Aidosti erilainen Etelä-Italiakohokohtana Euroopan kulttuuripääkaupunki Matera

Matkamme aikana vierailemme useassa hurmaavassa kylässä italialaisen saapikkaan kärjessä. Tutuiksi tulevat Alberobello ja sen erikoiset trullitalot, valkoinen Ostunin kylä, barokkikaupunki Lecce ja erikoinen luolakaupunki Matera. Sen lisäksi, että Matera on löytänyt paikkansa Unescon maailmanperintöluettelossa, valittiin se vuoden 2019 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Lähde tutustumaan kanssamme miellyttävällä tavalla erilaiseen Etelä-Italiaan.

Tärkeää tietoa

Maat: Italia

Matkatyyppi: Ruoka- ja viinimatka - Kiertomatka

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 18-24 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Pompeijin arkeologinen kaivausalue
 • Castellanin luolat
 • Alberobellon trullikaupunki
 • Leccen barokkikaupunki
 • Materan luolakaupunki

Päiväohjelma
2022

Päivä 1 − Saapuminen Italiaan

Mielenkiintoinen viikkomme on alkamassa ja saavuttuamme Napolin lentoasemalle tapaamme Tema-oppaan, joka toivottaa meidät tervetulleeksi Etelä-Italiaan. Lentokentältä ajelemme kohti Napolin keskustaa, jossa sijaitsee kiertomatkamme ensimmäinen hotelli.

Päivä 2 − Pompeiji − Martina Franca

Aamiaisen jälkeen otamme suunnan kohti kuuluisaa Pompeijia ja sen ainutlaatuisia raunioita − yksi tämän matkan kohokohdista. Arkeologiset kaivaukset alueella alkoivat jo vuonna 1748 ja jatkuvat edelleenkin. Tänä päivänä meillä on kirjaimellisesti mahdollisuus “sukeltaa” antiikin aikaiseen maailmaan ja nähdä kuinka roomalaiset elivät arkipäiväänsä. Kävelemme pitkin katuja ja jalkakäytäviä, jotka rakennettiin jo antiikin aikana. Kävelymme aikana näemme erilaisia rakennuksia, kuten temppeleitä, kauppapaikkoja, kylpylöitä ja asuinrakennuksia, joiden koristeluun on käytetty niin mosaiikkia kuin freskojakin.Etelä-Italia on tunnettu monista valloittajista, jotka kaikki ovat jättäneet oman leimansa paikalliseen kulttuuriin, muun muassa arkkitehtuuriin ja ruokakulttuuriin. Etelä-Italialaisen keittiön herkut ovat vähintäänkin yhtä maukkaita kuin muualla päin Italiaa. Italialaiset ovat usein sitä mieltä, että juuri Etelä-Italiassa saa vielä enemmän vastinetta rahalle paikallisten herkkujen maailmassa. Mitä syvemmälle Etelä-Italiaan saavumme, sitä selvemmän eron huomaat italialaisissa, he muuttuvat huomattavasti vieraanvaraisemmiksi. Ja jos osaat tai opettelet muutaman sanan italiaa, on vastaanotto vieläkin lämpöisempi. Santa Marinan kaupunki, joka on nyt tukikohtamme, on tunnettu useista rokokootyyliä edustavista rakennuksistaan. Yksi Santa Marinan arkkitehtoonisista harvinaisuuksista on vaikuttava Palazzo Ducale, joka toimii tänä päivänä kaupungin raatihuoneena. Rakennuksen on suunnitellut yksi Italian kuuluisimmista arkkitehdeista, kuvanveistäjä Gian Lorenzo Bernini. Hänen nimensä nousee esille etenkin kun puhutaan barokkityylisistä rakennuksista, useimmat hänen taidonnäytteistään löytyvät kuitenkin Roomasta.

Päivä 3 – Castellanan tippukiviluolat ja Alberobello 

Aamiaisen jälkeen on aika kokea jotain ainutlaatuista, otamme kurssin kohti Apulian suosituinta vierailukohdetta. Kuuluisat Castellanan luolat eivät ole ainoastaan Italian upeimmat luolat, vaan tämä vaikuttava luolien sarja on myös yksi Euroopan näyttävimpiä. Sekä stalagmiitit että stalagtiitit ovat uskomattoman kauniita näissä luolissa. Itse tippukivi on puikkomainen muodostuma kalkkikiviainesta. Niiden muodostuminen voi kestää jopa tuhansia vuosia. Nämä luolat löysi juuri luolien tutkimiseen erikoistunut Franco Anelli vuonna 1938. Tähän päivään saakka luolia on tutkittu ja turvallisiksi todettu noin 30 kilometrin pituiselta matkalta. Päästäksemme nauttimaan tippukiviluolien kauneudesta teemme maanalaisen tutkimusretken, jonka aikana meille selviää myös tippukivien muodostumisprosessi. Päivämme jatkuu luonnonmukaisella italialaisella maatilalla, jossa nautimme perinteisen “maanantailounaan”. Pasta on tapana valmistaa itse, samoin kuin itse leivottu maalaisleipä puulämmitteisessä uunissa. Raaka-aineet ovat luonnollisesti peräisin omalta tilalta.Iltapäivän aikana vierailemme Alberobellossa, joka on tunnettu hauskan näköisistä trullitaloistaan. Trullitalot ovat väriltään valkoisia, muodoltaan pyöreitä ja niiden katot ovat kartiomaisia. Ne on rakennettu ilman laastia, latomalla kalkkikiven kappaleita päällekkäin. Tähänkin löytyy omat syynsä. Legendan mukaan talot rakennettiin näin, jotta oltaisiin vältytty verojen maksuilta – veroja tuli maksaa kiinteästi tietylle paikalle rakennetuista taloista. Trullitalo oli helppo purkaa nopeasti, jos veroviranomainen sattui tulemaan paikalle. Trullitalot rakennetaan edelleen perinteisiä rakennusmenetelmiä noudattaen. Alberobellon trullitalot ovat löytäneet tiensä Unescon maailmanperintöluetteloon.

Päivä 4 – Locorotondo ja Ostuni 

Alberobellon viereinen kylä Locorotondo on alueen keskus. Samalla se on tärkeä viinialue, jolla tuotetaan valkoviiniä. Viinin lisäksi se on tunnettu erinomaisesta oliiviöljystään. Kuin arkkitehtooninen jalokivi, oliivilehtojen ja kukkuloiden yläpuolella sijaitsee keskiaikainen Ostuni. Täällä voidaan katsoa trulli-alueen loppuvan ja hieman kuivempi alue, Salenton alue saa alkunsa. Ostuni on elämäniloinen kylä, joka suorastaan pursuaa vilkkaita baareja ja ravintoloita, omaten kuitenkin intiimin ja rentouttavan ilmapiirin. Kylän katedraali on todellinen ylpeyden aihe, sen julkisivussa yhdistyvät upealla tavalla goottilainen ja romaaninen tyyli. Vierailemme yhdessä katedraalissa, jonka jälkeen olokin on todennäköisesti mukavasti viilentynyt. Matkamme jatkuu bussilla loistavaan Lecceen − Etelä-Italian vastine Firenzelle. Hotellimme sijaitsee erinomaisella paikalla, kävelyetäisyyden päässä historiallisesta keskustasta.

Päivä 5–Lecce 

Aloitamme päivän tutustumalla lähemmin Lecceen, jonka kreikkalaiset rakensivat asuinpaikakseen. Leccestä muodostui kuitenkin nopeasti Rooman valtakunnan tärkeä keskus. 1600-1700-luvuilla kaupunkiin rakennettiin paljon omaleimaista barokkityyliä edustavia rakennuksia. Samoin kuin useissa muissakin kaupungeissa, roomalaisten alkuaikoina Leccessä vaikuttivat sekä kreikkalaiset että roomalaiset. Rooman keisari Hadrianus rakennutti kaupunkiin amfiteatterin, samoin kuin tien, joka yhdisti itse kaupungin ja sataman. Sataman keisari päätti nimetä itsensä mukaan − Porto di Adriano eli Hadrianuksen satama. Vanhan kaupunginmuurin sisäpuolella on paljon mielenkiintoista katseltavaa ja koettavaa, kaikki kävelyetäisyyden päässä. Kaupunkikävelymme aikana näemme barokkimonumentteja, kauniita palatseja ja muita merkittäviä rakennuksia. Aikaa jää myös omille tutkimusretkille tai vaikkapa ostoksille. Päivän lounaan nautimme viinitilalla. Palaamme takaisin Lecceen, jossa Sinulla on loppupäivä vapaata omille aktiviteeteille. Suosittelemme iltakävelyä tässä romanttisesti valaistussa kaupungissa.

Päivä 6 – Unescon kaupunki Matera 

Nyt on tullut aika jättää keskiaikainen Lecce ja matkaamme kohti naapurimaakuntaa Basilicataa. Nykyaikainen Matera sijaitsee ylätasangolla, kun taas historiallinen kaupunginosa muodostuu huokoisesta kalliosta, johon on kaiverrettu niin asuntoja kuin kirkkojakin, kirkkoja jopa noin 130. Sekä asunnot että kirkot ovat olleet käytössä jo vuosituhansia. Historiallisessa osassa Materaa talot on rakennettu rinteeseen niin, että kadut kulkevat alapuolella sijaitsevien talojen ”katoilla”. Vasta 1950-luvulla italialaiset poliitikot tunnustivat, että alueella asuttiin yhä tällä oudolla tavalla. Uusia kortteleita alettiin rakentaa 1960-luvulla ja vanhan kaupungin asukkaita pakotettiin muuttamaan tältä alueelta pois. Vuonna 1993 Matera pääsi Unescon maailmanperintöluetteloon. Tämä ja tuki EU:lta auttoi Materaa säilyttämään sen suuren kulttuurihistoriallisen arvon. Ohjelmassamme on yhteinen kaupunkikävely ja tällä kertaa meillä on tilaisuus kokea todella erilaisen kaupungin ilmapiiri. Ennen matkamme jatkumista Paestumiin, nautimme Materassa lounaan.

Päivä 7 – Paestum ja mozzarellaa 

Kiertomatkamme viimeisenä päivänä teemme mielenkiintoisen retken Paestumin kaupunkiin. Kreikkalaiset siirtolaiset perustivat kaupungin jo 600-luvulla ennen ajanlaskumme alkua. Kaupungista kehittyi merkittävä kauppakaupunki, joka kuului niin kutsuttuun Magna Greciaan, “Great Greece”. Magna Grecia koostui useista antiikin Kreikan kaupungeista, jotka sijaitsivat Italian niemimaalla. Doorilaisia temppeleitä rakennettiin tärkeimmille jumalille − Apollonille, Athenelle ja Poseidonille. Tutustuttuamme Paestumin arkeologiseen alueeseen matkamme jatkuu puhvelifarmille, jossa saamme tietää enemmän vesipuhveleiden elämästä – samalla meille tarjoutuu tilaisuus nähdä, kuinka aitoa italialaista mozzarellaa valmistetaan. Täällä saamme nauttia myös päivän lounaan, jonka valmistamiseen on käytetty maatilan omia herkkuja.

Päivä 8 – Kotimatka 

Aamiaisen jälkeen on aika sanoa hyvästit Etelä-Italialle, ainakin tällä kertaa, ja vuorossa on bussikuljetus Napolin lentoasemalle. Samalla haluamme kiittää tästä kerrasta, ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki – Napoli
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 3 lounasta
• 5 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1

Reittilento Helsinki – Napoli. Bussikuljetus Napoliin, noin 8 km. Hotelliyöpyminen Napolissa. Tervetuloillallinen.

Päivä 2

Napoli – Pompeiji – Martina Franca, bussi noin 333 km. Vierailu Pompeijissa. Hotelliyöpyminen Martina Francassa. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 3

Martina Franca – Castellana – Alberobello – Martina Franca, bussi noin 80 km. Vierailut Castellanan tippukiviluolilla ja Alberobellossa.

Päivä 4

Martina Franca – Locorotondo – Ostuni – Lecce, bussi noin 130 km. Vierailut Locorotondosssa ja Ostunissa. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 5

Lecce – Scorrano (meno-paluu), bussi noin 70 km. Kaupunkikävely Leccessa. Aamiainen ja lounas viinitilalla.

Päivä 6

Lecce – Matera – Paestum, bussi noin 385 km. Vierailu Materassa. Kaksi hotelliyöpymistä Paestumissa. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 7

Vierailu Paestumissa. Aamiainen ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 8

Paestum – Napolin lentoasema, bussi noin 120 km. Aamiainen.

Italia

Asukasluku: 58 milj.
Pinta-ala: 301 230 km²
Uskonto: Roomalaiskatolisia 85 %, lisäksi mm. muslimeja, protestantteja, Jehovan todistajia, buddhisteja ja juutalaisia.
Valuutta: Euro
Kieli: Italia sekä vähemmistökielet sardinia, latina, saksa, ranska, albanian kieli, sloveenin kieli ja kreikka
Aikaero: Suomen aika -1 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakaiset reittilennot Helsinki – Napoli, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta)

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Euro (EUR).

Pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useimmissa paikoissa ja niillä voi nostaa käteistä pankkiautomaateista monissa pienemmissäkin kaupungeissa. Mukaan kannattaa kuitenkin ottaa myös käteistä ainakin ensimmäisiä päiviä varten, jottet joudu heti etsimään pankkiautomaattia.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa ottaa huomioon muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), juomarahat, kahvit ja virvokkeet sekä matkamuistot.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 30 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kesää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Matkan aikana vierailemme sekä kaupungeissa että maaseudulla, joten pakkaathan mukaan sopivat vaatteet ja mukavat kengät kävelyretkillemme. 

Pakkaa mukaan siis säähän ja luonnossa ja kaupungissa liikkumiseen sopivia vaatteita, myös lämpimämpi pusero tai takki sekä sadetakki. Tärkeää on, että mukana on mukavat, pitäväpohjaiset kengät. Sillä vaikka tämä ei ole vaellusmatka, kävelemme päivittäin yhdestä neljään kilometriä kaupungeissa, vierailukohteissa ja illallisille mennessämme. Ota mukaan myös pieni selkäreppu ja muista aurinkovoide.

Lue lisää Italiasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Ruoka- ja viinimatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.