Uutuus

Vaeltaen Lazion rauhallisella järviseudullakastanjametsiä ja keskiaikaisia kaupunkeja

Matkaamme Roomasta pohjoiseen kohti Lazion seutua, jossa patikoimme rauhallisen miellyttävässä tahdissa historiallisella maaperällä, pitkin pyhiinvaeltajien reittejä, ja samalla saamme ihailla tyypillistä välimeren kasvillisuutta. Pääsemme lähelle niin roomalaisten kulttuuria kuin renessanssin aikakauttakin. Kauniiden vaellusreittien lisäksi tutustumme italialaisen keittiön herkkuihin, maistelemme muun muassa paikallisten tuottajien juustoja ja viinejä. Tervetuloa patikoimaan Lazion kauniille järvialueelle!  

Tärkeää tietoa

Maat: Italia

Matkatyyppi: Vaellusmatka - Ruoka- ja viinimatka - vaikeustaso 1, helppo

Matkan pituus: 5 päivää

Ryhmän koko: 15-22 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Bolsenan kraaterijärvi
 • Civita di Bagnoregion hiljainen kaupunki
 • Palazzo Farnese Caprarolassa
 • Villa Lante Bagnaiassa
 • Luontopatikka Farfassa

Päiväohjelma
Kevät 2019 (lähtö: 14.10.)

Päivä 1 − Saapuminen Roomaan ja bussikuljetus Viterboon
Saavuttuasi Rooman lentoasemalle tapaat Tema-oppaan, joka toivottaa sinut tervetulleeksi Italiaan. Latium oli aikoinaan nimi alueelle, johon tutustumme lähemmin tämän vaellusmatkamme aikana. Se oli latinalaisten heimojen asuttama maakunta Keski-Italiassa. Tänä päivänä samainen seutu tunnetaan nimellä Lazio, joka on myös Rooman toisen jalkapallojoukkueen nimi. Nykyinen Lazio, joka koostuu viidestä eri hallintoalueesta, on vielä suhteellisen nuori. Ilmasto on vaihtelevaa ja tulevan viikon aikana kohtaammekin hyvin erilaisia maisemia. Yhtenä hetkenä näemme suuria peltoja viljelyksineen, kun taas seuraavassa hetkessä silmiemme eteen kantautuu pieni maatilkku, jolla kasvaa tuskin mikään viljelykasvi. 


Matkamme taittuu mukavasti bussilla Viterbon kaupunkiin, jonne majoitumme seuraavaksi kahdeksi yöksi. Teemme yhteisen kaupunkikävelyn, jonka aikana tutustumme tähän Ciminin kukkuloiden juurella sijaitsevaan kaupunkiin paremmin.

Päivä 2 − Vaellus Bolsenanjärven ympäristössä
Bolsenanjärvi ei ole ainoastaan alueen suurin järvi, vaan myös Euroopan suurin kraaterijärvi. Bolsenanjärven seutu oli aikoinaan vulkaanisesti aktiivista ja järvi syntyi tulivuoren romahtamisen johdosta aiheutuneeseen muodostumaan. Alueen geologia yhdessä tarkasti valvotun ympäristöpolitiikan kanssa ovat tehneet tehtävänsä − järven vesi on puhtainta koko Italiassa, samoin se on tunnettu kalarikkaudestaan. 

Aloitamme päivän vaelluksen heti Bolsenan kaupungin ulkopuolelta. Tasaisesta maastosta levittäytyy eteemme silloin tällöin metsän peitossa olevia kukkuloita, jotka saattavat tuoda mieleen saaret. Reittimme varrelle jää toinen toistaan upeampia maisemia, patikoimme halki oliivi- ja viiniviljelmien, kunnes saavumme päämääräämme, joka sijaitsee hieman Montefiasconen kaupungin ulkopuolella. Bolsenanjärven ja Tibernin väliselle alueelle jäävät maisemat ovat ainutlaatuiset. Noin puolessa välissä sijaitsee Bagnoregio ja aivan sen tuntumassa vaikuttava Civita di Bagnoregio, jonka näemme tuffikivestä muodostuneella kallion harjanteella. Tänä päivänä kaupunkiin johtaa pientä tunnelia pitkin ainoastaan yksi jalankulkusilta. 

Suurin osa kaupungin rakennuksista on peräisin keskiajalta tai renessanssin arkkitehtuurin ajanjaksolta, myös paikallista kiveä on käytetty rakennusmateriaalina. Näitä jännittäviä pikku kujia on mukava tutkiskella omin päin ja tuntea suorastaan heittäytyvänsä kulttuuristen aarteiden jahtiin, tutkiskella mielenkiintoisia yksityiskohtia ja ihailla kauniita kukkia. 

Päivän aikana nautimme lounaan tässä viehättävässä, hiljaisessa kaupungissa. Sana paratiisi saattaa olla peräisin Persian valtakunnasta, jossa sillä viitattiin aidattuihin Eedenin puutarhoihin. Eeden on myös Raamatussa esiintyvä puutarha, josta käytetään nimeä paratiisi − ihmiset ovatkin kautta aikojen yrittäneet luoda omia Eedenin puutarhoja. Villa Lanten puutarhaa Bagnaissa voidaan pitää yhtenä esimerkkinä tällaisesta. Tähän varsinaiseen renessanssin helmeen pääsemme tutustumaan iltapäivällä. Upea luomus on arkkitehti Giacomo Barozzin käden jälkeä jo vuodelta 1566. Tehtävänä oli rakentaa kesäpalatsi ja suunnitella puutarha, joka ei ole koskaan hämmästyttänyt katsojaansa kauneudellaan yhtä vaikuttavalla tavalla. Täällä teemme yhteisen kävelykierroksen, jonka aikana saamme ihailla useita puutarhoja ja suihkulähteitä. 

Ilta on varattu omille tutkimusretkille.

Päivä 3 − Linna ja puutarhoja
Aloitamme päivämme bussimatkalla kohti Caprarolaa. Juuri tänne rakennettiin yksi koko Italian ja ehkäpä Euroopankin kauneimmista renesanssiajan palatseista. Palatsi toimii nykyään museona, jossa vierailu kuuluu päivän ohjelmaan. Itse Villan takana sijaitsee suuri ja vehreä puutarha, joka tuo iloa koko lähiseudulle. Matkamme taittuu edelleen bussilla vanhaan Capranican kaupunkiin, joka on ikäänkuin takertunut kallioon, jonka molempia puolia reunustavat syvät jyrkänteet. Jätämme bussin tällä erää – nyt on aika aloittaa päivän vaellus, joka vie meidät Sutrin naapurikylään. Sutri on tunnettu ennen kaikkea Amfiteatteristaan. Patikoimme niin asfaltilla kuin soratielläkin. Reitti on melko helppo, muutama mäki ja satumaisen romanttinen metsä jäävät patikkareittimme varrelle. Päätämme vaelluksen roomalaiselle Amfiteatterille. Seuraavaksi kahdeksi yöksi majoitumme Civita Castellanaan, jonne matkamme taittuu bussilla.

Päivä 4 − Farfa
Farfa ja Oliveto Agostino ovat ohjelmassamme aamupäivällä. Oliivilehdossa perehdymme oliiviöljyn valmistamiseen. Matkaamme ajassa aina antiikin aikaan − mielenkiintoista on, että oliiviöljyn valmistusmenetelmä ei ole muuttunut kovinkaan paljon roomalaisten ajoista. Perehdyttyämme neitsytoliiviöljyn saloihin, saamme tuoksutella ja toki myös maistaa sitä. Ennen vierailumme päättymistä nautimme lasillisen viiniä ja maistelemme maalaisleipää, joka on paistettu vanhassa Fara Sabinan uunissa. Paikalliseen tapaan leipä kastetaan Oliveto Agostinosin neitsytoliiviöljyyn, herkutteluhetki, joka jää varmasti mieleen. Päivämme jatkuu kävelyllä pitkin kaunista polkua Farfan luostariin, nyt olemme noin 360 metriä merenpinnan yläpuolella. Farfan benediktiiniluostari perustettiin jo noin vuonna 500 ja se oli historiallisesti yksi maan tärkeimmistä benediktiiniluostareista. Tänä päivänä se on sekä kulttuurisesti että kirkollisesta näkökulmasta katsottuna tärkeä luostari ja sillä on myös vahvat pohjoismaalaiset siteet, jotka liittyvät Pyhään Birgittaan (pyhimys). Pienehköstä keskustasta löytyvät myös leipomo, kutomo ja muutamia kauppoja, jotka myyvät paikallisia käsitöitä. Patikkapäivämme jatkuu nyt kohti maatilaa ja sään salliessa nautimme ulkotiloissa maukkaan kotitekoisen lounaan.

Päivä 5 − Kävely Braccianojärven tuntumassa ja kotimatka
Aamiaisen jälkeen suuntaamme kohti Braccianojärveä, jonka kauniissa ympäristössä teemme yhteisen kävelyretken. Näiden päivien aikana olemme nähneet  upeita, maisemia, maistelleet italialaisia herkkuja ja kohdanneet aitoa italialaista ystävällisyyttä. Nyt on aika sanoa hyvästit Italialle, ainakin tällä kertaa ja vuorossa on bussikuljetus Rooman ja Fiumincinon lentoasemalle. Samalla haluamme kiittää tästä kerrasta, ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki – Rooma
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 4 aamiaista
• 3 lounasta
• 2 Illallista
• 2 viini ja vesi sisältyvät matkan hintaan yhteisillä aterioilla
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
•  2 x hotelliverot
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Rooma. Bussikuljetus Rooman Fiumicinon lentoasema – Viterbo, noin 120 km. Kaksi hotelliyöpymistä Viterbossa. Kaupunkikävely. Pieni välipala.

Päivä 2
Viterbo – Bolsena, Montefiascone – Civita di Bagnoregio – Bagnaia – Viterbo, bussi noin 75 km. Vaellus Bolsena – Montefiascone, noin 9 km. Vierailu Villa Lantessa ja Civita di Bagnoreggiossa. Aamiainen ja lounas. Vapaailta.

Päivä 3
Viterbo – Caprarola – Capranica, Sutri – Civita Castellana, bussi noin 60 km. Vaellus Capranica – Sutri, noin 5,4 km. Vierailu Villa Farnesessa. Kaksi hotelliyöpymistä Civita Castellanassa. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 4
Civita Castellana – Farfa, Toffia – Civita Castellana, bussi noin 123 km. Vaellus Farfa – Toffia, noin 4 km. Vierailu oliivilehdossa ja maatilalla. Aamiainen, lounas ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 5
Civita Castellana – Braccianojärvi – Fiumicino, bussi noin 90 km. Lyhyehkö vaellus Braccianojärven ympäristössä. Kotimatka Rooman Fiumicinon lentoasemalta kohti Helsinkiä alkaa. Aamiainen.

Italia

Asukasluku: 58 milj.
Pinta-ala: 301 230 km²
Uskonto: Roomalaiskatolisia 85 %, lisäksi mm. muslimeja, protestantteja, Jehovan todistajia, buddhisteja ja juutalaisia.
Valuutta: Euro
Kieli: Italia sekä vähemmistökielet sardinia, latina, saksa, ranska, albanian kieli, sloveenin kieli ja kreikka
Aikaero: Suomen aika -1 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen lento Helsinki – Rooma, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket, sisäänpääsyt ja muut aktiviteetit, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Euro (EUR)

Pankki- ja luottokortit käyvät maksuvälineenä monessa kaupassa ja ravintolassa ja niillä voi nostaa käteistä useimmista pankkiautomaateista. Vaellusten aikana pankkiautomaattia voi olla vaikeampi löytää, joten varaa mukaan myös käteistä rahaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot.

Juomarahat
Tämän matkan ei sisälly juomarahoja. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi pienen summan juomarahoja varten, noin EUR 20 / henkilö. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Varhain keväällä sekä syksyllä voi joinakin päivinä olla tuulista tai muuten viileämpää, erityisesti korkeammilla paikoilla. Myös sadekuuroja voi esiintyä. Lähempänä matkalle lähtöä kannattaa tarkistaa ajankohtainen lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Tärkeintä on vaeltamiseen sopivien vaatteiden lisäksi, että mukana on nilkkaa tukevat kengät, joissa on pitävä, paksu pohja, esimerkiksi vaelluskengät. Mukaan kannattaa ottaa myös lämpimämpiä vaatteita: villapusero ja tuulenpitävä pusakka. Luostarivierailuilla tarvitset myös olkapäät ja polvet peittävää vaatetusta. 

Vaellusmatka
Vaellukset Latiumin maastossa eivät kokonaisuutena ole kovin vaativia, mutta loivia mäkiä esiintyy silloin tällöin. Huomioithan, että päiväohjelmassa mainitut vaellusreitit voivat muuttua, johtuen esimerkiksi sääolosuhteista.

Tutustu vaellusmatkoihin ja varustevinkkeihin temamatkat.fi/vaellusmatkat.

Muuta Lazion alueesta
Lazion alueella ei juurikaan tapaa muita turisteja, joka tekee siitä ainutlaatuisen matkailukohteen. Täällä kohtaat aitoa ja erilaista Italiaa. Englannin puhuminen ja ymmärtäminen on vielä hyvin epätavallista, mutta sen puutteen korvaavat herkullinen italialainen keittiö ja fantastiset paikalliset viinit.

Lue lisää Italiasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.