Läntisen Sisilian salaisuudetHistoriaa, hiekkarantoja ja ollivipuita

Lähde mukaan kiertomatkalle Sisiliaan, Välimeren suurimmalle saarelle. Näet naapurisaaren Favignanan, kreikkalaisia temppeleitä, Marsalan ja Trapanin satamakaupungit sekä Pyhän Lucian Syrakusan.

Välimeren suurimmalla saarella on kaunista luontoa, eloisia kaupunkeja ja keskiaikaisia vuoristokyliä. Matkan kohokohtiin kuuluvat mm. aito Palermo, Trapanin kosmopoliitti satamakaupunki, viehättävä Marsala ja Lucian kotikaupunki Syrakusa. Elämyksen kruunaa sisilialainen keittiö, joka on sekoitus italialaisia ja arabialaisia makuja sekä suurenmoisen hyvää oliiviöljyä.

Tärkeää tietoa

Maat: Italia

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 20-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Iltakävely Vuccirian markkinakortteleissa
 • Veneretki Egadisaarille
 • Lounas viinitilalla
 • Agrigenton temppeli
 • Syrakusa, Pyhän Lucian synnyinkaupunki

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma

Päiväohjelma
Kesä-syyskuu 2017

Päivä 1 – Matka Sisiliaan alkaa

Matka Sisiliaan alkaa illansuussa Tuiflyn tilauslennolla. Perillä Catanian lentoasemalla on TEMA-opas vastassa ja siirrymme yhdessä bussilla Catanian kaupungissa sijaitsevaan hotelliin, jossa vietämme matkan ensimmäisen yön.

Päivä 2 – Cefalù ja Vucciria

Tänään lähdemme eteenpäin kohti Cefalùn kalliokaupunkia Sisilian pohjoisrannikolla. Kaupunki perustettiin jo antiikin aikaan ja se kantaa monien valloittajien jättämiä jälkiä.

Teemme Cefalùssa kaupunkikävelyn ja käymme katsomassa joitain kaupungin keskiaikaisia jäänteitä. Näemme keskiaikaisia suihkulähteitä, koristeltuja julkisivuja, goottilaisia holvikaaria, muureja ja puolustusrakennelmia. Piazza Duomolla on bysanttilaista tyyliä edustava katedraali, ja kaupungin ahtaat kadut ovat täynnä autoja, mopedeja ja niiden yläpuolella roikkuu pyykkiä kuivumassa. Nautimme lounaan ravintolassa meren rannalla.

Iltapäivällä jatkamme matkaa Sisilian pääkaupunkiin Palermoon, jossa vietämme seuraavat kaksi yötä.

Majoituttuamme hotelliin teemme iltakävelyn Piazza Domenicolle ihailemaan aikakaudelle tyypillistä barokkikirkkoa, joka on runsaasti koristeltu patsailla ja pylväillä. Kirkon vieressä Vuccirian markkinakortteleissa, keskellä sykkivää Palermoa aika tuntuu pysähtyneen. Myyntipöydillä on päiväaikaan tarjolla vihanneksia, hedelmiä, kalaa ja mausteita, ja tunnelma on lievästi kaoottinen, mutta aidolla ja hauskalla tavalla. Päivän päätteeksi nautimme trattoriassa perinteistä palermolaista katuruokaa.

Päivä 3 – Palermo ja Monreale

Aamupäivällä teemme retken Monrealeen, joka sijaitsee Palermon yläpuolella. Monrealessa on kuningas Vilhelm II:n katedraali 1170-luvulta. Sen kultaiset, raamattuaiheiset mosaiikit kuuluvat Italian suurimpiin ja upeimpiin arkkitehtuurin helmiin.

Keskiaikana Palermon oli yksi Euroopan merkittävimpiä kulttuurikaupunkeja. Sijaintinsa ansiosta se oli luonnollinen keskus pohjoisen ja etelän, idän ja lännen välisessä liikenteessä. Hohenstaufenin Fredrik II piti kaupungissa hovia 1200-luvulla ja antoi paavin kauhistukseksi arabialaisen tieteen ja taiteen kehittyä vapaasti.

Garibaldin joukot ja Bourbonin sotilaat ottivat yhteen Palermossa 1800-luvulla Italian yhdistymisen aikaan. Toisen maailmansodan aikaan liittoutuneet pommittivat kaupunkia ja sodanjälkeinen aika toi tullessaan ylikansoituksen, asuntopulan ja köyhyyden. Kaupunki on kuitenkin noussut lamastaan ja se on nyt ylpeä, moderni ja dynaaminen.

Kaupunkikävelymme Palermossa alkaa Teatro Massimon eli Palermon vuonna 1897 valmistuneen oopperatalon luota. Oopperatalo saattaa vaikuttaa tutulta, sillä ”Kummisetä III” -elokuvan viimeiset hetket kuvattiin täällä. Fontana Pretoria -suihkulähde on koristeltu runsaasti veistoksilla, joiden aiheet ovat peräisin mytologiasta.  Käymme myös kauniissa San Giovanni degli Eremitin kirkossa, jolla on pieni appelsiinitarha, ja upeassa Maratoranan kirkossa.

Kaupungin kaksi pääkatua Corso Vittorio Emanuele ja Via Maqueda kohtaavat tunnetussa Quattro Canti - risteyksessä, jossa on veistostaidetta parhaaseen barokkityyliin.

Kaupunkikävelyn aikana käymme myös kauniissa katedraalissa, jossa normannikuninkaat lepäävät haudoissaan. Kävelyretkemme päätteeksi kuljemme Il Capon vilkkaan markkinakorttelin läpi tunnettuun ravintolaan lounaalle. Lounaan jälkeen loppupäivä on omaa aikaa ja voit kysyä oppaalta vinkkejä sen viettoon.

Päivä 4 – Sisilian herkkuja

Aamiaisen jälkeen lähdemme Palermon suurkaupungista ja suuntaamme kohti Ericen pikkukaupunkia, joka sijaitsee kukkulan laella 800 metrin korkeudessa. Sijainnin johdosta kaupungissa on selvästi viileämpää kuin alempana meren tuntumassa. Ericessä on säilynyt viehättävä keskiaikainen tunnelma. Monet sen kapeista kaduista on päällystetty mukulakivillä, jotka sopivat hyvin ympäröiviin rakennuksiin. Nykyisen Ericen paikalla sijaitsi aikoinaan Eryx, jossa Mika Waltarin Turms kuolematon kohtasi jumalattaren.  

Käymme yhdessä Ericen kuuluisimmista konditorioista maistamassa Maria Grammaticon hyviä, vastapaistettuja mantelipikkuleipiä. Ne huuhdotaan alas lasillisella manteliviiniä.

Puolimatkassa Ericen ja Marsalan välissä vierailemme viinitilalla, jossa maistelemme viiniä lounaan yhteydessä. Hyvän viinin lisäksi tämä tila valmistaa erittäin hyvää oliiviöljyä, jota saamme myös maistaa.

Iltapäivällä olemme perillä Marsalassa, pienehkössä, sympaattisessa kaupungissa, jossa on kaunis historiallinen ydinkeskusta. Lyhyehkön kaupunkikävelyn aikana maistelemme italialaista aperitiivia, joka parantaa ruokahalua ja kohottaa elämänlaatua. Vietämme Marsalassa kaksi yötä.

Päivä 5 - Trapani ja Favignana

Tänään teemme bussilla retken läheiseen Trapanin kaupunkiin, joka on samannimisen provinssin pääkaupunki. Elymit perustivat kaupungin palvelemaan Ericen vuorikylää. Vielä nykyäänkin Trapanilla on merkityksensä kalastussatamana ja meri on tärkeä kaupungin taloudelle.

Teemme Trapanista veneretken Egadisaarille, jotka sijaitsevat Sisilian saaren länsipuolella. Ensimmäisen puunilaissodan viimeinen taistelu käytiin näillä saarilla vuonna 241 eaa. Saarilla käydään nykyisin rentoutumassa ja nauttimassa auringosta, mutta niillä on myös nähtävyyksiä kuten esimerkiksi roomalainen kylpylä antiikin ajoilta ja kalatehdas viime vuosisadalta. Saarien eläimistö ja kasvillisuus ovat myös mielenkiintoisia. Monet Sisiliasta jo hävinneet lajit elävät saarilla edelleen. Jos sää sallii, pidämme retkellä myös uintitaukoja.

Palattuamme Trapaniin sinulla on vielä omaa aikaa istahtaa alas johonkin kävelykadun viihtyisistä kahviloista katselemaan ihmisvilinää tai vaikkapa poiketa johonkin sen liikkeistä.

Trapanin eteläpuolella on suolajärviä, jotka houkuttelevat flamingoja ja muita lintuja. Pysähdymme täällä vielä hetkeksi ennen kuin palaamme Marsalaan, jossa ilta on omaa aikaa.

Päivä 6 – Selinunte ja Agrigento

Selinunte oli varhaiskreikkalainen kaupunki Sisilian lounaisrannikolla ja alueella on laajat arkeologiset jäänteet. Akropoliilla on mm. jälkiä suorakulmaisesta katuverkosta 500-luvulta eaa. Täällä, kuten myös tasangolla kaupungista itään, oli useita temppeleitä. Yksi niistä oli 110 x 50 metrin suuruinen mitoiltaan ja kuuluu siten kreikkalaisen maailman suurimpiin temppeleihin.

Tutustuttuamme Selinunteen jatkamme matkaa tunnettuun Sciaccan lomakohteeseen. Pidämme täällä lounastauon ennen kuin jatkamme viimeiset kuutisenkymmentä kilometriä Agrigenton kuuluisaan temppelilaaksoon.

Agrigenton kaupungin perustivat Gelasta saapuneet kreikkalaiset uudisasukkaat noin 580 eaa. ja antoivat sille nimen Akragas. Jo antiikin aikaan kaupunki oli tunnettu rikkauksistaan ja kauniista rakennuksistaan. Vieläkin jäljellä on suurenmoisia temppeliraunioita antiikin ajoilta. Näemme mm. Concordian temppelin, joka kuuluu parhaiten säilyneisiin kreikkalaisiin temppeleihin.

Agrigenton jälkeen suuntaamme Marina di Raguun, jossa vietämme seuraavan yön.

Päivä 7 – Montalbano ja Santa Lucia

Aloitamme päivän tutustumalla Ragusa Iblan kaupunginosaan ja sen viehättäviin kortteleihin. Jos olet seurannut tv-sarjaa ”Komisario Montalbano”, tunnistat varmaan miljöön. Aamupäivällä jatkamme matkaa eteenpäin Pyhän Lucian synnyinkaupunkiin Syrakusaan. Kaupungissa on runsaat 120 000 asukasta ja se on Sisilian neljänneksi suurin.

Neapoliin arkeologinen alue suurine uhrialttareineen ja kreikkalaisine teattereineen kertoo parhaiten kaupungin merkityksestä antiikin aikana. Alueella on myös vanha, pelätty kivilouhos, jota nykyisin kutsutaan Paratiisilaaksoksi.

Kiertomatkan jäähyväislounaan nautimme Syrakusan viehättävässä Ortygian kaupunginosassa. Kävelemme vielä ohi Pyhän Lucian kirkon ja pitkin kaupungin kapeita kujia ennen kuin palaamme Cataniaan matkan viimeiseksi yöksi.

Päivä 8 – Kotiinpaluu 

Tänään ei enää ole yhteistä ohjelmaa ja koska lento lähtee myöhään illalla, ehdit hyvin kierrellä omin päin kaupungilla ja tehdä viimeisiä tuliaisostoksia ennen kuin suuntaamme lentoasemalle. Illalla lähtevä lento on perillä Helsingissä seuraavan päivän puolella aamuyöllä. 

Kaikki tämä sisältyy matkaan

 • Edestakainen lento Helsinki – Catania
 • Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
 • Majoitus
 • 7 aamiaista
 • 6 lounasta ruokajuomineen (viini ja vesi)
 • 2 päivällistä ruokajuomineen (viini ja vesi)
 • 1 viininmaistelu
 • Yhteiset juomarahat
 • Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
 • TEMA-oppaan palvelut
 • Maksuton wifi bussissa

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Catania. Bussikuljetus Fontanasossan lentoasemalta Catanian keskustaan, n. 10 km. Hotelliyöpyminen Cataniassa.

Päivä 2
Catania – Cefalù - Palermno, bussi n. 270 km. Kaupunkikävely Cefalùssa ja iltakävely Palermossa. Aamiainen, lounas ja päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Palermossa.

Päivä 3
Retki Monrealeen, bussi n. 25 km. Kaupunkikävely Palermossa. Vapaa iltapäivä. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4
Palermo – Erice – Marsala, bussi n. 155 km. Tutustuminen Ericeen ja käynti viinitilalla. Aamiainen, lounas ja italialainen aperitiivi. Kaksi hotelliyöpymistä Marsalassa.

Päivä 5
Marsala – Trapani – Marsala, bussi n. 65 km. Veneretki Egadisaarille. Aamiainen ja lounas.

Päivä 6
Marsala – Selinunte – Agrigento – Marina di Ragusa, bussi n. 340 km. Tutustuminen Selinunteen ja Agrigentoon. Aamiainen, lounas ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Marina di Ragusassa.

Päivä 7
Marina di Ragusa – Ibla – Syrakusa – Catania, bussi n. 180 km. Tutustuminen Ragusa Iblaan ja Syrakusaan. Aamiainen ja jäähyväislounas. Hotelliyöpyminen Cataniassa.

Päivä 8
Bussikuljetus lentoasemalle, n. 10 km. Lento Cataniasta Helsinkiin lähtee (saapuu perille seuraavan päivän puolella).

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia, muutokset mahdollisia.

Italia

Asukasluku 58 milj. Pinta-ala 301 230 km² Uskonto Roomalaiskatolisia 85 %, lisäksi mm. muslimeja, protestantteja, Jehovan todistajia, buddhisteja ja juutalaisia. Valuutta Euro Kieli Italia sekä vähemmistökielet sardinia, latina, saksa, ranska, albanian kieli, sloveenin kieli ja kreikka Aikaero Suomen aika -1 t.

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy: Edestakainen lento Helsinki – Catania (Tuifly), majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, TEMAn opaspalvelut ja ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta: 

Euro (EUR)

Tavallisimmat pankki- ja luottokortit käyvät maksuvälineenä monessa paikassa, ja pankkiautomaatteja on suuremmissa kaupungeissa. 

Juomarahat: 
Tämän matkan hintaan sisältyvät tietyt yhteiset, kohtuulliset juomarahat kuljettajille, paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. TEMA-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus: Keväällä ja syksyllä Sisiliassa voi olla melko viileää aamuisin ja iltaisin, ja myös sadekuuroja esiintyy ajoittain. Useimmiten sää vastaa kuitenkin miellyttävää Suomen keskikesän säätä. Ennen matkalle lähtöä on hyvä tarkistaa internetistä esim. Palermon ja Syrakusan ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste, ks. esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather

Mukaan kannattaa varata myös jotain lämpimämpää päälle pantavaa sekä kevyt sadetakki tai kokoon taittuva sateenvarjo. Tärkeintä on kuitenkin ottaa mukaan mukavat, "sisäänajetut" kengät kaupungeissa kävelyä varten.

Lue lisää Italiasta!

Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös:

Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Mika Waltari: Turms, kuolematon (1955)
Turmsin mainen elämä etruskien aikaan noin 520–450 eaa. kymmenenä kirjana.

Andrea Camilleri: Retki Tindariin (WSOY 2008)
Andrea Camilleri on italialainen rikoskirjailija, joka on noussut kansainväliseen maineeseen Montalbano-dekkarisarjallaan, jonka ensimmäinen osa Veden muoto ilmestyi vuonna 1994 (WSOY 2003).

Hotellitiedot

 
XClose