Uutuus

Maya-intiaanien kuningaskunta

Tämä kiehtova kiertomatka Guatemalaan ja Meksikoon vie sinut keskelle mielenkiintoista Mayojen historiaa ja kulttuuria, pääset nauttimaan upeista rannoista ja näet kauniita siirtomaa-aikaisia pastellin värisiä taloja. Vierailemme vanhoissa Mayojen asuttamissa kylissä, jotka sijaitsevat upeiden maisemien keskellä, syvällä laaksosssa, tulivuorten ympäröiminä. Teemme veneretken uskomattoman kauniilla Atitlanjärvellä ja vierailemme Chichicastenangossa Guatemalan suurimmilla markkinoilla, joilla vallitsee lähes taianomainen tunnelma. Tämä on matka, jonka tulet muistamaan pitkään!


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Järjestämme lennot haluamaltasi lähtöpaikkakunnalta.Tärkeää tietoa

Maat: Guatemala, Meksiko

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 16 päivää

Ryhmän koko: 18-24 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Siirtomaa-aikaiset kaupungit Valladolid och Mérida
 • Mayakylät Palenque och Tikal
 • Veneretki Atitlanjärvillä
 • Chichicastenangon kirkko ja markkinat
 • Antiguan mukulakivikadut

Päiväohjelma
Kevät 2019

Päivä 1 – Matka Meksikoon alkaa
Matka Helsingistä kohti Mexikoa alkaa aamulla. Saapuminen Meksikoon ja Cancúniin. Saatuasi matkatavarat kävele kohti lähimpää uloskäyntiä, jonka jälkeen tapaat Tema-oppaan.

Päivä 2 – Ek Balam ja Cenote
Kiertomatkamme alkaa vierailulla Ek Balamin arkeologisella alueella. Ek Balam tarkoittaa mayan kielellä ”Mustaa Jaguaaria”, nimi viittaa asuinpaikan perustajaan, jota kutsuttiin tällä ylevällä nimellä. Nyt saamme ensimmäisen kosketuksen vaikuttavaan mayojen kulttuuriin, aikaan ennen espanjalaisten alueelle saapumista. Ek Balamissa meillä on mahdollisuus uida Cenoten kauniin turkoosinvihreässä makeassa vedessä. Cenoteksi kutsutaan osaksi veden täyttämää karstialueelle jo noin miljoona vuotta sitten syntynyttä maljamaista kuoppaa ja ne ovat yleisiä muinaisella mayaintiaanien asuinalueella. Matkamme jatkuu kohti Valladolidia, jonka perusti valloittaja Fransisco de Montejo vuonna 1543. Kaupungissa saamme aistia edelleenkin mayojen kulttuuria, sillä juuri tällä paikalla sijaitsi aikoinaan mayojen vanha kaupunki Zaci. Vierailemme paikallisilla markkinoilla ja näemme Plaza Mayorin, kaupungin keskustan, ennen kuin on aika jatkaa matkaa kohti päivän päämääräämme, joka on siirtomaa-aikainen kauniin valkoinen Méridan kaupunki.

Päivä 3 – Campeche
Tänään vierailemme vanhassa Campechen kaupungissa. Kaupunki perustettiin vuonna 1540, jolloin merirosvot ja erilaiset onnenonkijat hyökkäilivät säännöllisesti tähän siirtomaa-aikaiseen kaupunkiin. Pahimman merirosvojen tekemän hyökkäyksen jälkeen 1600-luvulla päätettiin kaupungin ympärille rakentaa noin 2.5 km pitkä puolustusmuuri, josta on yhä jäljellä osia. Campechen historiallinen keskusta samoin kuin puolustusmuuri löytyvät Unescon maailmanperintöluettelosta. Iltapäivällä saavumme hotellillemme, joka sijaitsee aivan Meksikonlahden kupeessa. Juuri nyt on sopiva hetki käydä kastautumassa Meksikonlahdessa!

Päivä 4 – Chiapas
Nyt on tullut aika jättää Campeche ja matkamme jatkuu pitkin rannikkoa ja edelleen kohti sisämaata, Palenquen kaupunkia, joka sijaitsee Chiapasin osavaltiossa. Palenque muistuttaa meitä kuuluisasta mayakuningas Pakalista, jonka läsnäolon voi edelleenkin helposti aistia kaupungissa liikuskellessa. 

Päivä 5 – Palenque
Palenquen yllä leijuu mystinen ilmapiiri. Tropiikin katveessa lepäävät niin mahtavat temppelit kuin vaikuttavat pyramiditkin. Palenquen mayojen aikaisten rakennusten katsotaan edustavan aikakautensa hienointa arkkitehtuuria, eikä syyttä. Palenque oli merkittävä seremoniallinen keskus mayojen ylipappien kulttuurissa ja juuri täällä asui 600-luvulla kunnioitettu hallitsija, Pakal ”Suuri”. Pakalin suuruudesta kertoo myös Templo de las Inscriptiones, ”Kirjoitusten Temppeli”, josta löydettiin hänen hautansa – itse kuninkaan kasvot oli peitetty upealla jadenaamiolla. Temppelin kirjoitukset ja korkokuvat paljastavat meille yksityiskohtia kuninkaan elämästä, ihmeteoista ja suuresta vaikutusvallasta. Tähän alueeseen tutustumme lähemmin aamupäivällä.

Päivä 6 – Flores
Kiertomatkamme jatkuu bussilla Meksikon Palenquesta El Ceibon rajanylityspaikalle. Täällä meitä odottavat passi- ja tullimuodollisuudet sekä turvatarkastus, joiden jälkeen jätämme Meksikon ja siirrymme Guatemalan puolelle. Bussimme on nyt vaihtunut ja lähdemme kohti siirtomaa-aikaista viehättävää Floresin kaupunkia, joka sijaitsee pienellä saarella. Täällä sijaitsi Itza-kansan pääkaupunki, joka vuonna 1697 oli viimeinen espanjalaisten valloittama kaupunki Mesoamerikassa.

Päivä 7 – Tikal
Aamupäivällä tutustumme Tikalin taianomaiseen mayakaupunkiin, yhteen Guatemalan tärkeimmistä kulttuurisista kohteista. Se sai olla omassa rauhassa, piilotettuna syvälle viidakkoon, aina vuoteen 1848 saakka. Tikal tarkoittaa ”Äänien Paikkaa” mayojen kielessä, ja sen historian voidaan katsoa alkaneen jo noin 400 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Täällä näemme niin kutsutun Suuren Torin sekä mahtavan rakennelman, 47 metriä korkean Suuren Jaguaarin Pyramidin, ja meille tarjoutuu tilaisuus kiivetä pyramidin vaikuttavaan 70 metriä korkeaan Temppeliin. Kipuaminen kannattaa, sillä täältä on fantastiset näkymät yli koko Tikalin alueen ja sitä ympäröivän kauniin vihreän viidakon. Tikal oli yksi mayakulttuurin keskeisimmistä paikoista. Se on osa Tikalin kansallispuistoa ja kirjattu myös Unescon maailmanperintöluetteloon.

Päivä 8 – Solola ja Panajachel
Aamulla jätämme Floresin ja matkamme jatkuu lentämällä Guatemala Cityyn. Kulkuvälineemme vaihtuu perillä bussiin ja ajelemme Atitlanjärvelle, jonka sanotaan olevan yksi maailman kauneimmista järvistä. Majesteetilliset korkeat tulivuoret ja huikeat 12 mayakylää, joissa kaikissa viljellään erilaisia kasveja ja valmistetaan ”oman kylän” uskomattoman värikkäitä kankaita. Missään muualla ei punainen väri ole yhtä punaista kuin täällä eikä sininen niin sinistä kuin täällä, kerrassaan silmiä hiveleviä värejä. Useissa kylissä puhutaan yhä omaa kieltä. Me vierailemme Sololan ja Panajachelin kylissä, joissa koemme ainutlaatuista kauneutta yhdistettynä perinteiseen intiaanikulttuuriin. Unohtumattomia elämyksiä!

Päivä 9 – Veneretki Atitlanjärvellä
Tänään teemme veneretken tällä kauniilla järvellä, joka muodostui miljoonia vuosia sitten tapahtuneiden tulivuorten purkausten johdosta. Retken aikana saamme nauttia maisemista, joita hallitsevat jyrkät tulivuoret ja kylät. Tuntuu, että jokaisella kylällä on oma mielenkiintoinen historia kerrottavanaan. Jotta pääsisimme mahdollisimman lähelle maya-intiaanien niin arkea kuin kulttuuriakin, vierailemme jossain heidän pienistä kylistään. Lounaan nauttii tänään jokainen omin päin, ja lounaan jälkeen lähdemme kohti Chichicastenangoa, josta löytyvät koko Keski-Amerikan merkittävimmät kulttuuriset ja uskonnolliset paikat. Chichicastenango sijaitsee noin 2000 metrin korkeudessa. Juuri täällä ylhäällä asustelevat Quiche-intiaanit, joka on yksi suurimmista maya-intiaaneihin kuuluvista ryhmistä. Guatemalassa on noin 20 eri intiaaniryhmää ja jokaisella niistä on oma maya-kielensä. Iltapäivän aikana käymme kaupungin jännittävän värikkäällä hautausmaalla, jonka ainutlaatuista tunnelmaa ei voi olla aistimatta.

Päivä 10 – Markkinat Chichicastenangossa
Tänään meitä odottaa jälleen yksi suuri nähtävyys, Santo Tomasin kirkko, joka on rakennettu mayatemppelin raunioiden päälle. Tämä on yksi harvoista kirkoista, jossa on harjoitettu kahta eri uskontoa samanaikaisesti jo usean sadan vuoden ajan, nimittäin katolista uskontoa ja mayojen omaa uskontoa. Markkinat ovat tärkeä osa paikallista arkea, ja ne antavatkin leimansa joka kaupunkiin ja kylään. Chichicastenangon markkinat ovat ehdottomasti värikkäimmät ja mielenkiintoisimmat koko Latinalaisessa Amerikassa. Jo Mayojen vanhan kuningaskunnan aikana tämä oli tärkeä kauppapaikka, jonne saapui niin myyjiä kuin ostajiakin koko läntisen Guatemalan ylämailta. Kävellessäsi markkinoilla tunnet olevasi kuin keskellä näytelmää tai elokuvaa, shamaanin kiiruhtaessa ohitsesi savuavat suitsukkeet käsissään. Istahda hetkeksi vaikkapa kirkon portaille ja nauti kaikin aistein tästä näytelmästä. Guatemalan suurimpien markkinoiden värimeri ja riemu ovat mitä suurinta iloa niin silmille kuin kameran linssillekin. Kaiken tämän lisäksi voit tehdä täällä mielenkiintoisia ostoksia, jollaisia et muualta varmastikaan löydä. Lounaan jälkeen otamme kurssin kohti Antiguan kaupunkia, Latinalaisen Amerikan kulttuurista keskusta, joka on listattu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Päivä 11 – Antigua
Antigua oli aikoinaan, yli 200 vuoden ajan, koko Latinalaisen Amerikan kolmanneksi suurin kaupunki, jossa asui yli 60 000 asukasta. Useat maanjäristykset tuhosivat yli 3000 rakennusta Antiguassa, minkä jälkeen Guatemala City nimettiin uudeksi pääkaupungiksi.Antigua on hurmaavan kaunis kulttuurikaupunki, joka sijaitsee laaksossa, kolmen tulivuoren ympäröimänä. Mukulakivikadut, värikkäät siirtomaa-aikaiset rakennukset, useat ravintolat, kaupat ja museot antavat kaupungille oman leiman. Kaupunkikierroksemme aikana kävelemme pitkin pieniä mukulakivikujia ja samalla saamme ihastella matalia, kauniita pastellinvärisiä taloja ja erilaisia arkkitehtoonisia suuntauksia espanjalaisten siirtomaa-ajalta. Puiset, vinot rappukäytävät kuuluvat myös katukuvaan. Kierroksemme aikana perehdymme lähemmin kaupungin mielenkiintoiseen historiaan.Kävelykierroksemme aikana ohitamme kaupungin kauniin katedraalin ja La Merceden kirkon. Kummatkin rakennukset ovat erinomaisia esimerkkejä siirtomaa-ajan arkkitehtuurista. Kävelemme Antiguan viehättävälle torille, Plaza Mayorille, joka on kaupunkilaisten kohtaamispaikka – eikä ihme, sillä ilmapiiri aukiolla on mitä mainioin. Täällä voit istahtaa hetkiseksi, nauttia kupillisen kahvia ja katsella samalla ohi kulkevia ihmisiä. Guatemalalainen kahvi on erinomaista ja myös arvostettua, sen viljelyssä käytetään hyväksi vulkaanista maaperää. Maasta löytyy myös korkealaatuista jadea, guatemalalainen jade on tunnettu sen upeasta laventelin väristä, jota ei löydy mistään muualta. Sinulle jää myös runsaasti vapaa-aikaa tutustua tähän historialliseen kaupunkiin omin päin ja kurkistaa sisään putiikkiin jos toiseenkin. 

Päivä 12 – Guatemala City – Yucatan
Nähtyämme tämän fantastisen kaupungin on aika siirtyä bussiin ja matkata Guatemala Cityyn, josta lennämme Cancúniin. Majoittaudumme hotelliin, joka sijaitsee Tulumin ulkopuolella. Saavuttuamme hotellillemme on tullut aika aika auringosta, uinnista tai muuten vain rentoutumisesta.

Päivät 13–14 – Rantalomapäiviä
Rantalomapäiviä omin päin, ilman Tema-opasta.

Päivä 15 – Kotimatka
Bussikuljetus lentoasemalle iltapäivällä ja kotimatka kohti Helsinkiä alkaa.

Päivä 16 – Saapuminen Helsinkiin
Monta kokemusta rikkaampana ja Mayojen mielenkiintoiseen maailmaan tutustuneena on aika palata Helsinkiin. Nyt haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen Tema-matkojen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakaiset reittilennot Helsinki – Cancún
• Lennot Flores – Guatemala City  – Cancún
• Majoitus
• 14 aamiaista
• 1 lounas
• 10 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Helsinki – Cancún. Bussikuljetus Cancúnin lentoasemalta hotellille, n. 18 km. Lennoilla tarjoiltavat ateriat. Yksi hotelliyöpyminen Cancúnissa,

Päivä 2
Cancún – Ek Balam – Valladolid – Mérida, bussi n. 360 km. Vierailut Ek Balamissa, Valladolidissa ja Méridassa. Aamiainen ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Méridassa.

Päivä 3
Mérida - Campeche, bussi n. 225 km. Vierailu Campechessä. Aamiainen ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Campchestä etelään sijsitsevalla alueella.

Päivä 4
Campeche - Palenque, bussi n. 325 km. Aamiainen ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Palenquessa.

Päivä 5
Retki bussilla Palenquehen, n. 20 km. Tutustuminen Palenquen arkeologiseen alueeseen. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 6
Palenque - Flores, bussi n. 335 km. Kaupunkikävely Floresissa. Aamiainen ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Floresin ulkopuolella.

Päivä 7
Retki bussilla Tikaliin, n. 120 km. Vierailu Tikalin arkeologisella alueella. Vapaa iltapäivä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 8
Bussikuljetus Floresin lentoasemalle, n. 10 km. Maan sisäinen lento Flores – Guatemala City, n. 1 tunti. Guatemala City – Santa Catarina, bussi n. 235 km. Vierailut Sololan ja Panajachelin vuoristokylissä. Aamiainen ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Santa Catarinassa.

Päivä 9
Veneretki Atitlanin järvellä. Santa Catarina – Chichicastenango, bussi n. 50 km. Vierailut vuoristokylissä ja käynti Chichicastenangon hautausmaalla. Aamainen ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Chichicastenangossa.

Päivä 10
Chichicastenango – Antigua, bussi n. 100 km. Vierailu Chichicastenangossa. Aamiainen ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Antiguassa.

Päivä 11
Kaupunkikävely Antiguassa. Vapaa iltapäivä. Aamiainen ja illallinen

Päivä 12
Bussikuljetus Antigua – Guatemala Cityn lentokenttä, n. 40 km. Lento Guatemala City – Mexico City – Cancún, n. 1 tunti ja 30 minuuttia. Bussikuljetus Cancúnin lentoasema – Tulum, n. 125 km. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Tulumin ulkopuolella.

Päivät 13–14
Rantalomapäivät. Aamiainen.

Päivä 15
Aamupäivä aikaa rentoutumiselle. Hotellista uloskirjoittautuminen kello 12.00. Bussikuljetus iltapäivällä lentoasemalle, n. 125 km. Lento takaisin Helsinkiin. Aamiainen ja lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 16
Saapuminen Helsinkiin.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Guatemala

Asukasluku: 16,5 milj. 

Pinta-ala: 109 000 km² 

Valuutta: Quetzal 

Uskonto: Roomalaiskatolilaisia, protestantteja ja perinteisiä mayauskontoja. 

Kieli: Virallinen kieli on espanja. Maassa puhutaan lisäksi noin kahtakymmentä intiaanikieltä. 

Aikaero: Talvella: Suomen aika -8 t.

Meksiko

Asukasluku: 127 milj.

Pinta-ala: 1 972 550 km²

Valuutta: Meksikon peso (MXN)

Uskonto: Ei ole 'virallista' uskontoa.

Kieli: Espanja

Aikaero: Cancún: Talvella Suomen aika -7 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakaiset reittilennot Helsinki – Cancun (KLM Royal Dutch Airlines ja Air France), majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja pääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta)

Valuutta
Meksiko peso (MXN)
Guatemalan Quetzal (GTQ)

Ennen matkalle lähtöä kannattaa vaihtaa ainakin pienehkö summa paikallisiksi valuutoiksi, jottet heti saavuttuasi joudu etsimään rahanvaihtopistettä tai pankkiautomaattia. Muutoin voit ottaa käteisen matkakassan euroissa (tai US-dollareissa). Useimmat kansainväliset luottokortit hyväksytään Meksikossa ja Guatemalassa ja niillä voi nostaa rahaa pankkiautomaateista (Visa kaikkein yleisin).

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), virvokkeet, juomarahat ja matkamuistot. Meksiko on suhteellisen edullinen maa matkailijankin näkökulmasta. Viini on melko kallista, ja tavallisemmat ruokajuomat ovatkin olut, virvoitusjuomat ja kivennäisvesi. Ostosmahdollisuudet ovat hyvät: tarjolla on erilaisia tekstiilejä pääosin puuvillasta ja sisalista sekä taidekäsitöitä hopeasta, onyxista, obsidiaanista, puusta ja keramiikasta.

Juomarahat
Tämän matkan hintaan ei sisälly yhteisiä juomarahoja. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi kuljettajien, paikallisoppaiden, ravintolahenkilökunnan ja hotellien kantajien juomarahoja varten noin EUR 65 / henkilö. Juomaraha maksetaan matkan alussa Tema-oppaalle, joka huolehtii juomarahojen antamisesta edelleen koko ryhmän puolesta.

Ilmasto ja vaatetus
Meksikossa ja Guatemalassa ilmasto vaihtelee maan eri osissa. Ilmastoon vaikuttavat osittain Meksikonlahti ja Tyynimeri sekä osittain suuret korkeuserot. Yleensä sateisin kausi on kesäkuusta elokuuhun, mutta sateita saattaa toki tulla myös muina vuodenaikoina. Paras aika matkustamiseen on talvikausi sekä vähäisempien sateiden että matalampien lämpötilojen vuoksi. Myös Karibian alueen hurrikaanikausi ajoittuu kesään; yleensä hurrikaaneja esiintyy kesäkuusta loka–marraskuun vaihteeseen. Tilastollisesti päivän ylin lämpötila on helmikuussa n. 25 astetta, päivän alin n. 8 astetta. Rannikolla on lämpimämpää. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather

Päivällä on mukavin liikkua kevyissä (ja helposti pestävissä) puuvillavaatteissa, mutta viileitä iltoja ja aamuja varten on hyvä varata mukaan villatakki tai vastaava. Kiertomatkalle kannattaa varustautua mukavin, kestävin vaattein, sillä olemme jatkuvasti liikkeellä. Suosittelemme kunnollisia, kumipohjaisia kenkiä, sillä kävelemme kaupungeissa ja kylissä ja arkeologisilla alueilla ja raunioilla, jotka voivat kosteina olla liukkaita. Muista myös uima-asu.

Muuta
Sähkövirran jännite on 125 V / 60 Hz. Pistokemalli on sama kuin Yhdysvalloissa ja erilainen kuin Suomessa. Jos sähkölaite on säädettävissä 110-125 voltille, sitä voi käyttää hankkimalla pistorasiaa varten erillisen väliosan eli adapterin.

Etäisyydet kiertomatkalla ovat melko pitkiä, mikä tarkoittaa sitä, että vietämme bussissa melko paljon aikaa. Aikaiset herätykset tällä kiertomatkalla eivät ole myöskään epätavalisia. 

Lennosta
Lue lisää lennosta ja sen palveluista: temamatkat.fi / Hyvä tietää / lentomatka.

Lentoliput Mexicon ja Guatemalan välille saat paikan päällä Tema-oppaalta. Lennot on varannut paikallinen agenttimme. Lennolla Flores - Guatemala City - Cancun käytämme lentoyhtiöitä Avianca ja TAG (Transportes Aero Guatemaltecos). Ruumaan meneviä matkatavaroita sinulla voi olla yksi, joka saa painaa enintään 25 kg / matkatavara ja käsimatkatavaroita 2 kappaletta, joista yksi saa painaa enintään 3.5. kg.

Lue lisää Meksikosta ja Guatemalasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Suomen suurlähetystön vinkkejä Meksikoon matkustavalle.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Tarkista ajoissa, että passisi on voimassa vaadittavat kuusi kuukautta matkan jälkeen.

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose