Pyöräillen VenetossaGardajärvi ja Venetsia

Pyöräilymatkamme vie sinut Veneton maisemiin, vaikuttavan kauniiseen Dolomiittien vuoristoon sekä italialaisiin klassikoihin kuuluvalle Gardajärvelle. Matkan aikana pyöräilemme vuorenhuippujen katveessa, läpi peikkometsien ja viehättävien italialaisten pikkukaupunkien, mutta myös Veneton kumpuilevilla viiniviljelmillä. Käymme Cortinassa, Gardajärvellä, Trevisossa ja Venetsiassa, ja välillä maistelemme viinejä, proseccoa, grappaa ja oliiviöljyä.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/.

Tärkeää tietoa

Maat: Italia

Matkatyyppi: Pyöräilymatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 14-18 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Cortina d´Ampezzon olympiakaupunki
 • Proseccon valmistus
 • Pyöräily Gardajärvellä
 • Kaunis Trevison kaupunki
 • Käynti Venetsiassa

Päiväohjelma
Syksy 2019 

Päivä 1 – Matka alkaa
Matka alkaa reittilennolla Helsingistä Venetsiaan Marco Polon lentokentälle, joka on saanut nimensä historian sankarista kuten moni muukin lentokenttä Italiassa. Löytöretkeilijä Marco Polo asui Venetsiassa 1200-luvulla.

Kun lento on ylittänyt lumihuippuiset Alpit se alkaa laskeutua ja alla näkyvä maisema muuttaa luonnettaan. Jo laskeutuessasi Venetsiaan huomaat, että Veneton alue on jotain erityistä. Näet yksittäisiä maatilkkuja, kosteikkoja, kanavia ja suuren laguunin.

Lennon laskeuduttua ja noudettuasi matkatavarasi tapaat Tema-oppaan ja lähdemme yhdessä noin kahden tunnin bussimatkalle ylemmäs kohti Dolomiitteja. Dolomiitit sijaitsevat raja-alueella, jossa itävaltalainen ja italialainen kulttuuri sekoittuvat, mikä näkyy ruokakulttuurissa, arkkitehtuurissa ja kielessä. Vietämme kaksi yötä vanhemmassa mutta hyvin viehättävässä perhehotellissa kuuluisassa Cortina d’Ampezzon olympiakaupungissa. Illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen.

Päivä 2 – S. Vito di Cadore
Aamiaisen jälkeen tutustumme kaksipyöräisiin kulkupeleihimme ja lähdemme sitten ylös vanhalle rautatieasemalle. Sen ohi kulki aiemmin Dolomiittien rata, rautatie, joka yhdisti Calalzo di Cadoren, Cortinan ja Dobbiacon vuosina 1921–1964. Vanhan ratapohjan päälle on rakennettu mukava soratie, jota nykyään mielellään käyttävät niin patikoijat kuin pyöräilijätkin. Pyöräilymatkan ensimmäisenä päivänä poljemme tätä tietä pitkin S. Vito di Cadoren naapurikylään.

S. Vito on tunnettu erityisesti sitä ympäröivistä kauniista vuorista, mutta kylässä on myös kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoisia kirkkoja.

Nautimme raikkaasta vuoristoilmasta ja suurenmoisista näköaloista. Mosigojärven luona katamme sään salliessa esiin pidetyn Teman retkilounaan. Pyöräiltyämme takaisin Cortinaan sinulla on ilta omaa aikaa.

Päivä 3 – Dobbiaco ja Brunico
Hyvän aamiaisen jälkeen jätämme Cortinan ja pyöräilemme pohjoiseen päin. Tänäänkin reitti kulkee paikoin vanhalla ratapohjalla. Loiva ylämäki vie meidät aamupäivän aikana rauhalliseen tahtiin 300 metriä korkeammalle.

Poljemme vehreissä vuoristometsissä, joissa on vesiputouksia, siltoja ja näköalapaikkoja. Kaunis reitti, linnunlaulu ja idylliset, sinivihreät vuoristojärvet tekevät ihmeitä mielialalle. Cimabanchen solassa saavutamme reitin ja matkan korkeimman kohdan 1529 m ja nyt on hyvä pitää juomatauko.

Sen jälkeen nousemme taas pyörille ja jatkamme matkaa. Nyt pyöräillemme lähinnä alamäkeen. Aluksi ei edes tarvitse polkea. Olemme nyt yhdessä Dolomiittien suurenmoisemmista luonnonpuistoista, Fanes-Sennes-Braiesissa. Jonkun ajan päästä saavumme Landrojärvelle, ja saamme ihailla näkymiä vuorenhuipuille. Dobbiacojärven luona pysähdymme pidempään lounastauolle.

Iltapäivällä jatkamme matkaa Dobbiacon eli saksankieliseltä nimeltään Toblachin kylän läpi. Gustav Mahler ja hänen vaimonsa Alma Mahler vuokrasivat täältä kesäasuntoa. Mahler sävelsi Dobbiacossa suurimman osan yhdeksättä sinfoniaansa.

Päivän päättävä pyöräilyosuus kauniissa vuoristomaisemissa on helppo ja se vie meidät pitkin hyviä pyöräteitä leveään laaksoon. Myöhemmin iltapäivällä saavumme perille keskiaikaiseen Brunicon kaupunkiin, jossa vietämme seuraavan yön.

Päivä 4 – Novacellan luostari ja viininmaistelu
Tänään lähdemme Brunicosta ja pyöräilemme Novacellaan, jossa on 1100-luvulla rakennettu luostari. Nykyisin luostarissa asuu 18 augustiinolaismunkkia. Munkkijärjestö perustettiin vuonna 1256 ja sen kuuluisin jäsen oli Martti Luther.

Munkit valmistavat luostarissa mm. laatuviinejä ja pääsemme maistelemaan luostarin kellarissa paria luostarin valko- ja punaviiniä. Samalla nautimme kevyen lounaan, joka perustuu seudun erilaisiin paikallisiin ruokiin. Saamme maistaa mm. kinkkua, juustoja ja savustettuja makkaroita sekä tuoretta leipää.

Vierailun jälkeen jatkamme pyöräilyä Bressanonen pikkukaupunkiin, joka vuoteen 1919 kuului Itävalta-Unkarille. Huolimatta siitä, että kaupungista tuli italialainen, puhuu 70 % sen asukkaista edelleen saksaa. Täällä nousemme pyöriltä ja teemme kolmen tunnin junamatkan Gardajärvelle. Kun juna saapuu Peschiera del Gardaan, nousemme taas pyöriemme selkään ja poljemme viimeisen osuuden hotelliimme. Tänne Gardajärvelle saapuivat jo antiikin runoilijat, ja myöhemmin Goethe ja Maria Callas vain joitakin kuuluisia vieraita mainitaksemme. Ilmasto järvellä on ihastuttava, ja parin päivän ajan saamme nauttia siitä sekä alueen kauneudesta ja gastronomiasta.

Majoitumme siis kahdeksi yöksi Peschiera del Gardaan, jolla on monen muun italialaisen kaupungin tavoin pitkä ja mielenkiintoinen historia. Kaupungissa on viehättävä, pieni historiallinen keskusta jäätelöbaareineen, ravintoloineen ja putiikkeineen. Kannattaa poiketa konditoria Peccati alla Golaan jäätelölle. 

Päivä 5 – Pyöräretki Gardajärvellä
Päivän pyöräilyreittimme kiemurtelee halki kumpuilevan, viiniviljelmien ja hedelmätarhojen peittämän maiseman. Sitten poljemme alas Gardajärven rannalle ja jatkamme rantaa seurailevia polkuja. Ehkä pulahdus järveen houkuttelee? Gardajärvi syntyi viimeisimmän jääkauden aikana kuten monet muutkin suuret vuoristojärvet Pohjois-Italiassa. Järven eteläranta sijaitsee tasangolla ja se on siksi maastoltaan tasainen ja tiheään asuttu. Mitä pohjoisemmaksi kohti Alppeja siirrytään sitä jyrkemmäksi käyvät rannat. Pinjamännyt, magnoliapuut ja värikkäät orkideat koristavat järven rantoja.

Yksi reitin varren kodikkaista kylistä on nimeltään Lazise. Vahvojen muurien ympäröimässä kylässä on keskiaikainen tunnelma. Kylässä on historiallisia monumentteja Rooman vallan ajalta, keskiajalta ja renessanssin kaudelta sekä viihtyisiä ulkoterasseja.

Perillä Gardassa saamme maistaa oliiviöljyä ja viiniä ja sinulla on myös omaa aikaa kierrellä kaupungissa. Gardasta palaamme Peschieraan pyöräilyn sijaan laivalla. Huoltoauto ottaa kuljetettavakseen polkupyörät ja mahdolliset oliiviöljy- ja viiniostokset.

Päivä 6 – Proseccon viinikukkulat
Tänään suuntaamme aamujunalla Peschiera del Gardasta kahden tunnin matkan päähän Coneglianoon, jossa nousemme polkupyöriemme selkään ja teemme tutkimusretken alueella. Pyöräilemme myös pitkin ”Strada del Vino rossoa” eli punaviinitietä Villa Bonotton viinitilalle. Viinitila on ollut saman perheen omistuksessa jo useiden sukupolvien ajan, ja se sekä viljelee että tuottaa hyvää viiniä. Viinitilan ravintolassa, joka sijaitsee vanhassa historiallisessa rakennuksessa, saamme maistaa tilan proseccoa ja viiniä ja nautimme siellä myös kevyen lounaan.

Matkan ja päivän reitin viimeinen etappi vie meidät ns. Palladion villojen kautta Trevison kaupunkiin. Kaupunki on saanut lempinimensä ”kanavien kaupunki” monista keskustaa halkovista kanavistaan. Treviso on kapeine katuine ja freskojen peittämine seinineen kaunis kaupunki. Täällä on myös suojeltu kaupunginmuuri vallihautoineen ja kanavineen. Vanha roomalainen kaupunki liittyi jo vuonna 1339 Venetsian meritasavaltaan.

Hotellin luona palautamme polkupyörät ja kirjoittauduttuamme hotelliin matkan viimeisiksi kahdeksi yöksi lähdemme lyhyelle kävelylle Trevison keskustaan ja saat nauttia italialaisesta tunnelmasta italialaisten matkailijoiden keskellä.

Päivä 7 – Retki Venetsiaan
Aamiaisen jälkeen kävelemme Trevison rautatieasemalle. Lyhyt noin puolen tunnin junamatka vie meidät Venetsiaan Santa Lucian rautatieasemalle. Aseman ulkopuolella on Canale Grande ”vaporetto”-vesibusseineen ja vesitakseineen. Venetsiassa meillä ei ole yhteistä ohjelmaa ja voit suunnitella päivän ohjelman omien mielenkiinnonkohteidesi mukaan ja viipyä niin pitkään kuin haluat. Suosittelemme, että ostat vesibusseihin päivälipun (n. 20 e), jolla voit ajella rajattomasti päivän ajan, ja kysyt oppaalta neuvoja ja vinkkejä.

Venetsia on yksi maailman tunnetuimpia matkakohteita, eikä varmaan kaipaa tässä kovin syvällistä esittelyä. Paras tapa tutustua kaupunkiin on kuljeskella nauttimassa miljööstä. Vanhat talot, kanavat, kapeat kujat, viehättävät pikkuaukiot, sillat ja palatsit tekevät kaupungista ainutlaatuisen. Kaupunki on autoton ja sen asukkailla on joko oma vene tai he kulkevat vesibusseilla tai -takseilla. Jopa poliisi ja palokunta liikkuu vesiteitä, samoin kuin tavaratoimitukset.

Jos Venetsia on jo sinulle tuttu, voit halutessasi jäädä nauttimaan Trevison tunnelmista päiväksi.

Päivä 8 – Kotiinpaluu
Aamiaisen jälkeen on tullut aika jättää jäähyväiset Trevisolle ja Italialle. Palaamme bussilla Venetsian lentoasemalle, josta paluulento Helsinkiin lähtee.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki – Venetsia
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 5 lounasta
• 3 illallista
• 3 viininmaistelua
• Polkupyörän vuokra
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Matkatavaroiden kuljetus hotellien välillä
• Vesi pyöräilyjen aikana
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Venetsia (koneenvaihto). Venetsia – Cortina d’Ampezzo, bussi n. 150 km. Illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Cortinassa.

Päivä 2
Pyöräretki Cortina – S. Vito di Cadore – Cortina, n. 30 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 3
Pyöräretki Cortina – Dobbiaco – Brunico, n. 66 km. Aamiainen, lounas ja illallinen. Hotelliyöpyminen Brunicossa.

Päivä 4
Pyöräretki Brunico – Novacella – Bressanone, n. 39 km. Junamatka Bressanone – Peschiera del Garda, n. 186 km. Viininmaistelu Novacellassa. Aamiainen ja kevyt lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Peschiera del Gardassa.

Päivä 5
Pyöräretki Peschiera del Garda – Lazise – Garda, n. 33 km. Pysähdykset Lazisessa ja Gardassa. Oliiviöljyn ja viininmaistelu. Laivamatka Garda – Peschiera del Garda. Aamiainen ja kevyt lounas.

Päivä 6
Junamatka Peschiera del Garda – Conegliano, n. 2 t. Pyöräretki Conegliano – Collabrigo – San Pietro Feletto – Tezze di Piave – Treviso, n. 38 km. Prosecco-viinin ja punaviinin maistelu. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Trevisossa.

Päivä 7
Retki Venetsiaan, junamatka Treviso – Venetsia, n. 30 min. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 8
Bussikuljetus lentoasemalle Treviso – Venetsian lentoasema, n. 30 km. Reittilento Venetsia – Helsinki (koneenvaihto). Aamiainen.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Italia

Asukasluku: 58 milj.
Pinta-ala: 301 230 km²
Uskonto: Roomalaiskatolisia 85 %, lisäksi mm. muslimeja, protestantteja, Jehovan todistajia, buddhisteja ja juutalaisia.
Valuutta: Euro
Kieli: Italia sekä vähemmistökielet sardinia, latina, saksa, ranska, albanian kieli, sloveenin kieli ja kreikka
Aikaero: Suomen aika -1 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Venetsia (koneenvaihto), majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut, polkupyörän vuokra sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat ja retket, ellei ohjelmassa muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Huom
Ilmoita matkalle lähtevien pituudet varauksen teon yhteydessä kommenttikentässä tai välittömästi vahvistuksen saatuasi matkustajatiedoissa kirjautumalla Minun matkani -sivulle. Tarvitsemme tiedot viimeistään kuukausi ennen lähtöä, jotta kaikille voidaan jo ennakkoon varata kooltaan mahdollisimman hyvin sopiva polkupyörä. Voit ilmoittaa tiedot myös sähköpostilla osoitteeseen info@temamatkat.fi, muista merkitä varausnumero sähköpostin otsikkoon.

Valuutta
Euro
Pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useimmissa paikoissa ja niillä voi nostaa käteistä pankkiautomaateista ainakin suuremmissa kaupungeissa. Mukaan kannattaa kuitenkin ottaa myös käteistä ainakin ensimmäisiä päiviä varten, jottet joudu heti etsimään pankkiautomaattia.

Juomarahat 

Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi 25 e juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kanssaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Keväällä ja syksyllä voi Pohjois-Italiassa olla viileää aamuisin ja iltaisin ja sadekuuroja voi esiintyä. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Vaikka odotettavissa on pääsääntöisesti mukavaa kesäistä säätä, mukaan kannattaa pakata joitakin lämpimämpiä vaatteita ja kevyt sadeasu. Tärkeintä on kuitenkin pakata mukaan mukavat, "sisäänajetut" kengät.

Pyöräilymatka
Matkatavarat kuljetetaan puolestasi hotellista toiseen ja päiväetapeilla on mukana huoltoauto, jossa on mm. varapyöriä. Voit tarvittaessa myös liftata huoltoautossa lyhyehkön matkan, jos mäki käy ylivoimaiseksi. Huoltoauto kuljettaa myös vesipulloja, joista voit täyttää oman juomapullosi (vesi sisältyy matkan hintaan).

Polkupyörät ovat ns. citypyöriä, joissa on käsijarru sekä edessä että takana. Vaihteita on 21 ja pyörissä on tavarateline sekä juomapulloteline. Sekä pyörän sivulaukkuja että pyöräilykypäriä on lainattavissa, mutta suosittelemme kuitenkin oman kypärän ottamista mukaan. Se tuntuu varmasti sopivammalta.

Ota kypärän lisäksi mukaan aurinkovoide, aurinko-/pyöräilylasit, pyöräilykäsineet, satulanpehmuste (esim. geelipehmuste tai pyöräilyhousut), selkäreppu, vesipullo (50 cl), aterimet ym. retkilounaita varten. Lisää vinkkejä varusteista ja lisätietoja pyöräilymatkoista löydät Hyvä tietää -osiosta.

Huomaa, että matkan 2. ja 3. päivän aikana voi vuoristossa olla viileää, ja lämmin takki ja pitkät housut voivat olla tarpeen.

Jos olet normaalikuntoinen, ei pyöräilymatka yleensä ole liian vaativa. Silti voi olla hyvä totutella pyöräilyyn tekemällä 20–30 kilometrin pyörälenkkejä ennen matkaa, mieluummin pyörällä, jossa on käsijarrut.

Lue lisää Italiasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Pyöräilymatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.