Uutuus

Pyöräillen Toscanasta RoomaanPitkin Via Francigenaa

Aloitamme pyöräilyviikkomme Tornikaupunkina tunnetusta San Gimignanosta. Pyöräilemme pitkin kuuluisaa Via Francigenaa, jota pitkin aikoinaan ovat kulkeneet niin kauppiaat, sotilaat kuin pyhiinvaeltajatkin, matkalla Canterburysta Roomaan. Reittimme varrelle jää toinen toistaan upeampia maisemia. Ensin Toscanan idylliset maalaismaisemat kukkuloineen, joita seuraavat Lazion ainutlaatuiset vuoristomaisemat, kunnes saavumme Roomaan ja kuuluisalle Pietarin aukiolle. Viikon aikana saamme nauttia sekä italialaisesta vieraanvaraisuudesta että maailman kuuluista italialaisista herkuista.  

Tärkeää tietoa

Maat: Italia

Matkatyyppi: Pyöräilymatka - vaikeustaso 3, vaativa

Matkan pituus: 9 päivää

Ryhmän koko: 14-18 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Vaihtelevat pyöräilyreitit
 • Toscanan ainutlaatuiset maisemat
 • Kaunis Siena
 • Paikalliset viininmaistajaiset
 • Saapuminen Pietarin aukiolle Roomaan

Päiväohjelma
Syksy 2020 (lähtö:26.9.2020)

Päivä 1 – Saapuminen Pisaan

Matka kohti Pisaa alkaa ja Pisaan saavutteassa tapaat lentoasemalla Tema-oppaan. Kun koko ryhmä on koossa, on vuorossa bussikuljetus viehättävään San Gimignanon kaupunkiin, jonka historiallinen keskusta on ansaitusti päässyt myös Unescon maailmanperintöluetteloon. Asumme kauniilla alueella, hieman kaupungin ulkopuolella. Ilta on vapaa omille tutkimusretkille San Gimignanon kaduilla ja kujilla, tai vaihtoehtoisesti voit rentoutua hotellissa.

Päivä 2 – San Gimignanosta Sienaan (noin 50 km)
Nyt on tullut aika hypätä satulan selkään ja aloittaa viikkomme ensimmäinen pyöräilyosuus. Pyöräilemme kohti etelää pitkin Via Francigenaa. Saamme nautiskella rauhallisista teistä, jotka vievät meidät läpi metsien ja kukkuloiden silmiä hivelevän kauniissa toscanalaisissa maisemissa. Päivän pyöräilytiet vaihtelevat hyvin hoidetuista sorateistä asfaltoituihin vähäliikenteisiin maaseututeihin.

Ennen kuin saavumme päivän päämääräämme, Sienaan, pysähdymme virkistävälle tauolle Monteriggionissa Palion aukiolla. Lisäenergiaa saaneina poljeskelemme kohti hotelliamme Sienassa. Ilta on varattu omille aktiviteeteille. Tema-opas antaa mielellään illallisravintolavinkkejä!

Päivä 3 – Sienasta San Quiricoon (noin 55 km)
Aamiaisen jälkeen pyöräilemme Sienan antiikkisten kaupunginporttien läpi, jonka jälkeen reittimme jatkuu pitkin Via Francigenaa. Poljemme Sienasta etelään, Crete Senesin alueella. Pyöräilyreittimme kulkevat niin vuoristoteitä kuin laaksojakin ja nyt saamme nautiskella todella klassisista Toscanan maisemasta.

Kauniissa Buonconventon kauoungissa pidämme levähdystauon. Halukailla on mahdollisuus vierailla kaupungin antiikkisella puolustusmuurilla. Päivä viimeinen pyöräilyosuutemme päättyy pittoreskiin San Quiricon kylään, jossa vietämme seuraavan yön.

Päivä 4 – San Quiricosta Radicofaniin (noin 36 km)
Aamiaisen jälkeen on tullut aika jättää San Quiricon kylä ja nyt pyöräilemme kohti Orcia-laaksoa, pitkin rauhallisia teitä, kunnes saaavumme keskiaikaiseen Bagno Vignonin kylään, joka on tunnettu sen parantavista kylpylöistä ja siellä aikoinaan asuneita vesinymfeistä.

Levähdystauon jälkeen jatkamme matkaa kohti Orcian laaksossa, jossa jää myös omaa aikaa tutustua tähän Unescon maailmanperintökohteeseen Orciadalen (Valle D’Orcia), jonka kauneus ei lakkaa hämmästyttämästä siellä vierailijoita.

Nyt on aika jatkaa matkaa päivän päämääräämme Radicofaniin. Pyöräilemme pitkin ylämäkeä, kunnes saavumme huipulle, jossa pieni keskiaikainen Radicofanin kylä sijaitsee. Saavuttuamme perille on loppupäivä varattu omille tutkimusretkille tässä pienessä viehättävässä kaupungissa.

Päivä 5 – Radicofanista Bolsenaan (noin 55 km)
Radicofanista pyöräilyreittimme jatkuu pitkin Via Cassiaa, vanhaa roomalaista tietä, kohti Roomaa. Mukulakivistä tietä ympäröivät ikimuistoiset maisemat, joita hallitsee Monte Amiatan tulivuori.

Pysähdymme Acquapedentessa, joka voi ylpeillä sen upealla Basilikalla, paikallisittain Basilica del Santo Sepolcro (Pyhän haudan kirkko). Legendan mukaan kiviä, joissa on Jeesuksen pyhää verta, olisi säilytetty täällä.

Nyt on aika nousta taas satulan selkään ja matkamme jatkuu kohti Laziota ja sen kaunista Bolsenanjärveä. Maisemat muuttuvat hetki hetkeltä upeammiksi, mitä lähemmäksi Bolsenaa laskeudumme. Pyöräilyreittimme lopussa näemme sekä kauniita metsiä että oliivilehtoja. Poljettuamme perille Bolsenaan, voit tutkiskella kaupungin kapeita katuja ja sen linnaketta.

Päivä 6 – Bolsenasta Vetrallaan (noin 48 km)
Tämän päivän pyöräilyretkemme alkaa fantastisella reitillä läpi metsien ja oliivilehtojen, samalla kuin pyöräilemme Bolsenanjärven ympäri ja saavumme Lazion alueelle. Matkan varrelle jää alue, joka on tunnettu neitsytoliiviöljytuotannostaan (Extra virgin olive oil). Hiljalleen saavumme Montefiasconeen, jossa on mainio tilaisuus nauttia kupillinen maukasta italialaista kahvia joillakin kaupungin piazzoista.

Matkamme satulan selässä jatkuu maaseutumaisissa maisemissa ja saavumme Viterbon maakuntaan. Nyt on erinomainen tilaisuus pulahtaa jossain Bagnacciosin lämpöisessä ulkoilmaaltaassa. Täällä virkistäytyivät aikoinaan jo pyhiinvaeltajat matkalla Viterboohon. Viterbossa pysähdymme myös ihailemaan vaikuttavaa Paavien palatsia. Kulttuurisesti rikastuneina pyöräilemme nyt päivän päämääräämme Vetrallaan, jonne majoitumme yhdeksi yöksi.

Päivä 7 – Vetrallasta Campagnanoon (noin 47 km)
Aamiaisen jälkeen on aika nousta jälleen satulan selkään ja otamme kurssin kohti etelää. Pyörilemme läpi tihen metsikön, näemme idyllisiä maalaismaisemia ja pähkinäpensaiden täyttämiä peltoja. Poljemme ohi Torri d’Orlandon, hyljätyn luostarin raunioiden ja edelleen kohti Sutria. Sutrissa pysähdymme hetkeksi ja vierailemme roomalaisessa amfiteatterissa, jonka juure ulottuvat jo Keisari Augustuksen aikoihin.

Pyöräilypäivämme jatkuu kukkulaisen maaston merkeissä, ohitamme Monte Gelaton vesiputouksen – täydellinen paikka pienelle virkistäytymishetkelle. Päivän viimeinen lyhyehkö pyöräilyosuus on suhteellisen jyrkkää ylämäkeä. Seuraavan yön vietämme Campagnanossa.

Päivä 8 – Campagnanosta Roomaan (noin 50 km)
Nyt jätämme Campagnon taaksemme ja hetkisen pyöräiltyämme, saavumme Parco di Veicoon, joka on merkittävä luonnonsuojelu- ja kulttuurinen suojelukohde Rooman ulkopuolella. Täällä pysähdymme hetkiseksi Formellon kylässä, joka on tunnettu kauniista keskiaikaisista rakennuksistaan.

Alamme lähestyä pikku hiljaa mahtavaa Roomaa ja myös liikenne muuttuu vilkkaammaksi. Me pyöräilemme kuitenkin rauhallisemmalla tiella, joka kulkee pitkin Tevere-jokea. Nyt saamme vielä nautiskella satulan selästä hienoista maisemista, polkiessamme pitkin joen rantaa, kohti Vatikaanin portteja.

Pyöräilyviikkomme pitkin pyhiinvaellustie Via Francigenaa lähenee loppuaan saapuessasmme Rooman Pietarinaukiolle, jolla voimme ihailla sitä ympäröivää loisteliasta arkkitehtuuria. Ilta Roomassa on varattu omille tutkimusretkille.

Päivä 9 – Kotimatka
Aamiaisen jälkeen on aika lähteä kohti Rooman lentoasemaa, toivottavasti monen monta kokemusta ja muistoa rikkaampana. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen jännittävään maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Lennot Helsinki – Pisa ja Rooma – Helsinki
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 8 aamiaista
• 7 retkilounasta
• Polkupyörän vuokraus
• Huoltoauto
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lentomatka Pisaan. Bussikuljetus San Gimignanoon, noin1,5 tuntia. Yksi hotelliyöpyminen San Gimignanossa. Tervetuloillallinen.

Päivä 2
Pyöräilyä San Gimignanosta Sienaan, noin 50 km. Aamiainen ja lounas. Yksi hotelliyöpyminen Sienassa.

Päivä 3
Pyöräilyä Sienasta San Quiricoon, noin 55 km. Aamiainen ja lounas. Yksi hotelliyöpyminen San Quiricossa.

Päivä 4
Pyöräilyä San Quiricosta Radicofaniin, noin 36 km. Aamiainen ja lounas. Yksi hotelliyöpyminen Radicofanissa.

Päivä 5
Pyöräilyä Radicofanista Bolsenaan, noin 55 km. Aamiainen ja lounas. Yksi hotelliyöpyminen Bolsanossa.

Päivä 6
Pyöräilyä Bolsanosta Vetrallaan, noin 48 km. Aamiainen ja lounas. Yksi hotelliyöpyminen Vetrallassa.

Päivä 7
Pyöräilyä Vetrallasta Campagnanoon, noin 47 km. Aamiainen ja lounas. Yksi hotelliyöpyminen Campagnanossa.

Päivä 8
Pyöräilyä Campagnanosta Roomaan, noin 50 km. Aamiainen ja lounas. Yksi hotelliyöpyminen Roomassa.

Päivä 9
Bussikuljetus Rooman lentoasemalle, noin 1 tunti. Kotimatka Helsinkiin. Aamiainen.

Italia

Asukasluku: 58 milj.
Pinta-ala: 301 230 km²
Uskonto: Roomalaiskatolisia 85 %, lisäksi mm. muslimeja, protestantteja, Jehovan todistajia, buddhisteja ja juutalaisia.
Valuutta: Euro
Kieli: Italia sekä vähemmistökielet sardinia, latina, saksa, ranska, albanian kieli, sloveenin kieli ja kreikka
Aikaero: Suomen aika -1 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Reittilenneot Helsinki – Pisa ja Rooma – Helsinki, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut, kaikki ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Valuutta
Euro (EUR)

Tavallisimmat luottokortit toimivat useimmissa pankkiautomaateissa ja käyvät maksuvälineenä. Kannattaa ottaa matkakassaan mukaan käteistä ainakin matkan ensimmäisiä päiviä varten, jotta et heti joudu etsimään pankkiautomaattia.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelmassa mainitut ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 25 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä voi olla viileää ja sateistakin, joten kevyt villapusero tai takki sekä sadeasu tai ainakin voivat olla paikallaan. 

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Muistathan ottaa mukaan mukavat kengät, joissa jaksat kävellä kaupungeissa ja nähtävyyksiä katselemassa.

Lue lisää Italiasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi , Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

TÄRKEÄÄ TIETOA PYÖRÄILYMATKOISTA JA VALMISTAUTUMISESTA PYÖRÄILYMATKAAN!
Nauttiaksesi pyöräilymatkasta ja saadaksesi siitä kaiken irti kannattaa tutustua seuraaviin vinkkeihin ja ohjeisiin.

Pyöräilytottumus
Pyöräilymatkamme on luokiteltu vaativuustason mukaan kolmeen luokkaan. Useimmat matkat ovat vaativuustasoltaan kohtalaisia, keskivaativia, jolloin päiväetappien pituus vaihtelee 20 km ja 65 km välillä ja korkeuserot ovat kohtuullisia. Näille matkoille riittää normaali peruskunto ja tottumus pyöräilyyn. Kannattaa tehdä harjoituksen vuoksi muutama pidempi 20–30 km pyörälenkki ennen matkaa, mieluiten pyörällä jossa on käsijarrut.

Polkupyörät
Polkupyörät toimitetaan hotellille ennen ensimmäistä pyöräilyä ja matkan päätteeksi ne jätetään viimeiseen hotelliin. Mahdollisista poikkeuksista toimituksessa tai palautuksessa kerrotaan matkan esittelyssä.

Polkupyörät tällä matkalla ovat hybridipyöriä/Citypyöriä, joissa on käsijarrut (esimekiksi, Scott Sportster). Pyörien mukana tulee pienehkö pyöräilylaukku ja pyörissä on teline vesipullolle. Pyörien runkojen koko vaihtelee (juuri sinulle sopivan kokoinen pyörä määräytyy pituutesi mukaan). 

Jos käytät pyöräilykenkiä, voit lainata SPD-polkimia, ilmoitathan tästä meille jo varauksesi yhteydessä. Suosittelemme kuitenkin, että otat omat jo sinulle tutut polkimet mukaasi, asennamme ne paikan päällä.

E-pyörä on mahdollista saada tälle matkalle lisämaksusta, joka on 70 EUR / henkilö.

Huoltomekaanikko on tarkistanut polkupyörän kunnon ennen sen toimitusta.

Tavallinen pyöräilypäivä
Aamiaisen jälkeen ryhmä kokoontuu käymään oppaan johdolla läpi päivän etapin ja matkan varrelta löytyvät kohokohdat. Ryhmän koko on useimmiten alle 18 henkeä ja aamutapaamisen aikana on mahdollista jakaa ryhmä pienempiin ryhmiin, jotka pyöräilevät eri vauhtia. Näin voit vaikuttaa itse siihen, millainen päivästäsi vaativuuden suhteen tulee. Sen jälkeen noustaan pyörän selkään. Sovituissa paikoissa ryhmä kokoontuu taas yhteen pitämään vesi- tai lounastaukoa tai tutkimaan oppaan johdolla jotain nähtävyyttä. Päiväetappien pituus käy ilmi matkan ohjelmasta 

Ateriat
Aamiainen sisältyvät aina matkan hintaan, usein myös lounas. Lounaat ovat tavallisesti retkilounaita. Matkaohjelmasta löydät tarkemmat tiedot matkan hintaan sisältyvistä aterioista, myös mahdollisista päivällisistä ja esimerkiksi viininmaisteluista. Ravintolalounailla ja -illallisilla ruokajuomat eivät sisälly matkan hintaan, vaan maksat ne erikseen paikan päällä.

Matkatavarat ja huoltoauto
Matkatavarat (enintään 20 kg / henkilö) kuljetetaan puolestasi hotellista toiseen, ja tällä pyöräilymatkalla päiväetapeilla on mukana huoltoauto. Huoltoauton henkilökunta auttaa mahdollisissa ongelmatilanteissa, esimerkiksi pyörän kumin puhjetessa. Polkupyörät kuljetetaan huoltoautolla. Autossa on tilaa myös yhdelle -  kahdelle henkilölle, jos joku pyöräilyosuus tuntuu liian raskaalta, voi tämän osuuden matkustaa huoltoauton kyydissä. Huoltoauton henkilökunta huolehtii myös vesipullojen täyttämisestä.

Varustevinkit
Pakkaa mukaan pienehkö selkäreppu. Pyöräilyhousut tai geelipehmuste satulaan sekä pyöräilykäsineet ovat hyödylliset, mutta eivät pakollisia. Voit lainata pyöräilykypärän, mutta oma pyöräilykypärä on varmasti mukavampi, joten suosittelemme että otat sen mukaan. Epävakaisella säällä voi sade- tai tuulitakki olla tarpeen.

Pyöräilijän muistilista
Pyöräilymatkalle varustaudutaan luonnossa liikkumiseen, mutta mitään kalliita erikoisvarusteita ei tarvita. Alla on luettelo suositteluista varusteista, joista useimmat varmaan löytyvät kotoasi. Mahdolliset matkakohtaiset lisätiedot ja suositukset löydät matkan Hyvä tietää -otsikon alta.

– Pyöräilyhousut tai geelipehmuste satulaan

– Pyöräilykypärä 

– Pyöräilykäsineet

– Kevyet urheilukengät

– Lämmin pusero

– Sadeasu, tuulitakki

– Uima-asu

– Pienehkö selkäreppu

– Veitsi, haarukka ja lusikka

– Muki ja juomapullo

– Pullonavaaja ja korkkiruuvi

– Aurinkolasit ja -voide

– Pieni matka-apteekki

– Muistikirja ja kynä

– Kamera, muistikortteja ja laturi

– Pieni taskulamppu

Tärkeää muistaa
Muistathan ilmoittaa meille pituutesi varauaksen yhteydessä, jotta voimme varmistaa sen, että saat juuri sinulle sopivan pyörän. Tämän tiedon täytät Minun matkani -osiossa. Tarvitsemme tämän tiedon heti varauksen tekemisen jälkeen, mutta viimeistään kuukautta ennen lähtöpäivää.

Joitain reittejä voidaan joutua muuttaman muun muassa sääolosuhteiden takia. 

Pyöräilyreitit viikon aikana ovat vaihtelevia. Pyöräilyviikkoomme mahtuu myös pitkähköjä, melko jyrkkiä nousuja, samoin kuin sorateitä.

Päivä 1 

Saapuminen Italiaan ja Pisaan. Bussikuljetus San Gimgnanoon, ei pyöräilyä.

Päivä 2

Pyöräilyä San Gimignanosta Sienaan, noin 60 km.

Päivä 3

Pyöräilyä Sienasta San Quiricoon, noin 55 km.

Päivä 4

Pyöräilyä San Quiricosta Radicofaniin, noin 45 km.

Päivä 5

Pyöräilyä Radicofanista Bolsenaan, noin 60 km.

Päivä 6

Pyöräilyä Bolsenasta Vetrallaan, noin 55 km.

Päivä 7

Pyöräilyä Vetrallasta Campagnanoon, noin 50 km.

Päivä 8

Pyöräilyä Campagnanosta Roomaan, noin 50 km.

Päivä 9

Lue lisää TEMAn pyöräilymatkoista!

Bussikuljetus Rooman lentoasemalle ja kotimatka kohti Helsinkiä alkaa.

Tervetuloa TEMA-matkojen pöräilymatkalle ihanaan Italiaan! 

Hotelli/majoitus

 • Öiden lkm: 1
 • Osoite: Siena
 • Öiden lkm: 1
 • Osoite: San Quirico
 • Öiden lkm: 1
 • Osoite: Radicofani
 • Öiden lkm: 1
 • Osoite: Bolsena
 • Öiden lkm: 1
 • Osoite: Vetralla
 • Öiden lkm: 1
 • Osoite: Campagnano
 • Öiden lkm: 1
 • Osoite: Rom

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Pyöräilymatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.