Vaellus Sorrenton niemimaalla

Vaellusmatkamme, josta ei kulttuuriakaan puutu, vie sinut yhdelle Euroopan kauneimmista rannikoista Amalfinrannikolle. Hieno Sorrento tukikohtanamme tutkimme taiteilijoiden kaupunkia Positanoa, romanttista Caprin saarta ja käymme Vesuviuksen kraatterin reunalla. Historiallinen Pompeijin kaupunki vie meidät antiikin maailmaan. Vaelluksilla koet myös Välimeren luonnon tuoksuineen, oliivilehtoineen, sitrusviljelmineen ja pikkukylineen.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Järjestämme lennot haluamaltasi lähtöpaikkakunnalta.


Tärkeää tietoa

Maat: Italia

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 3, vaativa

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-22 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

  • Vaellus Vesuviuksella
  • Positanon taiteilijakylä
  • Seitsemän yötä Sorrentossa
  • Vaellus romanttisella Caprilla
  • Pompeijin arkeologinen alue

Päiväohjelma
Kevät 2019 (lähtö: 25.5.)

Päivä 1 – Matka alkaa
Reittilento lähtee Helsingistä Napoliin, Capodicchion lentokentälle, jossa Tema-opas on vastassa ja josta lähdemme yhdessä bussilla mukavaa moottoritietä pitkin kohti Napolia ja sieltä rannikkoa myötäilevää tietä Sant’Agnelloon, Sorrentoon.

Sorrento sopii pareille, kulttuurista kiinnostuneille ja kaikille, jotka etsivät ainutlaatuista kauneutta. Yli sadan vuoden ajan Sorrento on ollut Italian suosituimpia lomakohteita ja yhä vielä sen tenho on tallella. Täällä on hyvältä tuoksuvia herkkukauppoja, arvostettuja luksushotelleja, kahviloiden terasseja rottinkisine kalusteineen, rantalaitureita ja vanhanaikaisia pukuhuoneita sekä viehättävän pikkukaupungin tunnelma. Kallioiden juurella kimaltaa Napolinlahti.

Majoitumme koko matkan ajaksi Sant’Agnelloon, Sorrenton laidalle. 

Päivä 2 – Punta della Campanella
Aloitamme ensimmäisen vaelluspäivämme suuntaamalla Sorrenton niemimaan uloimmalle niemelle Punta della Campanellalle. Niemi oli aikoinaan kreikkalaisille tärkeä ja he pystyttivät tänne temppelin jumalatar Athenen kunniaksi. Sää ja tuulet ovat ikävä kyllä jo hävittäneet temppelin jäljet. Vuodesta 1997 alue on ollut luonnonsuojelualue.

Ensimmäisen vaelluksemme reitti kulkee rannikolta ylös jyrkkää ja kivistä polkua pitkin. Noin 500 m korkeudessa saavumme San Costanzon kappelille. Kirkkaalla säällä täältä on näkymä Amalfinrannikolle, Caprille ja Vesuviukselle.

Iltapäivällä teemme vielä kevyhkön, noin tunnin mittaisen patikan. Kuljemme pitkin polkuja, kapeita aasiportaita, ohi oliivilehtojen ja läpi vehreyden ympäröimine pikkukylien. Luonto on rauhoittava ja viljelmiltä leijaileva sitruuna- ja appelsiinipuiden kukkien tuoksu kruunaa vaelluksen.

Palattuamme päivän vaellukselta hotelliin on ilta omaa aikaa.

Päivä 3 – Pompeiji ja Vesuvius
Käynti Pompeijin ainutlaatuisilla raunioilla on ehdottomasti yksi matkan kohokohtia! Vesuviuksen purkauksessa vuonna 79 kaupungin peitti tuhka ja hohkakivi. Vuonna 1748 alkaneiden kaivausten, ansiosta meillä on nykyisin mahdollisuus astua konkreettisesti antiikin maailmaan ja kurkistaa roomalaisten arkiseen elämään. Kuljemme pitkin katuja ja jalkakäytäviä, jotka on rakennettu jo antiikin aikaan. Käymme temppelissä ja hyvin säilyneissä yksityiskodeissa, joita freskot ja mosaiikit koristavat.

Arkeologisen vaelluksemme jälkeen suuntaamme ravintolaan, joka on tutkinut vanhoja roomalaisia reseptejä ja luonut ruokalistansa muun muassa Pliniuksen ja Horatiuksen kirjeiden ja kirjoitusten pohjalta.

Päivän aikana käymme myös Vesuviuksen tulivuorella. Nousemme bussista noin 1000 metrin korkeudessa ja nousemme jalkaisin kraatterinreunalle. (Huom. Päiväohjelman järjestys voi vaihdella.)

Päivä 4 – Jumalten polku ja Positano
Tämän päivän vaelluksella kuljemme mm. kuuluisaa Jumalten polkua (Sentiero degli Dei) pitkin. Nimi ei ehkä aivan vastaa todellisuutta: Polku on sekä kivinen, jyrkkä että epätasainen, mutta runollinen nimi on säilynyt jo pitkään. Bussi vie meidät ensin ylös Bomeranon kylään, josta vaellus alkaa. Jumalten polkulta avautuu ihania näkymiä merelle ja saarille. Pari tuntia vaellettuamme saavumme pieneen Nocellen kylään, jonne vasta melko hiljattain alkoi päästä autolla ja joka siksi on säilyttänyt vanhaa luonnettaan.

Iltapäivällä vaellamme jyrkkiä portaita viehättävään Positanon taiteilijakaupunkiin, jonka hennon pastellisävyiset talot ovat ripustautuneet vuoren rinteisiin. Positano on portaiden kaupunki, mutta sen sijainti on todella satumainen.

Päivä 5 – Vapaapäivä
Tänään ei ole yhteistä ohjelmaa ja sinulla on koko päivä omaa aikaa. Voit tehdä junalla retken Herkulaneumiin, käydä Napolissa tai uimassa Ischialla. Tai ehkä haluat tehdä omia kävely- ja tutkimusretkiä Sorrentossa?

Päivä 6 – Capri
Matkaamme bussilla ja laivalla Sorrentosta romanttiselle Caprille, saarelle joka on sekä ainutlaatuinen että ylellinen. Kalliot nousevat dramaattisesti taivaansinisestä merestä ja kylät ovat levittäytyneet tuoksuviin appelsiini- ja sitruunalehtoihin.

Caprilla nousemme ns. foinikialaisia portaita ylös Villa San Micheleen, joka oli ruotsalaisen lääkärin ja kirjailijan Axel Munthen unelma. Palatsimainen huvila on rakennettu San Michelen kappelin raunioille Rooman keisari Tiberiuksen huvilan innoittamana. Upeasta terassipuutarhasta on lyömätön näköala Caprin kaupunkiin, satamaan ja Napolinlahdelle.

Nautittuamme lounaan Cetrellalla nousemme ylös korkeimmalle huipulle Monte Solarolle (589 m), josta patikoimme alas Anacapriin. Anacaprissa sinulle on hetki omaa aikaa ennen kuin bussi vie meidät takaisin satamaan, josta palaamme laivalla Sorrentoon.

Päivä 7 – Seireenien saaret
Matkan viimeisenä vaelluspäivänä tutustumme Sorrenton yläpuolisiin vaelluspolkuihin. Lähdemme patikoimaan hotellista pitkin kapeita, kivettyjä kujia, jotka vievät meidät ylös terasseille rakennetuihin sitrus- ja oliivilehtoihin. Colli di Fontanellessa, noin 350 m korkeudessa, nautimme näkymistä Napolinlahdelle ja Sorrentoon. Lyhyen kahvitauon jälkeen jatkamme nousua kaunista polkua Amalfinrannikon puolelle niemimaata noin 450 m korkeuteen. Täältä on näköala Li Galli -saarille, myyttisten seireenien asuisijoille.

Sitten patikoimme alas (korkeuseroa n. 100 m), paikoin melko jyrkässä ja kivisessä maastossa, maanviljelyalueelle, jossa on oliivilehtoja ja pieniä maatiloja. Sopivasti lounasaikaan saavumme ns. agriturismoon eli maatilalle, jossa on ravintola. Lounaan jälkeen voit valita, vaellatko omin päin alas Sorrentoon ja hotelliin vai nousetko bussin kyytiin.

Päivä 8 – Kotiinpaluu
Tänään sanomme arrivederci ja lähdemme jo aamuvarhain bussilla paluumatkalle kohti Napolin Capodicchinon lentoasemaa, josta paluulento Helsinkiin lähtee.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki – Rooma. 
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 5 lounasta (sisältäen yhden retkilounaan)
• 2 päivällistä ruokajuomineen (viini ja vesi)
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 2
Vaellus Punta della Campanellassa, n. 10 km. Bussi n. 23 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3
Vaellus Vesuviuksen tulivuorella, n. 5 km ja Pompeijissa, n. 2,5 km. Bussi n. 70 km. Paikallisjuna Pompeiji – Sant’ Agnello, n. 25 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4
Vaellus pitkin Jumalten polkua, n. 9 km. Bussi n. 30 km. Omaa aikaa Positanossa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 5
Vapaapäivä. Aamiainen.

Päivä 6
Luontovaellus Caprilla, n. 6 km. Paikallisbussi ja juna. Aamiainen, retkilounas ja illallinen.

Päivä 7
Vaellus Sant’Agnellosta Sant’Agataan, n. 7 km. Bussikuljetus takaisin hotelliin, n. 10 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 8
Bussi Sorrento – Napoli (Capodicchino), n. 55 km. Reittilento Helsinkiin. Aamiainen.

Italia

Asukasluku: 58 milj. 

Pinta-ala: 301 230 km² 

Uskonto: Roomalaiskatolisia 85 %, lisäksi mm. muslimeja, protestantteja, Jehovan todistajia, buddhisteja ja juutalaisia. 

Valuutta: Euro 

Kieli: Italia sekä vähemmistökielet sardinia, latina, saksa, ranska, albanian kieli, sloveenin kieli ja kreikka 

Aikaero: Suomen aika -1 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Napoli/Capodicchino,  majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut, ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei ohjelmassa muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole mies- tai naispaikkoja).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse vaellusmatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen. Vaellusmatka alkaa ja päättyy silloin hotellissa Sorrentossa.

Valuutta
Euro (EUR)
Tavallisimmat kansainväliset luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useimmissa paikoissa ja niillä voi nostaa käteistä pankkiautomaateista. Mukaan kannattaa kuitenkin ottaa myös käteistä ainakin ensimmäisiä päiviä varten, jottet joudu heti etsimään pankkiautomaattia.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa ottaa huomioon muut ateriat ja ruokajuomat, juomarahat, kahvit ja virvokkeet sekä matkamuistot.

Juomarahat
Tämän matkan hintaan ei sisälly juomarahoja. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 30 e juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta ryhmän puolesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille, hotellin laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Vaellusmatka
Luonnonkaunis alue tarjoaa upeita näköaloja. Maasto, jossa vaellamme on hyvin jyrkkää, kivistä ja epätasaista.

Päivä 2. Vaellus 300 metrin korkeudesta 50 metriin, sen jälkeen ylös 485 metriin ja uudelleen alas 300 metriin. Vaelluksen pituus n. 10 km. Helpompi vaihtoehto on.
Päivä 3. Vaellus Vesuviuksella n. 1000 metrin korkeudesta 1280 metriin ja takaisin alas 1000 metriin. Tutustuminen Pompeijiin. Vaelluksien pituus yhteensä n. 7,5 km. Helpompi vaihtoehto on.
Päivä 4. Vaellus pitkin Jumalten polkua 500 metrin korkeudesta alas merenrantaan. Vaelluksen pituus n. 9 km. Helpompi vaihtoehto on.
Päivä 6. Portaat satamasta Villa San Micheleeen 325 m korkeuteen ja tutustuminen huvilaan. Vaellus Cetrellaan 470 m korkeuteen. Vaelluksen pituus n. 6 km. Helpompi vaihtoehto on.
Päivä 7. Vaellus S. Maria del Castellosta 670 m korkeudesta Monte Comunelle n. 900 m korkeuteen, ja sen jälkeen alas Colli di San Pietroon 300 m korkeuteen. Vaelluksen pituus n. 7 km. Helpompi vaihtoehto on.

Huomaa, että vaellusreitit voivat poiketa ohjelmassa kuvatuista, jos sää tai muut olosuhteet sitä vaativat.

Huomaa, että tällä vaellusmatkalla kaikki ateriat yhtä lukuunottamatta nautitaan ravintoloissa. Yhtä retkilounasta varten ei tarvitse pakata mukia, lautasta ja aterimia mukaan. Lue lisää vaellusmatkoista ja tutustu varustesuosituksiin www.temamatkat.fi/vaellusmatkat.

Ilmasto ja vaatetus
Päivän ylin lämpötila on Sorrentossa tilastollisesti keskimäärin huhtikuussa 17 astetta ja päivän alin 10 astetta. Sadekuuroja saattaa esiintyä. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Tärkeintä on vaeltamiseen sopivien vaatteiden lisäksi, että pakkaat mukaan vaelluksia varten tukevammat, pitäväpohjaiset ja nilkkaa tukevat vaelluskengät. Mukaan kannattaa pakata myös lämpimämpiä vaatteita ja kevyt sadeasu.

Lue lisää Italiasta!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose