Uutuus

Aito EtiopiaLuontoa, kulttuuria ja kalliokirkkoja

Etiopiaa eivät ole vielä suuret turistijoukot löytäneet ja sen mekin saamme huomata mielenkiintoisen kiertomatkamme aikana. Rauhallinen tunnelma paikoissa, joissa vierailemme, paikallisten ihmisten iloisen lämminhenkinen vastaanotto ja utelias pilke silmäkulmassa tekevät matkastamme ainutlaatuisen. Etiopiassa emme asu luksushotelleissa emmekä matkusta tänne korkeatasoisimman palvelun perässä, vaan pääsemme tutustumaan paikalliseen kulttuuriin, kohtaamme erilaisia arjen ilmiöitä ja näemme monia unohtumattomia kohteita. Salaperäinen historia ja uskomattoman kauniit maisemat lisättynä tähän kaikkeen tekevät matkastamme ikimuistoisen.  

Tärkeää tietoa

Maat: Etiopia

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 10 päivää

Ryhmän koko: 18-24 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä

Kohokohdat

  • Myyttinen Aksum
  • Lalibelan kalliokirkot
  • Gondarin linnojen ja palatsien rauniot
  • Simien-vuoren alueen ainutlaatuinen luonto
  • Kaksi yötä koko Afrikan korkeimmalla paikalla sijaitsevassa hotellissa

Päiväohjelma
Kevät 2019

Päivä 1 − Matka Etiopiaan alkaa
Matkamme Helsingistä kohti Etiopiaa ja Addis Abebaa alkaa.

Päivä 2 − Saapuminen Addis Abebaan ja kaupunkikiertoajelu − Aksum
Lentokenttämuodollisuuksien jälkeen ja matkatavarat saatuamme, toivottaa Tema-opas meidät tervetulleeksi tulevien päivien seikkailuille mielenkiintoisessa Etiopiassa. Kun koko ryhmä on koossa, ajelemme kohti hotelliamme, jossa sinulla on aikaa nauttia aamiainen ja hetki rentoutua, ennen kuin aloitamme jännittävän kaupunkikiertoajelun – tämän lähemmäs Addis Abeban värikästä arkea on vaikea päästä. Bussimme vie meidät ylös Entoton vuorelle, joka sijaitsee 3 250 metriä merenpinnan yläpuolella, täällä saamme tilaisuuden ihailla hetken verran pääkaupunkia. Tutustumme kansallismuseoon, jossa on kuuluisa noin 3.2 miljoonaa vuotta sitten eläneen Lucyn luuranko, josta on jäljellä noin 40 %. Se nimettiin Beatlesin “Lucy in the Sky with Diamonds” -kappaleen mukaan jota luurangon löytäjät kuuntelivat leirissään. Museossa saamme käsityksen Etiopian rikkaasta historiasta ja kulttuurista. 

Lounaan jälkeen suunnistamme kohti lentokenttää ja matkamme jatkuu Etiopian pohjoisosaan, Aksumin kaupunkiin. Aksumin kulta-aika ajoittuu noin 100-luvulle ajanlaskumme jälkeen, jolloin se oli merkittävä Aasian ja Afrikan välisen kaupan keskus. Tänä päivänä Aksum on Etiopian uskonnollinen keskus, jossa sijaitsee ortodoksisen kirkon pääpaikka. Aksumin muinaisen kaupungin rauniot on listattu myös Unescon maailmanperintöluetteloon. Kaupunki sijaitsee 2 132 metrin korkeudessa ja jatkuu aina kauniiseen metsäiseen laaksoon, joka sijaitsee tuliperäisten vuorten välissä. Noin 50 000 asukkaan kaupunki on tunnettu myös sen monista kirkoista. 

Tänne majoittaudumme kahdeksi yöksi. Illalla nautimme yhteisen illallisen. Lautasen sijasta käytetään usein leipää, jonka päälle kootaan suussa sulavia paikallisia herkkuja. Näin mekin pääsemme tutustumaan etiopialaiseen ruokakulttuuriin.

Päivä 3 − Aksumin Upeita Obeliskeja ja Liittoarkki 
Tämän päivän omistamme Aksumin kaupungille ja sen mystisen mielenkiintoiselle historialle. Kaupunki oli Aksumin kuningaskunnan keskus, ja se syntyi ajanlaskumme alun aikoihin. Varmuudella tiedämme, että kristinuskosta tuli Aksumin kuningaskunnan virallinen uskonto 300-luvulla. Merkittävä kuningaskunta alkoi taantua vasta 1100-luvulla kun Etiopian valtakeskus siirtyi vähitellen etelään. Tänä suuruuden aikana rakennettiin useita upeita, jopa 30 metriä korkeita obeliskeja. Alueelta on löydetty merkittäviä raunioita, tänä päivänäkin arkeologit, samoin kuin paikalliset maanviljelijät, tekevät uusia löytöjä. Aksumin kuningaskunnalla oli oma kirjakielensä. Valtio kehitti myös oman arkkitehtuurinsa, josta muistona ovat suuret obeliskit, joihin mekin tutustumme tämän päivän aikana Obeliskipuistossa. Obeliskit, joista monet ovat edelleen uljaasti pystysssä, poikkeavat Egyptiläisistä obeliskeista. Aksumin obeliskeista löytyy kirjoituksia niin muinaiskreikan kielellä kuin Aksumin kuningaskunnan omalla kielelläkin. 

Myös italialainen diktaattori Mussolini ihastui Aksumin obeleskeihin, ja toiseksi korkein 25 metriä korkea obeliski päätyikin Roomaan vuonna 1937. Roomassa se sijoitettiin aivan Circus Maximuksen läheisyyteen. Huhtikuussa 2005 Italia lopulta palautti obeliskin Aksumiin, jossa se pystytettiin alkuperäiselle paikalleen. Päivän päätteeksi näemme vielä Saaban palatsin rauniot ja Zionin Pyhän Marian kirkon, jossa merkittävää Liittoarkkia uskotaan säilytettävän (kirkossa saavat vierailla ainoastaan miehet). Ainoa henkilö, jolla on oikeus päästä sisälle kappeliin on tietty munkki, joka ei saa poistua tämän alueen ulkopuolelle.

Päivä 4 − Kalliokirkkoja Lalibelassa
Aamuvirkuille suosittelemme antoisaa kävelyretkeä Aksumin vanhimmissa osissa, ennen kuin matkamme jatkuu maan sisäisellä lennolla kohti Lalibelaa. Saavuttuamme Lalibelaan odottaa meitä noin 45 minuutin bussimatka, pitkin kiemuraisia teitä vuoristoisissa maisemissa. Reittimme varrelle jää kyliä ja viljelmiä ja saatammepa nähdä myös iloisia lapsia matkalla kouluun. 

Aksumin vallan rapistuessa 1100-luvulla tuli Lalibelasta maan pääkaupunki. Tämä pieni noin 10 000 asukkaan yhteisö voi ylpeillä 11 kirkolla, jotka on kaiverrettu kallioon. Kirkot rakennettiin Kuningas Lalibelan määräyksestä. Joidenkin kirkkojen rakentajat merkitsivät ensin rakennusten ulkoreunat ja sen jälkeen alkoivat kaivertaa rakennusta irti kalliosta. Normaalisti rakennukset rakennetaan lattiasta kattoon, mutta Lalibelan kalliokirkoissa lattiat rakennettiin viimeiseksi. Pohjakaavaltaan kirkot ovat joko basilikan tai ristin muotoisia. Lalibelan monumentaaliset kirkot pääsivät Unescon maailmanperintöluetteloon jo vuonna 1978. Lalibelaa rakennettaessa pidettiin sen esikuvana Jerusalemia ja etiopialaiset alkoivat tehdä pyhiinvaellusmatkoja Lalibelan pyhään kaupunkiin. Kaupunkiin syntyikin merkittäviä Jerusalemista muistuttavia paikkoja, kuten Jordanjoki, Öljymäki ja Aatamin hauta. Tutkiessamme lähemmin Lalibelaa tapaamme munkkeja, nunnia, pappeja ja pyhiinvaeltajia. 

Reittimme varrella luoteisessa Lalibelassa näemme kauniita kirkkoja, kuten Bet Medhane Adem, Bet Maryam, Bet Meskel, Bet Danaghel, Bet Mikael ja Betgolgatha. Tähän mystiseen kaupunkiin majoitumme kahdeksi seuraavaksi yöksi. 

Päivä 5 − Lalibela
Aamupäivällä tutustumme Yimrehanne Kristoksen kirkkoon, joka sijaitsee hieman Lalibelan ulkopuolella. Kirkko on peräisin todennäköisesti jo 1000-luvulta ja sen rakennusmateriaalina on käytetty sekä kiveä että puuta. Lounaaksi nautimme perinteisen etiopialaisen lounaan ainutlaatuisessa ravintolassa, josta saamme ihailla hienoja maisemia. Iltapäivällä matkamme jatkuu kohti kaakkoa, jossa sijaitsee neljä fantastista kalliokirkkoa. Tämän päivän päätämme lyhyehköön kävelyyn, jonka lopussa meitä odottaa tunnetuin ja ehkäpä myös kaunein näistä kirkoista, vaikuttava Bet Giyorgisin kirkko. 

Päivä 6 − Gondar ja Kuninkaallinen palatsi
Nyt on tullut aika jättää Lalibela ja edessämme on lentomatka Gondariin, Etiopian neljänneksi suurimpaan kaupunkiin. Gondarissa tutustumme lähemmin muun muassa kuninkaalliseen linna-alueeseen. Keisari Fasilides teki Gondarista Etiopian pääkaupungin vuonna 1636 ja pääkaupungin aseman se säilytti aina 1800-luvun loppupuolelle saakka. Näiden vuosien aikana kaupunkiin rakennettiin useita palatseja, muun muassa Keisarin palatsi, joka on palatseista suurin ja samalla myös vanhin. Palatsin arkkitehtuurissa yhdistyvät vahvasti hindulaiset, arabialaiset ja jopa eurooppalaiset piirteet. Täältä löytyy myös Debre Berhan Selassien kaunis kirkko, jonka katon sanotaan olevan kaikista Etiopian kirkkojen katoista se kaunein. Gondariin majoitumme yhdeksi yöksi.

Päivä 7 − Gelada-paviaanit
Aikaisin aamulla ajelemme Simienin kansallispuistoon, joka on päätynyt Unescon maailmanperintölistalle jo vuonna 1978. Ajoreittimme on ikimuistoinen, reitin varrelle jää niin korkeita vuoria kuin mahtavia laaksojakin. Mitä ylemmäs matkamme käy, sitä dramaattisemmiksi maisemat muuttuvat. Majoittaudumme kahdeksi yöksi hotelliin, joka sijaitsee 3 260 metriä merenpinnan yläpuolella ja on näin ollen korkeimmalle paikalle rakennettu hotelli Etiopiassa. 

Lounaan jälkeen patikoimme kansallispuistoon yhdessä englanninkielisen luonto-oppaan kanssa. Luonto ympärillämme on sanoinkuvaamattoman kaunista. Kävelemme ylöspäin pitkin kauniita polkuja ja pysähdymme nauttimaan henkeäsalpaavista maisemista. Alueella viihtyvät endeemiset gelada-paviaanit, joiden elämää mitä suurimmalla todennäköisyydellä saamme seurata. Ne elävät suurissa laumoissa ja tuntuvat olevan hyvin kesyjä, ne eivät juuri välitä meidän läsnäolostamme. Vaellusreittimme kestää kolmisen tuntia – vaellamme melkoisen korkealla, joten on tärkeää muistaa patikoida rauhalliseen tahtiin ja juoda riittävästi. Mikäli haluat valita lyhemmän reitin, sekin onnistuu. Simienin kansallispuistoon majoitumme kahdeksi yöksi.

Päivä 8 − Luontopatikka Simienissä
Varhain aamulla otamme kurssin kohti Chenekiä, jossa meille tarjoutuu erinomainen tilaisuus nähdä muun muassa endeeminen etiopialainen kauris ja upea partakorppikotka. Matkamme jatkuu yhä ylemmäs, täällä taas viihtyy etiopialainen endeeminen susi. Lounaan jälkeen teemme lyhyemmän kävelyn paikalliseen kylään, jossa tutustumme alueella harjoitettaviin elinkeinoihin, kuten kudontaan, valutöihin ja oluen valmistukseen. Päivän ohjelmaan kuuluu myös paikallinen kahviseremonia. Kävelemme takaisin Chenekiin ja on tullut aika palata takaisin hotellille raikkaan ja kokemusrikkaan ulkoilupäivän jälkeen. Päivän kokemuksia voimme vaihtaa yhteisen illallisen äärellä. Ei ole ollenkaan epätavallista, että lämpötila näillä korkeuksilla laskee nollan paikkeille. Ilman ollessa kirkas, avautuu eteemme kaunis tähtitaivas.

Päivä 9 − Matkanpäätösillallinen ja kotimatka
Ajelemme bussilla jo meille tuttuun Gondarin kaupunkiin, josta matkamme jatkuu maan sisäisellä lennolla Addis Abebaan. Iltapäivän aikana näemme vielä lisää Addis Abeban kaupunkia ja sinulle jää vielä hetkinen aikaa vaikkapa tuliaisostosten tekemiseen. Nyt suuntaamme kohti kiertomatkamme viimeistä hotellia, ennen kotimatkaa. Matkamme Etiopiassa päättyy yhteiseen matkanpäätösillalliseen – ennen illallista ehdit vielä käydä suihkussa ja pakata kotimatkaa varten. Illallisen yhteydessä näemme värikkään paikallisen tanssiesityksen. 

Nautittuamme maukkaan illallisen lähdemme kohti lentokenttää. On tullut aika sanoa hyvästit Etiopialle, ainakin tällä kertaa, ja kotimatka alkaa.

Päivä 10 − Saapuminen Helsinkiin
Helsinkiin saavumme toivottavasti monen monta uutta kokemusta rikkaampana. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa sinut uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen lento Helsinki – Addis Abeba
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti (ilmastoitu bussi)
• Majoitus
• 8 aamiaista
• 8 lounasta
• 9 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Paikallinen luonto-opas Simienin kansallispuistossa
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Matka Helsingistä Etiopiaan alkaa. Lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 2
Saapuminen Addis Abebaaan. Bussikuljetus lentokentältä hotellille, jossa suihkumahdollisuus. Lyhyehkö kaupunkikiertoajelu sisältäen käynnit Enoto-vuorella ja kansallismuseossa. Maan sisäinen lento Addis Abeba – Aksum. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Aksumissa.

Päivä 3
Kokopäiväretki Aksumissa. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 4
Bussikuljetus hotellilta Aksumin lentokentällle. Maan sisäinen lento Lalibelaan. Bussikuljetus lentokentältä Laibelan kirkkoalueelle ja ja tutustumista lähemmin Lalibelaan. Ajomatka noin 11 km ja 45 minuuttia. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Lalibelassa.

Päivä 5
Kokopäiväretki Lalibelan kalliokirkoille ja bussimatka Yimrehane Kristoksen kirkolle (noin kolme tuntia). Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 6
Bussikuljetus Lalibelan lentokentälle. Maan sisäinen lento Lalibelasta Gondariin. Vierailu linna-alueella. Aamiainen, lounas ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Gondarissa.

Päivä 7
Retki Gondarista Simienin kansallispuistoon, bussi noin 150 km ja nelisen tuntia. Kolmen tunnin kevyehkö vaellus Simien-vuorella. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä kansallispuiston alueella.

Päivä 8
Retki Chenekiin, bussi noin 45 minuuttia / suunta, iltapäivävaellus ja vierailu etiopilaisessa maaseutukylässä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 9
Simien – Gondar, bussi noin 150 km ja nelisen tuntia. Maan sisäinen lento Gondarista Addis Abebaan. Kaupunkikiertoajelu jatkuu Addis Abebassa. Suihkumahdliisuus. Aamiainen, lounas ja matkanpäätösillallinen. Kansantanssiesitys. Lentomatka kohti Suomea ja Helsinkiä alkaa. Lennolla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 10
Saapuminen Helsinkiin. Lennolla tarjoiltavat ateriat.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Addis Abeba, muut ohjelman mukaiset kuljetukset, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa hotellissa,  Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Passi ja viisumi
Passin tulee olla voimassa Etiopian matkan ajan ja 6 kuukautta maahan saapumisen jälkeen. Suomen kansalaiset tarvitsevat Etiopiaan viisumin. Viisumin voi hankkia Addis Abeban lentokentältä sinne saavuttaessa ja sen hinta on noin USD 50. Jonottamiseen kannattaa varautua. 

Lähin Etiopian suurlähetystö sijaitsee Tukholmassa, josta voi hakea viisumin etukäteen. 

Yhteystiedot: Puhelinnumero: +46 86608177 ja sähköpostiosoite: ethemb.consular@telia.com.

Matkaohjelma ja hotellit
Matkaohjelman hotellitiedot ovat alustavia ja hotelli voi vaihtua toiseen ilman, että se vaikuttaa matkaohjelman sisältöön. Vahvistamme hotellitiedot noin kuukausi ennen lähtöä.

Hotellien taso Etiopiassa ei ole yhtä korkea kuin useissa muissa maissa, esimerkiksi lämmintä vettä ei välttämättä ole aina saatavilla.

Saapumisen ja lähdön yhteydessä käytämme Magnolia Hotelia (tai vastaavaa), joka antaa meille mahdollisuuden virkistäytyä ja vaihtaa vaatteita.

Valuutta
Etiopian valuutta on birr (ETB). Valuuttaa ei saa Suomesta. Addis Abeban lentokentälä on valuutanvaihtopiste. Matkakassa kannattaa ottaa erikokoisina Yhdysvaltain dollareina. Etiopian paikallista valuuttaa saattaa olla vaikea vaihtaa takaisin Yhdysvaltain dollareiksi.

Luottokortit hyväksytään melko yleisesti (Visa ja Master Card) ja niillä voi nostaa rahaa myös pankkiautomaateista, pankkiautomaattien toiminnoissa esiintyy kuitenkin valitettavan usein häiriöitä.  

Juomarahat

Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin ETB 1500 (noin EUR 46) / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto, vaatetus ja varustus
Etiopiassa vallitsee trooppinen ilmasto. Korkeuserot maassa aiheuttavat myös selviä eroja lämpötiloissa. Addis Abebassa eli maan pääkaupungissa päivälämpötilat ovat matalampia kuin muuaalla maassa, pääkaupunki sijaitsee noin 2 400 metrin korkeudessa. Lämpötila nousee kuitenkin päivällä tavallisesti yli 20 plusasteen. Mitä matalammalle mennään, sitä korkeammaksi nousevat myös lämpötilat. Aavikolla on kaikkein kuuminta. Mukaan kannattaa pakata myös lämpimiä vaatteita, illalla ja yöllä lämpöitlat laskevat jonkin verran. Simien-vuoren alueella, joka sijaitsee yli 3000 metriä merenpinnan yläpuolella laskee lämpötila tavallisestoi noin -2 asteeseen yöllä, päivälämpötilan ollessa noin 18 asteen paikkeilla. Etiopiassa on kaksi sadakautta, toinen lyhyempi ja toinen taas pidempi. Lyhyempi sadakusi ajoittuu helmikuusta maaliskuuhun ja pidempi taas kesäkuusta syyskuuhun.   

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Kestävät, helposti pestävät puuvillavaatteet sopivat hyvin päiväretkille. Takki tai lämmin pusero ja pitkät housut voivat olla tarpeen aikaisin aamulla ja viileinä iltoina. Suosittelemme käytännöllisiä, matalakorkoisia kenkiä kävelyretkiin kaupungeissa ja luonnossa (lenkkikengät ovat suositeltavat kun vaellamme Simien-vuorella.) Kirkkoihin sisään mentäessä tulee kengät riisua pois. Auringolta suojaava päähine, aurinkolasit, kiikarit sekä tietysti kamera, muistikortteja ja vara-akku kannattaa ottaa mukaan. Sadetakki tai ainakin sateenvarjo voi olla myös tarpeen. Mukaan kannattaa pakata myös hyttysmyrkky, taskulamppu ja kosteuspyyhkeitä.

Matkapuhelin ja Internet
Matkapuhelin toimii Etiopiassa suhteellisen hyvin. Useimmissa hotelleissa on käytössä maksuton wifi, joka on kuitenkin usein hyvin hidas. Simien-vuoren alueella kannattaa varauauta siihen, että matkapuhelin eikä myöskään internetyhteys toimi.

Verkkojännite
220 V, adapteria tarvitaan.

Muuta
Lue lisää Etiopiasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Etiopia on yksi maailman köyhimmistä maista, joka näkyy muun muassa hotellien ja bussien tasossa sekä maan kehittymättömässä infrastruktuurissa. Tämän kaiken korvaa kuitenkin Etiopian mielenkiintoinen kulttuuri, upea luonto ja valloittavat ihmiset!

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose