Joulunalusmatka kulinaristiseen KroatiaanViiniä ja suklaata Sloveniassa

Lähde kokemaan ainutlaatuinen joulutunnelma Zagrebiin, jossa vietämme vuoden 2019 ensimmäisen adventin. Joulun aikaan Zagreb täyttyy markkinakojuista ja sen lämpöisen tunnelman aistii kaikkialla kaupungissa. Tämän pitkän viikonlopun matkan aikana ehdimme tutustua myös naapurimaahan Sloveniaan, jossa maistelemme niin viiniä kuin suklaatakin. Joulumarkkinamatkamme kruunaa kroatialainen jouluillallinen − Sretan Boẑić!


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Kroatia, Slovenia

Matkatyyppi: Ruoka- ja viinimatka - Kaupunkiloma

Matkan pituus: 4 päivää

Ryhmän koko: 20-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Zagrebin joulumarkkinat − Euroopan parhaimmat 2016
 • Viinitilavierailu Sloveniassa ja kuohuviininmaistajaiset
 • Lounas ruoanlaittoesityksen yhteydessä
 • Kroatialainen jouluillallinen
 • Hotellin keskeinen sijainti − helppo lähteä omille tutkimusretkille

Päiväohjelma
2019 (lähtö: 30.11.)

Päivä 1 – Kroatian sydän, Zagreb
Tervetuloa Zagrebiin, Kroatian pääkaupunkiin! Lyhyen bussimatkan jälkeen lentokentältä saavummekin jo kaupunkiin ja hotellillemme, joka sijaitsee aivan kaupungin sydämessä. Tänään teemme leppoisan kaupunkikävelyn, jonka aikana opimme tuntemaan kaunista Zagrebia paremmin. 

Kaupungin suuresta koosta huolimatta onnistumme löytämään ne pienet ja idylliset korttelit, jotka luovat tänne omanlaisensa ja samalla ainutlaatuisen lämpimän ilmapiirin. Ennen joulua koko kaupunki täyttyy uskomattoman monista markkinakojuista, joissa voi nautiskella niin syötävää kuin juotavaakin. Vierailua kaupungin gastronomisessa keskustassa Fuliranjessa emme tietenkään jätä väliin. Kadut suorastaan pursuavat iloista elämää. Tällä alueella sijaitsee yksi Zagrebin ”ihmeistä”, todennäköisesti maailman lyhin kaapelihissi. Kävelyn lomassa saatamme tarvita hieman lämmikettä ja miksipä ei maistaa vaikkapa paikallista glögiä tai Zagrebin kuuluisia snapseja? 

Päätämme kävelyn viehättävään ravintolaan, jossa nautimme tervetuloillallisen – perinteisen kroatialaisen illallisen.

Päivä 2 – Kuohuviiniä ja suklaata Sloveniassa
Maukkaan ja täyttävän kroatialaisen aamiaisen jälkeen on aika lähteä valloittavalle kulinaristiselle retkelle naapurimaahan. Reilun tunnin ajomatkan päässä sijaitsee Bizeljskon alue Sloveniassa, jossa teemme päivän ensimmäisen pysähdyksemme. Slovenia sijaitsee ilmastollisesti erinomaisella alueella, jossa Adrianmeri on länsirajana, pohjoisen rajana taas toimivat Alpit. Pitkät aurinkoiset päivät, viileät yöt ja viinirypäleille juuri sopiva maaperä takaavat erinomaiset puitteet viininviljelylle Sloveniassa. Nyt näemmekin jo Bizeljskon kukkulat, jotka suorastaan täyttyvät viiniköynnöksistä. Isteniĉin perhe oli ensimmäinen yksityinen perhe entisen Jugoslavian aikana, joka alkoi valmistaa alueella kuohuviiniä perinteisin menetelmin. Heidän luonaan maistelemme kolmea erilaista kuohuviiniä ja palan painikkeeksi saamme erilaisia leikkeleitä ja juustoja. 

Nyt on tullut aika sanoa kiitos Isteniĉin perheelle ja jatkamme matkaa kohti Olimjen kaupunkia, jossa herkuttelumme jatkuu. Vierailemme Olimjen suklaapuodissa, joka on saanut nimensä kaupungin nimen mukaan. Kaikki erilaiset suklaat, kuten esimerkiksi pralin, tryffeli ja morello, valmistetaan täällä paikan päällä. Saamme nähdä kuinka näitä suussa sulavia herkkuja valmistetaan Olimjen suklaapuodissa – ja tietysti myös maistelemme heidän maukkaita suklaitaan. 

Tyypillisen slovenialaisen lounaan jälkeen palaamme takaisin Zagrebiin − monta niin kulttuurista kuin kulinarististakin kokemusta rikkaampana. Ilta Zagrebissa on varattu omille tutkimusretkille. Suosittelemme lämpimästi tutustumista Ivan Tkalĉićs -katuun. Se on kävelykatu, jonka varrelta löydät upeaa arkkitehtuuria, monia houkuttelevia ravintoloita ja kahviloita sekä puoleensa vetäviä paikallisia kuppiloita.

Päivä 3 – Zagrebia,  ŝtruklia” ja kroatialaisia jouluherkkuja
Aamupäivän aikana jatkamme tutustumista Zagrebiin jalkaisin. Kaupungin katedraali on varmasti yksi päivän kohokohdista. Tänään, ensimmäisenä adventtina, saamme nauttia kaupungin lämpöisestä joulunalustunnelmasta ja tutustua niin Zagrebin kuin koko maankin joulun ajan historiaan ja perinteisiin. Yksi juuri Pohjois-Kroatian perinteisistä ruokalajeista on nimeltään ”ŝtrukli”, ja sopivasti lounasaikaan näemme, kuinka sitä valmistetaan ja toki myös maistelemme tätä herkkua. 

Vatsa täynnä, mieli tyytyväisenä ja ŝtruklin resepti mukana voit viettää iltapäivän haluamallasi tavalla. Ehkäpä haluat jatkaa kaupunkiin tutustumista omin päin tai käyttää tilaisuuden hyväksi ja tehdä joululahjaostoksia, kenties haluat vierailla hieman erilaisessa museossa − Museum of Broken Relationships. Zagrebin niin kutsutussa yläkaupungissa ja Tomislavin aukiolla vallitsee myös tunnelmallinen ilmapiiri, jota on kiva käydä aistimassa. 

Illalla kokoonnumme yhteiselle matkanpäätösillalliselle paikallisten suosimaan ravintolaan, joka sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä hotelliltamme. Illalliseksi nautimme perinteisiä kroatialaisia jouluherkkuja.

Päivä 4 – Kotimatka
Joulunalusmatkamme Kroatiassa ja Sloveniassa on tullut päätökseen ja tänään on vuorossa kotimatka. Päivän ohjelmassa on bussimatka lentokentälle. Samalla haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakaiset lennot Helsinki − Zagreb
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 3 aamiaista
• 2 lounasta
• 2 illallista, toinen perinteinen kroatialainen jouluillallinen
• 1 ruoanlaittoesitys
• 1 viininmaistajaiset (3 erilaista kuohuviiniä)
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Zagreb. Bussikuljetus, noin15 km. Kaupunkikävely. Tervetuloillallinen Kolme hotelliyöpymistä Zagrebissa.

Päivä 2
Päiväretki Sloveniaan. Viinin- ja suklaanmaistajaiset, bussi noin 100 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3
Kaupunkikävely ja ruoanlaittoesitys. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 4
Bussikuljetus Zagrebin lentoasemalle, noin 15 km. Aamiainen. Lento Zagreb – Helsinki.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotellista ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Kroatia

Asukasluku 4,1 milj.
Pinta-ala 56 542 km²
Valuutta Kuna (HRK)
Kieli Kroaatti (virallinen kieli) ja serbia
Uskonto Roomalaiskatolisia n. 76 % ja ortodokseja 11 %, lisäksi muslimeja ja protestantteja
Aikaero Suomen aika -1 t.

Slovenia

Asukasluku
2 miljoonaa Pinta-ala
20 256 km² Uskonto
Katolisia 67 %, ortodokseja 2,3 %, muslimeja 2,4 %, evakelisia ja muita kristittyjä 1,6 %. Valuutta
Euro (EUR) Kieli
Virallinen kieli sloveeni, tietyillä alueilla italian ja unkarin vähemmistökielillä on virallinen asema Aikaero
Suomen aika -1 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen lento Helsinki – Zagreb, majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta). Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen (tarkista hinta asiakaspalvelusta).

Hotellitieto poikkeaa seuraavasti hotelliluettelon tiedosta 30.11.2019 lähdöllä:

Hotel Academia****

Valuutta
Kroatian kuna (HRK)

Tavallisimmat pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useissa kaupoissa ja ravintoloissa ja niillä voi nostaa käteistä pankkiautomaateista, joita on suuremmissa kaupungeissa. Valuuttaa voi vaihtaa Suomessa pankeissa ja rahanvaihtotoimistoissa. Varaa paikallista valuuttaa käteisenä ainakin ensimmäisten päivien tarpeeseen, jotta et heti joudu etsimään pankkiautomaattia.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla) ja virvokkeet, kahvit, matkamuistot sekä juomarahat.

Juomaraha
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 100 HRK  juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.  

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Lue lisää Kroatiasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Kroatian matkailutoimiston nettisivut löydät osoitteesta www.croatia.hr.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Ruoka- ja viinimatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.