Jylhä Skotlanti ja vaikuttavat Orkneysaaret

Aloitamme viikon Aberdeenistä, graniittikaupungista, ja vierailemme Glen Gariochin whiskytislaamolla, joka on yksi koko Skotlannin vanhimmista tislaamoista. Jännittävän delfiiniristeilyn jälkeen Moray Firthin suulla jatkamme matkaamme kohti ylämaiden pääkaupunkia, Invernessiä, jossa saamme nauttia aidosta skotlantilaisesta tunnelmasta hyvän musiikin, ruoan ja laulun kera. Tämän lähemmäksi aitoa ylämaiden kulttuuria on vaikea päästä − tiedossa on ikimuistoinen skotlantilainen ilta! Jätettyämme Manner Skotlannin jatkuvat seikkailumme lähes taianomaisilla Orkneysaarilla. Kaupunkikiertoajelu viehättävässä St Margaretissa ja vierailut Skara Braessa, Ring of Brodgarissa sekä Stones of Stennessissä vievät sinut aina neoliittiselle kaudelle saakka. Nämä mykistävät maailmanperintökohteet kruunaavat uuden matkamme erilaiseen Skotlantiin. 


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Skotlanti, Iso-Britannia

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 7 päivää

Ryhmän koko: 15-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Maailmanperintökohde Skara Brae & Skaill House
 • Orkneysaarten luonto
 • Whiskyn maistajaiset Glen Gariochissa
 • Skotlantilainen ilta Invernessissä
 • Delfiiniristeily Moray Firthin alueella

Päiväohjelma
Kesä 2020 (lähtö: 19.7.)

Päivä 1 − Saapuminen Skotlantiin

Reittilento Aberdeeniin, Skotlannin kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin, jota kutsutaan myös graniittikaupungiksi. Tema-opas on vastassa lentokentällä ja lähdemme yhdessä bussilla kohti hotelliamme. Tervetuloillallinen.

Päivä 2 – Glen Garioch ja Speyside Cooperage

Skotlanti ja whisky kuuluvat erottamattomasti yhteen, ja niinpä mekin aloitamme matkamme ensimmäisen päivän tutustumalla lähemmin elämän veteen (uisce beatha gaelin kielellä). Nautittuamme perinteisen skotlantilaisen aamiaisen on aika pakata matkalaukut ja ottaa ”kurssi” kohti Glen Gariochia, joka on yksi Skotlannin vanhimmista whiskytislaamoista, perustettu jo vuonna 1797. Tislaamolla teemme yhteisen opastetun kierroksen ja maistelemme whiskyä – päivän sana on Single Malt! Ylämaiden mallaswhiskyn pehmeän jälkimaun vielä kutkutellessa suitamme, suuntaamme kohti länttä, joka on Speyside Whiskytrailin sydän. Päämäärämme on Speyside Cooperage, yritys, joka on valmistanut tammitynnyreitä 1940-luvulta lähtien. Näihin tammitynnyreihin laitetaan whisky kypsentymään. Yritys valmistaa noin 150 000 tynnyriä vuodessa. Osa niistä jää Skotlantiin kun taas osa myydään ulkomaille. Tynnyreitä valmistetaan edelleen sekä perinteisellä menetelmällä että perinteisillä työkaluilla. Täällä vallitsee omanlainen, miellyttävä ilmapiiri, jonka aistimme kun katselemme tammitynnyreiden mielenkiintoista valmistusprosessia. Täällä meille selviää, kuinka tärkeä osa tynnyreillä on whiskyn valmistusteollisuudessa. Lounaan että illallisen nautit tänään itse valitsemassasi paikassa. 

Iltapäivällä vierailemme kauniissa Cawdor Castle & Gardenissa. Linnan perustuskiven historia ulottuu jo 1300-luvulle saakka ja samaisesta perustuskivestä kirjoittaa arvostettu Shakespeare jo 1600-luvulla.Tänä päivänä meillä on mahdollisuus nähdä sekä kaunis puutarha että vaikuttava linna.

This Castle hath a pleasant seat;

the air Nimbly and sweetly recommends itself Unto our gentle senses’  

     - William Shakespeare

Matkamme jatkuu Ylämaiden pääkaupunkiin Invernessiin, jonne majoitumme kiertomatkan kahdeksi seuraavaksi yöksi. Illalla ehdit tutustua Invernessiin vielä ominpäin ja syödä vaikkapa maukkaan pubi-illallisen jossain kaupungin perinteisessä pubissa.

Päivä 3 − Delfiiniristeily ja ilta MacGregoreiden vieraina

Tänään lähdemme maailman älykkäimpien olentojen ”jalanjäljille” ja samalla pääsemme lähemmäksi ylämaiden arvokasta kulttuuriperintöä. Reittimme kulkee ensin pohjoiseen, sitten länteen, halki karismaattisen skolantilaisen maiseman, jonka varrelle jää peltoja, niittyjä ja laitumia. Leppoisan lauttamatkan jälkeen saavumme päivän ensimmäiselle etapille, pieneen North Kessockin kylään, joka sijaitsee Invernessin kupeessa. Täällä meitä odottavat veneet, jotka kuljettavat meidät Moray Firthin hieman kolmion muotoiselle vuonolle. Juuri täällä viihtyvät majesteetilliset pullokuonodelfiinit, jotka nousevat pintaan säännöllisin väliajoin. Pullokuonodelfiinit ovat vakituisia vieraita Moray Firthin alueella, jonne ne tulevat näyttäytymään niin paikallisille asukkaille kuin turisteillekin. Laji on tunnettu ystävällisestä luonteestaan ja uteliasuudesta vedessä tai veden lähellä olevia ihmisiä kohtaan. Veneretkeltä palaamme jälleen kuivalle maalle, toivottavasti vielä tuoreet muistot upeista pullokuonodelfiineistä mielissämme. Ajelemme kohti Invernessiä, viehättävää ylämaiden pääkaupunkia, jonne majoitumme seuraavaksi yöksi. Lounaan nautit ominpäin ja iltapäivä Invernessissä on varattu sinun omille tutkimusretkillesi. Inverness sijaitsee Loch Nessistä virtaavan Ness-joen suulla, josta se on saanut nimensä. Sen suojaisa luonnonsatama on houkutellut paikalle asutusta jo 500-luvulla ja vielä tänä päivänä kaupunki on tärkeä tukikohta alueella tapahtuvalle kuljetustoiminnalle. Inverness on ainoa Skotlannin ylämailla sijaitseva kaupunki, pienehkönä kaupunkina sillä on kuitenkin yllättävän paljon tarjottavana kulttuurin ja historian ystäville. Illalla on aika kokoontua jälleen yhteen ja tiedossa on ikimuistoinen skotlantilainen ilta MacGregorin pubissa. Meidät toivottaa tervetulleeksi, ylämaalaisittain, skotlantilainen säkkipillinsoittaja. Ilta päättyy Robert Burnsin, Skotlannin kansallisrunoilijan, kirjoittamaan Auld Lang Synen -runoon, tällä kertaa laulun muodossa. Iloisessa pubi-tunnelmassa on helppo yhtyä näihin sanoihin lauleskella muiden mukana. Annos skotlantilaista kulttuuria rikkaampina on aika palata hotellille ja valmistautua seuraavan päivän seikkailuihin

Päivä 4 − St Margaret’s Hope ja Kirkwall

Nyt on tullut aika jättää Manner Skotlanti ja lähdemme kohti Orkneysaaria, joihin kuuluu noin 70 saarta, joista 20 on asuttuja. Saarista suurin on Kirkwall, joka on myös Orkneyn hallinnollinen keskus. Saarilla on leuto ilmasto ja pääelinkeinona onkin maanviljely, joka muodostaa merkittävän osan saarten taloudesta. Tärkeitä energianlähteitä saarille ovat vesi ja tuuli, jotka varmistavat saarten vuosittaisen sähköntuotannon.Invernessistä matkamme jatkuu pitkin rannikkoa ja Manner Skotlannin kaikkein pohjoisinta kohtaa, Gill’s Bayta. Sieltä meidät vie lautta kohti pientä St Margaret’s Hopen asutuskeskusta, joka on Orkneysaarten kolmanneksi suurin, noin 500 asukasta. St Margaret’s Hope sijaitsee South Ronaldsayn saarella. Asutuskeskuksen nimi viittaa todennäköisesti Margaretiin, ”Maid of Norwayhin”, joka kruunattiin Skotlannin kuningattareksi 1200-luvun loppupuolella. Vierailemme roomalaiskatolisessa italialaisessa kappelissa, jonka rakensivat toisen maailmansodan aikana italialaiset sotavangit. Saamme nauttia Scapa Flow’n kauniista luonnosta, ohitamme Churchillin esteet, penkereet, jotka rakennettiin estämään saksalaisen laivaston ja sukellusveneiden maahantunkeutuminen sodan aikana. Päätämme päivän vierailemalla Iso-Britannian pohjoisimmassa katedraalissa, St Magnuksen Katedraalissa, Kirkwallissa. Katedraalia kutsutaan myös nimellä ”Light of the North”. Sen perusti vuonna 1137 viikinki Earl Rognvald oman Magnus-setänsä muistoksi. Vaikka katedraali kuuluu Orkneysaarten väestölle, toivottaa se muualtakin tulevat vieraat tervetulleiksi. Pitkän, mutta kokemusrikkaan päivän jälkeen suunnistamme hotellillemme Kirkwallissa, jossa nautimme yhteisen illallisen.

Päivä 5 − Skara Brae, Skaill House ja Brough of Birsay

Orkneysaarilta on löydetty asutuksen merkkejä jo neoliittiselta kaudelta, noin 6700 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Vanhimmat tunnetut pysyvän asutuksen merkit ajoittuvat noin vuoteen 3500 ennen ajanlaskumme alkua. Vuonna 1850 tapahtui Orkneysaarilla jotain hyvin merkittävää, tuolloin löydettiin parhaiten säilynyt neoliittisen kauden asuinpaikka koko Euroopassa – nykyinen maailmanperintökohde Skara Brae. Tämä on päivän ensimmäinen vierailukohtemme ja pääsemme sukeltamaan todella syvälle Orkneyn historian juurille. Skara Brae on jopa vanhempi kuin Englannin Stonehenge tai Gizan Pyramidit Egyptissä. Skara Braeta kutsutaan joskus Skotlannin Pompejiksi syystä, että se on säilynyt erinomaisen hyvin ja se antaa meille käsityksen siitä, millaista elämä täällä oli 5 000 vuotta sitten. Lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsee Skaill House, ehkäpä näiden seutujen 1600-luvun kaunein rakennus, joka oli aikoinaan Skara Braen löytäjän koti. Rakennus avattiin perusteellisen restauroinnin jälkeen yleisölle vuonna 1997. Matkan varrella Stromnessin kylään pysähdymme kahdessa historiallisesti merkittävässä paikassa – Ring of Brodgarissa ja Stennessissä. Nämä kaksi seremoniallista kiviympyrää ovat myös maailmanperintökohteita ja niitä katsellessa saattaa ajatus lennähtää hetkeksi Englannin puolelle ja Stonehengeen. Omatoimisen lounaan jälkeen Stromnesissa otamme suunnan kohti Brough of Birsayta, saarta, jolle pääsee parhaiten rantautumaan laskuveden aikaan. Tältä saarelta löytyy muun muassa vanhoja piktien ja norjalaisten asutuksia. Norjalaiset saapuivat tänne jo 700-luvulla, eikä aikaa ehtinyt vierähtää kuin tovin verran Norjan Harald Kaunotukan, Norjan perustajan, valloittaessa myös Shetlannin saaret. Viikingit asettuivat näille alueille 800-luvun alkupuoliskolla ja osa heidän asuintaloistaan on säilynyt aina meidän päiviimme saakka. Matkalla hotellille vierailemme mielenkiintoisessa ulkoilmamuseossa, joka kertoo meille kuinka ihmiset asuivat täällä hieman myöhemmin, 1800- ja 1900 -luvuilla. Paljon Orkneysaarten historiasta ja kulttuurista oppineina on aika jatkaa matkaa hotellille, jossa nautimme yhteisen illallisen.

Päivä 6 − Paikallista olutta ja käsitöitä

Kuten tiedämme on Skotlanti tunnettu taitavasta whiskyn valmistuksesta, mutta myöskään skottien oluen valmistuksen taitoa ei tule unohtaa. Aloitammekin päivän ohjelman vierailemalla The Orkney Breweryssä, jonka juomat ovat saaneet useita sekä kotimaisia että ulkomaisia palkintoja. Vierailumme aikana opimme maukkaan skotlantilaisen oluen valmistuksen salat. Juomien valmistuksen lisäksi Orkneysaarten kulttuuriin kuuluvat erilaiset käsityöt, seuraavaksi tutustummekin perinteiseen käsityöpajaan. Saaren rikas käsityökulttuuri kätkee sisälleen muun muassa korut, keramiikan, veistokset, tekstiilityöt, huonekalut ja paljon muuta. Täältä voi löytyä jotain kaunista kotiin vietäväksi, muistoksi valloittavilta Orkneysaarilta. Nautittuasi lounaan, jää sinulle vielä omaa aikaa iltapäivällä, jolloin ehdit tutustua lähemmin The Orkney Museoon. Museo antaa selkeän käsityksen saarten historiasta, aina kivikaudesta pikteihin ja viikingeistä nykyaikaan. Pikku hiljaa jätämme St Margaret’s Hopen ja lähdemme kohti etelää ja Invernessiä. Seuraava etappimme on Dornoch, jonne majoitumme kiertomatkamme viimeiseksi yöksi.

Päivä 7 − Kotimatka

Aamiaisen jälkeen on tullut aika jättää jylhä Skotlanti ja valloittavat Orkneysaaret. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen Tema-matkojen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakaiset reittilennot Helsinki - Aberdeen
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 6 aamiaista
• 5 illallista
• Tislaamovierailu ja whiskyn maistajaiset
• Delfiiniristeily
• Skotlantilainen ilta Invernessissä
• Olutpanimovierailu ja oluen maistajaiset
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1

Lento Helsinki – Aberdeen. Saapuminen Aberdeeniin. Illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Aberdeenissä.

Päivä 2

Aberdeen – Glen Garioch – Speyside Cooperage – Inverness 190 km. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Invernessissä.

Päivä 3

Delfiiniristeily. Skotlantilainen ilta. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 4

Inverness – St Margaret's Hope - Kirkwall. 250 km, mukaan lukien lauttamatka.Aamiainen ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Kirkwallissa.

Päivä 5

Kirkwall – Skara Brae – Brough of Birsay. Päiväretki bussilla. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 6

St Margaret's Hope – Dornoch. 160 km, mukaan lukien lauttamatka. Aamiainen ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Dornochissa.

Päivä 7

Lento Inverness – Helsinki. Aamiainen.

Skotlanti

Asukasluku: n. 5,3 milj. (Iso-Britannia n. 64,4 milj.)

Pinta-ala: 80 077 km²

Valuutta: Englannin punta (GBP)

Kieli: Englanti, gaeli ja skotti

Uskonto: Skotlannin kirkon jäseniä n. 25 %, roomalais-katolisia n. 14 %, muita kristittyjä n. 8 %.

Aikaero: Suomen aika -2 t.

Iso-Britannia

Asukasluku
n. 65,6 milj.Pinta-ala
243 610 km²Uskonto
72 % kristittyjä, 3 % muslimeja, 1 % hinduja, 0,5 % juutalaisia ja muita vähemmistöjä. Noin 15 % briteistä ei tunnusta mitään uskontoa.Kieli
EnglantiValuutta
Punta (£, GBP)Aikaero
Suomen aika -2 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Aberdeen, majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen (tarkista hinta asiakaspalvelusta).

Huom!

19.7.2020 lähdöllä majoitumme ennakkotiedoista poiketen Kirkwallissa The Albert hotellissa.

Valuutta

Iso-Britannia: punta (GBP).

Voit vaihtaa euroja paikan päällä puntiin ja tavallisimmilla pankki- ja luottokorteilla voi nostaa käteistä useimmista pankkiautomaateista ja ne käyvät maksuvälineenä useissa kaupoissa ja ravintoloissa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, virvokkeet ja juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin GBP 15 / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Skotlannin sää on vaihteleva ja äkilliset sadekuurot ovat tavallisia. Sadevarusteet on hyvä pakata mukaan. Päivän ylin lämpötila on kesällä 20 asteen ja alin 10 asteen paikkeilla. Vähän ennen lähtöpäivää kannattaa tarkistaa netistä (esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather) ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.

Ota mukaan kevyt sateen- ja tuulenpitävä takki ja mukavat, kävelyihin sopivat, "sisäänajetut" kengät.

Pukeutuminen illallisille Skotlannissa on rentoa.

Lue lisää Isosta-Britanniasta
Mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja aluuet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Ethän unohda adapteria!

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.