Mitä on TEMA?

Kestävä matkailu

Matkailu avartaa kuvaamme maailmasta, se antaa meille mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin ja kokea tuntemattomia paikkoja ja vieraita kulttuureja. Matkailun lisääntyessä myös sen maailmanlaajuiset vaikutukset ympäristöön, kohdemaihin ja niiden ihmisiin lisääntyvät.

Ilmastoon, ympäristöön ja sosiaaliseen vastuuseen liittyvät seikat ovat vakavasti otettavia kysymyksiä TEMAlle. Matkailuelinkeinolle niiden huomioiminen on toiminnan jatkumisen ja positiivisen kehityksen edellytys.

Haluamme mahdollistaa asiakkaillemme ikimuistoisia lomahetkiä siten, että lomamatkoillamme on mahdollisimman pieni ympäristövaikutus, ne kunnioittavat kulttuureja ja ihmisiä ja hyödyttävät lomakohteiden paikallisyhteisöjä.

Hiilidioksidikompensaatio

Lentoliikenteen vaikutukset ilmastoon ovat herättäneet paljon keskustelua sekä asiantuntijoiden että meidän matkustajien joukossa. Kiistatonta ei ole esimerkiksi se, onko päästöillä suurempi vaikutus suurissa lentokorkeuksissa kuin maan pinnalla.

Meillä ei valitettavasti ole vastauksia, mutta jos olet kiinnostunut lomalentosi aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen kompensoimisesta kokonaan, suosittelemme, että tutustut eri järjestöihin ja vertailet niitä. Järjestöjä on useita (mm. Atmosfair, Myclimate, Climatecare ja Greenseat), samoin kuin laskutapoja lennon aiheuttamille päästöille.

Hiilidioksidikompensaation hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa lentomatkan pituus, polttoaineen kulutus lentomatkalla (vaihtelee riippuen lentokonetyypistä, säästä, painosta jne.), mahdollinen RFI-tekijä (Radiative Forcing Index) ja järjestön hallinnolliset kulut ja mahdollinen voittomarginaali. Vertaile itse, tee valintasi ja maksa kompensaatiomaksu suoraan haluamallesi järjestölle.

Sosiaalinen vastuu

Sosiaalisen vastuumme perustana ovat YK:n ihmisoikeuksien julistus ja YK:n yleissopimus lapsen oikeuksista, ILO:n julistus työn perusoikeuksista, Rion ympäristö- ja kehityskonferenssin YK:n ilmastosopimus ja YK:n korruption vastainen yleissopimus.

Lasten oikeudet

Jo vuodesta 1997 olemme tehneet yhteistyötä ECPATin kanssa. Nimi ECPAT tulee sanoista ”End child prostitution, child pornography and trafficking in children for sexual purposes”. Yhteistyön tuloksena laadittiin käyttäytymisohjeisto, joka nykyään tunnetaan nimellä The Code. Toimintamalli auttaa henkilökuntaamme toimimaan, mikäli lomakohteessa epäillään lapsen hyväksikäyttöä.

Jos epäilet lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä lomakohteessasi:

  • Reagoi välittömästi. Kyseenalaista mitä näet ja koet.
  • Ilmoita epäilyksistäsi paikalliselle poliisille ja jos mahdollista, myös poliisille epäillyn kotimaassa.
  • Voit myös ottaa yhteyttä oppaaseen, joka auttaa rikosepäilyn ilmoittamisessa.

Uhanalaiset lajit 

Matkailijan on hyvä muistaa, että uhanalaisten kasvien ja eläinten kauppa on kiellettyä suuressa osassa maailmaa. Kielto koskee sekä myymistä että ostamista. Kiellon alaisia ovat tuotteet ja matkamuistot, jotka on valmistettu korallista, käärmeennahasta, krokotiilista, kilpikonnasta, norsunluusta, eräistä simpukoista, villeistä orkideoista tai kaktuksista.

Toivommekin, että kaikki matkailijat varmistaisivat ennen ostamista, että tuotetta tai matkamuistoa ei ole valmistettu suojellusta eläimestä tai materiaalista. Tällaisten tuotteiden maastavienti voi myös johtaa koviin rangaistuksiin. Lisätietoja löydät CITESin (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) kansainvälisestä yleissopimuksesta uhanalaisten kasvien ja eläinten suojelemiseksi ja niillä käytävän kaupan valvomiseksi.

UNESCO ja matkanjärjestäjät ovat kiteyttäneet kymmenen vinkkiä lomailuun hyvällä omallatunnolla, tutustu myös niihin.

1. Kunnioita luontoa ja kulttuuria
Kulttuuri ja ympäristö ovat usein arvokkainta, mitä paikallinen väestö voi jakaa kanssasi. Kaupankäynti uhanalaisilla eläin- ja kasvilajeilla sekä muinaisesineillä on rangaistava teko – niin myyjälle kuin ostajallekin.

2. Kunnioita paikallisia tapoja.
Kannattaa olla utelias, mutta älä pidä itsestäänselvyytenä, että voit käyttäytyä ”kuin kotonasi”. Ole nöyrä, kun vierailet yksityiskodissa, vie mieluusti mukanasi lahja. Opettele tervehtimään paikallisella kielellä. Osoita kunnioitusta pukeutumalla moitteettomasti pyhissä paikoissa vieraillessasi. Käytä mielellään paikallisen oppaan palveluita.

3. Varaa itsellesi riittävästi aikaa 
Huomaavaisuus ja kärsivällisyys avaavat usein ovia positiivisiin kokemuksiin ja ystävyyteen. Monissa kulttuureissa kiirettä pidetään epäkohteliaisuuden osoituksena.

4. Kysy ennen kuin otat valokuvia
Kunnioita ihmisiä iästä tai ammatista riippumatta. Matkailijoina olemme kaikki vieraita. Älä ole ilkeä tai provosoi ilkeyteen. Itsehillinnän menetys merkitsee monissa kulttuureissa kasvojen menetystä. Se on piinallista molemmille osapuolille ja sillä on usein vastakkainen vaikutus.

5. Onnistuneessa kaupanteossa ovat molemmat osapuolet tyytyväisiä
Käytä huumoria ja ole kärsivällinen. Muista, että molempien osapuolten tulee ansaita kaupanteossa. Älä käytä hyväksesi vastapuolen köyhyyttä, sillä hinta ei aina ole tärkein asia.

6. Älä anna rahaa kerjääville lapsille
Anna mieluummin lasten vanhemmille, opettajille tai paikallisille humanitäärisille järjestöille. Lapset, jotka ansaitsevat paljon esimerkiksi kerjäämällä, laiminlyövät usein koulunkäyntinsä ja menettävät näin kouluttautumismahdollisuutensa.

7. Osta paikallisia tuotteita
Näin hyödytät paikallista taloutta ja samalla autat pitämään elossa paikallisia perinteitä ja käsityötaitoja.

8. Tue paikallisia ympäristöaktiviteetteja 
Tue ympäristötietoisia matka- ja retkienjärjestäjiä. Jos ympäristöystävällinen retki maksaakin hiukan enemmän, ohjataan ylimääräiset rahat usein ympäristö- ja kulttuuriperinnön säilyttämiseen.

9. Säästä luonnonvaroja
Käy mieluummin suihkussa kuin kylvyssä, ja sulje vesihana sen ajaksi, kun saippuoit itsesi. Älä käytä ilmastointia turhaan, lajittele jätteet aina kun se on mahdollista ja osta palautuspakkauksia. Jos vuokraat auton, älä jätä moottoria turhaan tyhjäkäynnille. Kulje valmiita polkuja ja teitä pitkin ja käy paikallisissa luonnonpuistoissa.

10. Matkusta mielellään hiljaiseen sesonkiaikaan
Silloin on helpompi tutustua paikalliseen väestöön etkä rasita matkakohteen ympäristö- ja kulttuurirajoja.

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.