.

Mikäli hankit itse viisumin ennakkoon kohdemaan suurlähetystöstä, saatat tarvita kohdemaasta riippuen viisumihakemuksen liitteeksi lisätietoja matkasta (esim. lentoyhtiön e-lentolipun, vahvistuksen hotellivarauksista). Tarkista mahdollisten liitteiden tarve ao. maan suurlähetystöstä ja pyydä mahdollisesti tarvitsemasi liitteet asiakaspalvelustamme. Varaa viisumin hakemiseen riittävän paljon aikaa!

Matkustajatiedot: Lentoyhtiöt ovat velvollisia toimittamaan USA:n viranomaisille tietyt matkustajatiedot 72 h ennen lennon lähtöä. Ilmoita pyydetyt tiedot (koko nimi kuten passissa, syntymäaika, kansalaisuus, sukupuoli sekä meno- ja paluulennon numero) hyvissä ajoin, mutta kuitenkin viimeistään kuusi viikkoa ennen matkaa Minun matkani -sivulla. Tietojen puuttuminen voi aiheuttaa sen, että lentoyhtiö ei hyväksy matkustajaa lennolle tai varaus perutaan kokonaan.

Mikä on ESTA

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia alle 90 päivän lomamatkalle Yhdysvaltoihin, jos matkustajalla on hyväksytty matkustusvaltuutus (ESTA, Electronic System for Travel Authorization).

Lisätietoja sähköisen matkustusvaltuutuksen hakemisesta (PDF) »

Lisätietoja viisumin hakemisesta Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystöstä,

www.tsa.gov

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.