Uutuus

Historiallisen Dalmatian parhaat palatja vierailu Bosnia-Hertsegovinassa

Viehättävästä Gradaciasta käsin teemme yhteisiä retkiä. Retkiohjelmassamme on Split, joka syntyi keisari Diocletianuksen mahtavan palatsin ympärille. Trogirin vanhassa kaupungissa tuntuu historia olevan läsnä kaikkialla. Vierailemme Peljesacin niemimaalla, jossa maistelemme tyypillisiä kroatialaisia herkkuja. Päätämme kokemusrikkaan viikkomme Krkan kansallispuistossa, joka on tunnettu vesiputouksista. Kroatialla on tarjottavanaan paljon – ikimuistoisia maisemia, kulinaristisia nautintoja, hyviä viinejä unohtamatta ja ystävälliset ihmiset, joita tuntuu olevan kaikkialla.


TEMAn ja ET-lehden yhteinen lukijamatka!

Tärkeää tietoa

Maat: Kroatia, Bosnia ja Hertsegovina

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 20-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Splitin ja Trogirin maailmanperintökaupungit
 • Herkutteluretki Peljesaciin
 • Mostarin silta ja viinitilavierailu Bosnia-Hertsegovinassa
 • Krkan kaunis kansallispuisto vesiputouksineen
 • Rantapäivät Gradacissa

Päiväohjelma
Syksy 2019 (lähtö: 14.9.)

Päivä 1 – Tervetuloa Dalmatian rannikolle
Helsinki - Split. Bussikuljetus hotellillemme viehättävään Gradacian kylään, jonne majoitumme seitsemäksi seuraavaksi yöksi. Illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen paikallisessa ravintolassa ja saamme tutustua ensimmäisen kerran Kroatian herkulliseen keittiöön. Ajokilometrejä kertyy noin 160 km. illallinen

Päivä 2 – Historialliset kaupungit Split ja Trogir
Retkipäivä, jolloin vierailemme kahdessa historiallisesti merkittävässä kaupungissa, Splitissä ja Trogirissa. Kummatkin kaupungit löytyvät Unescon maailmanperintöluettelosta. Split on historiallisen Dalmatian alueen tärkein kaupunki. Se syntyi aikoinaan keisari Diocletianuksen palatsin ympärille. Keisari oli kotoisin Dalmatian rannikolta. Palatsin rauniot keskellä kaupunkia ovat ikimuistoinen näky. Trogiria ovat asuttaneet niin kreikkalaiset, roomalaiset kuin venetsialaisetkin. Retken teemme bussilla, noin 300 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3 – Herkuttelupäivä Peljesacin niemimaalla
Herkutteluretki Peljesacin niemimaalle. Alue on kuuluisa viini- ja oliiviviljemistään. Niemimaa on kehittynyt nopeasti sitten Balkanin sotien. Paikalliset maataloustuotteet ovat saaneet tunnustusta myös Kroatian ulkopuolella. Alue on tunnettu muun muassa osteriviljelmistään, joista yhteen pääsemme tustustumaan päivämme aikana. Lounaaksi meille tarjoillaan paikallisia merenherkkuja. Iltapäivällä vierailemme kroatialaisen perheen luona ja maistelemme heidän oman tilan tuotteita, kuten viiniä, likööriä ja oliiviöljyä. Takaisin Gradaciaan palaamme lautalla. Ilta on varattu omille aktiviteeteille. Ajokilometrejä päivän aikana kertyy noin 160 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4 – Vapaapäivä
Kenties aloitat tämän päivän virkistävällä aamu-uinnilla? Tema-opas antaa mielellään vinkkejä, mitä mielenkiintoista voit tehdä vapaapäivinä. Aamiainen.

Päivä 5 – Päiväretki naapurimaahan Bosnia-Hertsegovinaan
Tänän jätämme hetkiseksi Kroatian ja teemme kokopäiväretken naapurimaahan Bosnia-Hertsegovinaan. Mostarissa voimme edelleenkin tuntea itämaisen ilmapiirin ottomaanien ajoilta. Kaupunkikävelyn aikana vierailemme ”Turkkilaisessa talossa”, kartanon tyyppisessä rakennuksessa, joka perehdyttää meidät ottomaanien arkkitehtuurin saloihin. Neretvajoen yli johtava kuuluisa marmorisilta rakennettiin jo 1500-luvulla, tuolloin silta yhdisti bosniakkienemmistöisen Itä-Mostarin ja kroaattienemmistöisen Länsi-Mostarin toisiinsa. Sodan aikana, kun siltaa pommitettiin, symboloi se hajonnutta Jugoslaviaa. Myöhemmin kun silta rakennettiin uudelleen vuonna 2004 tuli siitä monikansallisuuden ja kansanosien rauhanomaisen rinnakkaiselon symboli. Lounasajan lähestyessä vierailemme Neretvajoen kupeessa sijaitsevalla viinitilalla ja maistelemme joitakin heidän erinomaisia viinejään. Päivän aikana nautimme maukkaan lounaan. Päiväretken teemme bussilla, noin 165 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 6 – Vapaapäivä
Tämä päivä on varattu jälleen omille tutkimusretkille. Suosittelemme vaikkapa kävelyretkeä viehättävällä Gradacian satama-alueella. Aamiainen.

Päivä 7 – Krkan kaunis kansallispuisto
Tänään on vuorossa yksi matkan kohokohdista, päiväretki Krkan kansallispuistoon, yksi Kroatian kuuluisimmista ja kauneimmista, joka on tunnettu mahtipontisista vesiputouksistaan. Pitkin Krkajokea ja vesiputousten ylle sijoittuvat vanhat vesimyllyt. Monet niistä olivat käytössä aina 1900-luvun alkupuolelle saakka. Jotkut niistä on restauroitu ja muistuttavat perinteisestä elämästä Krkajoen varrella. Päivän aikana teemme pysähdyksen tilalla, jonka erikoisuus on ilmakuivatun kinkun valmistaminen, jota lonnollisesti maistelemme. Ennen kuin palaamme takaisin hotellillemme, nautimme tukevahkon lounaan. Tämänkin päiväretken teemme bussilla. Aamiainen ja lounas.

Päivä 8 – Kotimatka
Tämän viikon aikana olemme nähneet upeita maisemia, maistelleet kroatialaisia herkkuja ja päässeet perehtymään maan värikkääseen historiaan ja mielenkiintoiseen nykypäivään. Nyt on tullut kotimatkan aika ja sanoa hyvästit Kroatialle, ainakin tällä kertaa. Päivän ohjelmassa on bussikuljetus Splitin lentokentälle, noin 160 km. Aaamiainen.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Split
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 3 lounasta
• 1 illallinen
• 1 Kuivatun ilmakinkun maistajaiset
• 1 viininmaistajaiset Bosnia-Hertsegovinassa
• 1 Ostereita, likööriä ja oliiviöljyä Peljesacissa
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut.

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Split. Bussikuljetus hotellille, noin 160 km. Seitsemän hotelliyöpymistä Gradacissa.

Päivä 2
Retki Splittiin Trogiriin, noin 300 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3
Gourme-retki Peljesaciin, bussi noin160 km. Kulinaristisia nautintoja ja vierailu paikallisessa kodissa. Aamiainen.

Päivä 4
Vapaapäivä. Aamiainen.

Päivä 5
Retki Bosnien-Herzegovinaan, bussi noin 165 km. Vierailu Bostarissa. Viininmaistajaiset. Aamiainen ja lounas.

Päivä 6
Vapaapäivä. Aamiainen.

Päivä 7
Retki Krkan kansallispuistoon. Aamiainen ja lounas.

Päivä 8
Lento Split – Helsinki. Lentokenttäkuljetus, noin 160 km. Aamiainen.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia, muutokset mahdollisia.

Kroatia

Asukasluku
4,55 milj.Pinta-ala
56 542 km²Valuutta
Kuna (HRK)Kieli
Kroaatti (virallinen kieli) ja serbiaUskonto
Roomalaiskatolisia n. 76 % ja ortodokseja 11 %, lisäksi muslimeja ja protestanttejaAikaero
Suomen aika -1 t.

Bosnia-Hertsegovina

Asukasluku
3,86 milj.Pinta-ala
51 197 km²Valuutta
Konvertibilna marka (BAM)Kieli
Bosnia ja kroaatti (viralliset kielet), serbiaUskonto
Muslimeja n. 40 %, ortodokseja 31 %, roomalaiskatolisia 15 % ja muita 14 %Aikaero
Suomen aika -1 t.

Hyvä tietää

TEMAn ja ET-lehden yhteiseen lukijamatkan hintaan sisältyy
Edestakainen lento Helsinki – Split, majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta). 

Valuutta
Kroatia: Kroatian kuna (HRK)

Bosnia-Hertsegovina: Marka (MAR)

Tavallisimmat pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useissa kaupoissa ja ravintoloissa ja niillä voi nostaa käteistä pankkiautomaateista, joita on suuremmissa kaupungeissa. Valuuttaa voi vaihtaa Suomessa pankeissa ja rahanvaihtotoimistoissa. Varaa paikallista valuuttaa käteisenä ainakin ensimmäisten päivien tarpeeseen, jotta et heti joudu etsimään pankkiautomaattia.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla) ja virvokkeet, kahvit, matkamuistot sekä juomarahat.

Juomaraha
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 20 HRK juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Lue lisää Kroatiasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.